Bejelentés


URBÁNTERV BIZTOS LEHET BENNE...ÉPÍTHET RÁ!

WEBSHOP:

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.BLOG


Ezt a kérdést egyre több építkező és lakásfelújító teszi fel mostanában a kőművesnek, a tervezőmérnöknek, vagy sokszor saját magának. Úgy gondolom az nem kérdés, hogy a mai nehéz -pénzügyi és világgazdasági válsággal terhelt- gazdasági helyzetben mindenki arra törekszik, hogy háza, lakása a legkevesebb energiát fogyassza a használat során. Ugyanakkor jó volna a leggazdaságosabban felépíteni a házat, vagy elvégezni a felújítást, átalakítást.

Energiatakarékos házak

Továbbá arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a Föld fosszilis energiahordozói kimerülőben vannak. Alig néhány évtizedre lesznek elegendőek, ha az elmúlt évek üteme szerint fogyasztjuk azokat.
Az is tudvalevő, hogy ezen energiahordozók káros anyag kibocsátása káros a környezetünkre és a Földre.
Tehát egy biztos: akár csak a saját érdekeinket nézzük napjainkban, akár az egész emberiségét, vagy a gyerekeink, unokáink érdekeit a közeli jövőben, mindenképpen energiatakarékos házakat kell építenünk, jól hőszigetelő szerkezetekkel.

Ezt csak úgy érhetjük el, ha a ház minden külső (hűlő) szerkezete jól hőszigetel: a padlószerkezet, a falak, a nyílászárók, és a födémek.
Viszont a ház attól még nem biztos, hogy kellően energiatakarékos lesz, ha csak a hőszigetelt szerkezetekre figyelünk oda.
Nagyon fontos még az épület fűtésrendszere és a használati meleg víz készítés módja is.
Ezt a kérdést célszerű gépészmérnökkel megbeszélni, de röviden a következőt megállapíthatjuk:
Most a 2010-es évek elején még használva a gázüzemű lakásfűtő készülékeket, érdemes már a kondenzációs kazánokat beszereltetni.
A fent említett fosszilis energiahordozók hamarosan bekövetkező kimerülése és a káros anyag kibocsátásuk miatt célszerű már a megújuló energiahordozók valamelyikét is használni (hazánkban a napenergia és a geotermikus energia leginkább ami szóba jöhet), legalább a használati meleg víz elkészítéséhez, vagy rásegítéséhez.

Falak hőszigetelése

Ebben a témában inkább a szerkezetek, azon belül is kiemelve a falak hőszigetelésével szeretnék foglalkozni.
Külön kell választanunk az új építésű házakat és a már meglévő régebbi épületeket.

Nézzük az ÚJ HÁZAKAT először!
Az új házat építők abban az előnyben vannak a régi ház tulajdonosokkal szemben, hogy van választási lehetőségük az alábbiakban:
---egyrészt kiválaszthatják a külső falakra a tégla típusát, gyártóját és a fal vastagságát,
---másrészt a fenti választásukkal összhangban dönthetnek arról, hogy alkalmazzanak-e kiegészítő külső hőszigetelést a falon, vagy sem.

Hőszigetelés nélkül

Ha úgy döntünk, hogy nem alkalmazunk kiegészítő hőszigetelést, akkor mindenképpen egy jól hőszigetelő, alacsony hőátbocsátási tényezővel (U=0,2-0,3 W/m2K) rendelkező téglát válasszunk, legalább 38 cm-es falvastagságban, de inkább 44 cm-est válasszunk.
A falazatot kívül-belül cementes mészvakolattal lássuk el. Egyszerű a fal rétegfelépítése és páratechnikailag is a fal "lélegző" lesz, ugyanakkor az előírás szerinti hőszigetelési követelményt (U=0,45 W/m2K) bőven teljesítettük.

Hőszigeteléssel

Ha mégis úgy dönt valaki, hogy egy vékonyabb és kevésbé jól hőszigetelő téglát választ, akkor elengedhetetlen a kiegészítő külső oldali hőszigetelés, annak érdekében, hogy teljesítsük a szabvány szerinti U értéket.
Ez esetben mindenképpen szálas hőszigetelést (ásványgyapot, üveggyapot) válasszon, és/vagy a szerelt és kiszellőztetett megoldást kell alkalmazni, annak érdekében, hogy a lakásból a falszerkezeten kijutó vízgőznek ne állja útját semmilyen párazáró anyag. A belső, magasabb páranyomású hely felől próbál a levegő haladni az alacsonyabb nyomású külső tér felé minden áron, mint ahogy az autó gumijából is próbál a nagyobb nyomású levegő kijutni a legkisebb lyukon, résen is.

Gipszkartont ne!

A belső oldali vakolat helyett időnként megpróbálkoznak száraz vakolattal (gipszkarton burkolat). Ez a megoldás nem célszerű téglafalazaton, mert a gipszkarton nem ad homogén légzáró felületet, mint a cementvakolat és a belső páranyomás miatt a vízgőzzel telített levegő bejut a téglák közötti fugákba (főleg a függőleges fugákba, amelyekbe nem kerül habarcs, vagy ragasztó) és kijut a tégla külső hidegebb oldalára.
Ha ott a külső vakolattal találkozik, akkor nem lesz baj. Viszont ha valamilyen PS hab hőszigetelésbe ütközik, akkor azon nem tud áthatolni.
A szigetelés belső hidegebb felületén kicsapódik a pára és ha nem tud onnan eltávozni, kiszáradni, akkor komoly problémákat okoz azzal, hogy folyamatosan visszaáztatja a téglát kívülről befelé haladva. Előbb-utóbb a falak belső felületén a szobában is nedves, majd penészes lesz a fal.

A penészedés megelőzésére

Természetesen akkor is belső oldali páralecsapódás és penészedés következik be, ha a falszerkezet nem kellően hőszigetelő, azaz magasabb az U értéke jóval, mint 0,45 W/m2K. Ez esetben hőhidasnak nevezzük a szerkezetet, ahol a hőszigetelés hiánya miatt a fal belső oldali hőmérséklete harmatpont alatti -azaz túl hideg- és a belső telített pára egyszerűen lecsapódik rá, mint a hideg tükörre a párás fürdőszobában fürdés után.

Még további néhány fontos dolog az új házak penészedése ellen:
---a novemberi belső vakolás, majd a decemberi festés és a karácsonyi beköltözés szinte biztos, hogy farsangi penészedést fog okozni, még akkor is, ha kellően hőszigetelt a fal, mert nem tud a technológiai nedvesség természetes úton eltávozni, kiszáradni a szerkezetből,
---nagyon fontos a rendszeres és intenzív szellőztetés az új gázfűtéses lakásokban. Itt kell megemlíteni a jó minőségű mai ablakokat, amelyeknél nincs már természetes szellőzés, mint a régebbi időkben. Akkor ugyanis a kandallók, kályhák, nyitott égésterű fűtőkészülékek az égéshez használt levegőt a lakásból vették és a kéményen keresztül távozott az égéstermék gravitációs úton. A kémények úgymond megszívták a lakás belső légterét és a vákuum a rosszul záró nyílászárókon keresztül természetes légcserét biztosított. A zárt égésterű gázkészülékeknél a levegő az égéshez kívülről érkezik ventilátorral, a belső levegőt nem használja, nincs vákuum és nincs meg a korábbi levegőmozgás.
Ezért ma már mesterségesen kell biztosítani automata szellőzőkkel az ablakok tokszerkezetébe építve, ill. a már említett manuális szellőztetésekkel.
---a túl sok növényzet és lakó egy-egy kisebb helyiségben szintén a túl sok vízgőz termeléséhez vezet, ami penészképződést okozhat.
---az első 1-2 évben célszerű még a levegő szabad áramlásának a biztosítása a berendezések, bútorok mögött is. Azaz ne toljuk a szekrényt be a falig teljesen!

Utólagos hőszigetelés

A MEGLÉVŐ HÁZAK utólagos hőszigetelése esetén kevesebb a választási lehetőségünk.
Itt már csak a külső oldali hőszigeteléssel lehet a fal hőszigetelőképességén javítani.
Ez esetben mindenképpen szálas hőszigetelést (ásványgyapot, üveggyapot) válasszon, és/vagy a szerelt és kiszellőztetett megoldást kell alkalmazni a fent leírt problémák kiküszöbölése érdekében.
Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?

Hírek
FONTOS LEHET!

Tájékoztatók az otthonteremtési támogatásokról.

tovább >>


ELINDULT AZ E-NAPLÓ VEZETÉS

Irodánkban megrendelhető a jogszabály szerint az építtetőt terhelő E-napló készenlétbe helyezése, előkészítése és megnyitása, továbbá igény szerint a kivitelezőt terhelő E-főnapló megnyitása és napi vezetése is.

tovább >>


MEGNYÍLT A WEBSHOP

Honlapunkon új szolgáltatás indult. A WEBSHOP-ban megvásárolhatók a kész tervdokumentációk.Érdemes benézni! (belépés a főmenü alatt bármelyik oldalon)

tovább >>


ÉTDR-ÜGYINTÉZÉS IRODÁNKBAN

Az építési, a bontási és a használatbavételi engedélyek elektronikus feltöltése az ÉTDR-rendszerbe irodánk egyik szolgáltatása lett 2013-tól, az új jogszabály megjelenésével!

tovább >>


Szarufák feletti hőszigetelés

A tetőterek mai modern hőszigetelése

tovább >>


KIVITELEZÉS

Az épület precíz és átgondolt megtervezése után a szakszerű és tervek szerinti kivitelezése szintén fontos része az építkezésnek. Segítünk a kivitelező kiválasztásában!

tovább >>


TOVÁBBI SZOLGÁLTATÁSUNK

LAKBERENDEZÉS

tovább >>


"VARÁZSCERUZA"

Egyik szolgáltatásunk ez a videóbemutató, amelyben házunk tervei varázsütésre valósággá válhatnak.

tovább >>


AJÁNLOTT KIVITELEZŐM:

ACSAI ATTILA KŐMŰVES MESTER

tovább >>


ÁRAJÁNLAT TERVEZÉSRE

KÉRJEN INGYENES ÁRAJÁNLATOT!

tovább >>Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!