BejelentésPutnoki Humán Szolgáltató Központ Városi Könyvtára

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


LinkekPutnok  könyvtártörténete évszázadokra visszanyúlik.

A putnoki iskolák szinte mindegyikének, s az iskolák mellett az 1830-as években alakult kaszinónak, az ipartestületnek, a felekezeti egyesületeknek, a katolikusoknak és a reformátusoknak is volt könyvtára.

Már az 1945 előtti években is működött Putnokon községi könyvtár, sőt a háború előtt egy magánkönyvtár is.

1949-ben érkezett az első vándorláda Putnokra, ami 50 kötetet tartalmazott. Elhelyezését a későbbi Vegyesipari KTSZ épületében oldották meg. Az első kölcsönző könyvtáros Kapitány János volt, aki társadalmi munkában végezte a kölcsönzést.

A putnoki könyvtár körzeti feladatokat is kapott: a közvetlen környezetében létesített vándorládák elosztásában kapott szerepet.

1950-ben már népkönyvtár volt Putnokon. Az állomány alapját a vándorláda képezte.

1951-ben alakult meg a putnoki körzeti könyvtár.Feladata volt a népkönyvtárak szervezése, a 62 községi könyvtár szakmai irányítása.

1952-ben a Putnoki Körzeti Könyvtár Járási Könyvtárrá alakult. Hálózatához 62 községi könyvtár tartozott.

1953-ban kötött szerződést először az Állami Könyvértékesítő Válalattal.

1962-től a Putnoki Járási Könyvtár megszűnt, csak helyi feladatokat látott el, de 1963-tól ismét átvette a járási könyvtár feladatait 44 könyvtárral. A Járási Könyvtár a főutcán, forgalmas helyen volt, így jól kiszolgálta az olvasók igényeit. Az olvasók létszáma évről-évre emelkedett.

1981-ben megújult a könyvtár, az elhasználódott, elavult könyveket kivonták a forgalomból.

1984-ben ismét megszűnt a járási könyvtár funkciója.

1989-ben Putnok várossá nyilvánításával a könyvtár is Városi Könyvtár lett. Mivel az épület állaga nagyon megromlott, így átköltöztették a könyvtárat a volt Egészségház épületébe 1990. május 21-én. Az intézmény könnyen megközelíthető helyre került ismét.

1991-ben összevonták a Művelődési Ház, a Mozi és a Könyvtár irányítását.

1992-ben a Bányatelepi Szakszervezeti Könyvtár a városnak adományozta állományát.

1995. július 1-jén a Művelődési Ház, a Mozi, a Városi Könyvtár és a II. sz. Általános Iskola összevonásával létrehozták a Péczeli József Általános Művelődési központot.

1999-ben káosz alakult ki az intézményben, lecserélődött a könyvtáros gárda, így 2000-ben már szakképzett emberekkel indulhatott az év. Ezen a nyáron került sor a könyvtár átköltöztetésére a Bányatelepi Művelődési Házba. A könyvtár az emeleti rész tágas, világos helyiségeiben kapott új otthont, melynek a beosztása is nagyon jó. külön helyiségben található a gyermek és ifjúsági szak- és szépirodalom, a felnőtt szépirodalom és szakirodalom, s az olvasóban kaptak helyet a kézikönyvek.

2012-ben a Városi könyvtár a Putnoki Humán Szolgáltató Központhoz került, s azóta is oda tartozik. A könyvtár dolgozói időközben lecserélődtek.

2016 nyarán felújítást végeztek a könyvtár helyiségeiben, hogy megfeleljünk az új elvárásoknak és az olvasók igényeinek, melyet megpróbálunk a lehető legmagasabb színvonalon teljesíteni.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!