BejelentésISMERJE MEG MAROS MEGYÉT

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Hírek
Még lehet iratkozni a Kárpáti kalandversenyre

Július 20-ig lehet iratkozni a marosvásárhelyi Outward Bound és az Örökmozgó Természetjáró Egyesület által szervezett 11. Kárpáti kalandversenyre. A háromnapos túlélő ökotúra idei helyszíne a Torockói- és a Gyalui- havasok. Az alaptábor Torockón lesz. Négytagú csapatok jelentkezését várják az augusztus 10 – 14. közötti versenyre. A feltételek, illetve a versennyel kapcsolatos bővebb információ a http://carpathianadventure.ro/ca11/ oldalon olvasható.

VII. Wass Albert-teljesítménytúra

A marosvásárhelyi Perpetuum Mobile (Örökmozgó) Természetjáró Egyesület július 22-24. között megszervezi a VII. Wass Albert- teljesítménytúrát. A helyszín Ratosnyán lesz, a főút melletti sátortáborban. A résztvevők szombaton két túra közül választhatnak: Görgényi – 30 km és Istenszéke – 35 km. Felkérnek minden érdeklődőt, hogy július 20-ig jelezze részvételi szándékát Székely Lászlónál a +40 727 851763-as telefonszámon. Részletes kiírás a www.permob.ro honlapon.

2011 Július 30 SZÉKELY VÁGTA

2011 július 30-án a Maksa feletti domboldalon található Óriáspince-tetőn megrendezésre kerül a SZÉKELYEK TALÁLKOZÓJA, aminek a fő rendezvénye a SZÉKELY VÁGTA. A Székely Vágta megrendezésének ötletét a Budapesti NEMZETI VÁGTA adta. A tervek szerint a hazai győztesek a Budapesti Nemzeti Vágtán is rajthoz állnak majd. Ugyanakkor hagyományos termékbemutatóra és vásárra is sor kerül. Itt minden Székely Széknek 100 m² áll a rendelkezésére, ahova azt tesz amit akar. De elsősorban a kézművesmesterségeket kellene bemutatni, valamint a települések saját értékeit, különlegességeit, ez lehetne akár díszített szekerekből álló szekértábor formájában is.

tovább >>ANDRÁSSY-TELEP

Andrássytelep – románul Roşiori

Koordináták: é 46° 32` 6", k h 24° 6` 0"


Nagyobb térképre váltás

A Mezőségi patak völgyében fekszik, kb. 350 m-es tengerszint feletti magasságban, marosludastól 7 km-re, a mezőség déli részén. 1904-ben a magyar állam telepűtett bukovinai székelyeket ifj. Andrássy Gyula gróf birtokára. A Marosludashoz tartozó Andrássytelep az első világháború után még Colonia Andrássy néven szerepelt a román nyelvű okiratokban. A települést a parasztpárti kormány románosítási programja keretében ide helyezett tanító, Ion Alexandrescu javaslatára nevezték át. A magyargyűlölőként elhíresült Ion Alexandrescu olténiai lakhelyéről, Roşiorii de Vede-ről neveztette el Roşiori-nak a telepet. Több mint százéves álma valósult meg a Marosludashoz tartozó Andrássy-telep római katolikus hiveinek: új templom épült a háromszáz lelket számláló és a ludasi templomtól 4-8 km-re lakó hívek számára. Marosludas területi terjeszkedése a XIX század végén, a XX század elején szorosan fűződik a magyar állam telepítési politikájához. A Magyar Királyi Kincstár 1901-ben Eczken Sándortól és ifj. Gróf Andrássy Gyulától földterületeket vásárolt. Ludas községben 1902-1905 között összesen négy telep alakult: Andrássy-, Eczken-, Albis- és Belső-telep. Ezek benépesítése 1903-ban kezdődött és 1905-ben fajeződött be. Ezalatt Marosludasra 17 bukovinai székely család (Andrásfalva és Istensegíts községekből), 62 család a Királyhágon túlról, 65 család pedig az Erdély-részi vármegyékből költözött be. A telepesek elhelyezése általában kompakt felekezeti csoportosulások megvalósítása szerint történt, azzal a céllal, hogy egy telepen azonos vallású családok telepedjenek le. Így az Andrássy-telepen római katolikusok, Mezőalbis- és Eczken-telepen reformátusok. A római katolikusok a telepítés éveiben a mezőszengyeli plébániához tartoztak. 1906-ban Marosludason templomot és papilakot építettek. A tremplomot eredetileg az Andrássy-telepre tervezték. Marosludas 1909-től lett önálló plébánia. Az Andrássy-telep hívei nagy távolságot megtéve ide jártak szentmisére. A marosludasi egyházközség hetedik plébánosa, Ambrus Vilmos 1986 augusztusától szolgálja a közösséget. Az 1989-es változás után az egyháztanács és a plébános úgy döntött, hogy megvalósítják az elődök tervét: templomot építenek az Andrássy-telepen. 

A kezdeti nehézségeket legyőzve 2004 november végén sikerült megönteni a templom alapzatát. Az új templom tervét Esztány Győző csikszeredai műépítész készítette, bástyavár jelegű. A szent hajlék ugyanis a hit és az anyanyelv utolsó bástyája. Az alapkő megáldására 2005 április 30-án került sor dr. Czirják Árpád érseki helynök, Kolozs-Doboka volt főesperese, a környék papsága és népes hívősereg jelenlétében. Az egyházközség az épülő templom égi patrónájául Boldog Gizella királynét vállasztotta. A templom falait 2005 júniusában kezdte emelni a Papp András építőmester által vezetett munkacsoport. A tetőszerkezetet, a templomtornyot a gyergyóalfalusi Koncsag Csaba és munkatársai készítették 2006 december és 2007 február között. A gyönyörű faanyag a gyergyói havasokból származik. Gyüjtést szerveztek két harang megvásárlására – a székelyudvarhelyi SELECT Metlemplast Kft vállalta a harangöntést. A Boldog Gizella-templom felszentelése 2009 május 16-án, a 10 órakor kezdődőtt szentmise keretében került sor.Keresés a honlaponLinkek


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!