Bejelentés


A levegő királynője!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


 

Tisztelt Röpszakosztály.
 
A szegedi magasszálló keringők standardjában, több olyan szín és rajzváltozat leírása nem szerepel, amit korábban és ma is nagy létszámban tenyésztettek, tenyésztenek, röptettek, röptetnek.
Balassa György neves szakírót idézem (1910):
„Szegeden a kitartó és magasan repülésnek mindent alárendelnek. Ezért aztán egy többé-kevésbé elfogult tenyésztő nem sokat törődik azzal, ha van egy páratlan szívhátúja, hogy azt minden lelkiismeret furdalás nélkül összetegye esetleg a színrajzát viselő egyszínűvel … …
fő az eljárásban, hogy kitűnő vért kever … … eredmény az un. „csapott” egyszínben fehér szárnyevező tollakkal, ritkábban fehér fejjel is.”
„Az egyszínűek keveredéséből sokszor a legkitűnőbb repülő keringő válik … különböző tarka (tigris) és deresezett színekben … mondhatom a kísérletezés már kedvező folyamatban van”.
„A szegedi galambok történetében sorsdöntő volt az1879-es árvíz, ami az állományt tanyákba, falvakba a környező városokba szétszórta”.
„Horváth János hangszerkészítő Szabadkáról hozott vizelőtti vérű fehérfarkú színeseket, csapottan is, Horgosról kékfarkú feketehátast és vereshátút fehér farokkal.”
Az interneten elérhető fórumokon olvasható vélemények szerint, ezek (fajtán belüli keresztezésből származó utódok) nem szegedi galambok.
A fajtaleírásban nem szerepelnek, röpversenyeken legálisan nem vehetnek részt, olvashatjuk.
Logikusnak tűnő érvelésük azt feltételezi, hogy a szegedi galambok utóda nem szegedi, ha nincs leírva. Téves értelmezésüket a szín és rajz változatok külleme bizonyítja, mert kizárólagos fajtajegyeik megegyeznek a saját színosztályukba tartozó egyedek fajtajegyeivel.
Lássuk a kifogásolt szín és rajzváltozatok besorolását..
Szabályos tarkák.
Dohányhátú, kovácsolthátú, ezüsthátú és feketehátú kék farokkal. Mint a többi szívhátú, a leírt színeltéréssel.
Örvösök:
Vörös (téglavörös) és sárga örvös fehérbőrrel, csőrrel. Fekete örvös a fehérbőrrel, az alsó felső csőrkáva feketén (erősen) jelzett (nem egyöntetű, palafekete). Rajzuk és a rajz határa megegyezik a meggypiros örvösök rajza jellemzőivel.
Kék örvös. Legfőbb jellemzője a határozott szilvakék szembőr és csőrszín. Rajza megegyezik a többi örvösével. A nyak és a fej színe sötétkék zöldesen csillogó, a szárnypajzson határozott kék színű.
Lepkék (pillék):
Az alapszín fehér. Vörös, sárga, fekete és kék színnel szegett a szárny és a farok, valamint tarka a fej és a nyak.
Tükrösök:
Vörös és sárga alapszínben a szárnypajzs fehér. Tarka a hát, has és a combok.
Fehérfarkúak:
Fekete, kék, kékkovácsolt, deres és rozsdás színben. Fehér a kormánytoll a fedő és támasztótollakkal együtt.
Csaposok:
Vörös, sárga, fekete, kék, kékkovácsolt, deres és rozsdás színnel. Az elsőrendű evezők közül legalább az 1-5 vagy az 1-8 fehér toll kívánatos. Tarka lehet még a fej.
Fecskehasúak:
Rozsdás színben.
A szárnypajzs (szalag nélkül) élénk rozsdás (lángrozsdás) színű. A többi testrész leírása megegyezik a kékderesek leírásával, hófehér hassal. A fejen és a nyakon néhány szeplő, folt a szárnypajzson megengedett.
Fekete színben.
Ugyanaz, mint a rozsdás, mattabb (nem bársonyfekete) színnel.
Szabálytalan (tigris) tarkák (a színes toll dominál):
Vörös és sárga tarka.
Színes a fej, a nyak a begy aljáig valamint az elsőrendű evezők, a kormánytollak a fedő és támasztótollakkal együtt. Elszórtan fehér tarka a fej, a nyak, foltosan tarka a szárnypajzs, valamint a hát a has és a comb. Váltakozóan (színes és fehér) tarkázottak a másodrendű evezők
Fekete, kék, kovácsoltkék, deres és rozsdás tarkák:
A test egész felületén (a színes tollazat többségében) előforduló szabálytalan fehér tarkasággal. Megengedett (szimmetria nélkül) a csíkos szárny, a „suta” (egy oldalon csapos szárny), a farkaljasság és a részben fehér vagy tarka farok.
Világos tarkák:
A test egész felülete fehér alapszínében, rendezetlenül elszórt (a fenti színekben) színes tarkasággal.
Bírálatuk a színosztálynak megfelelő követelmények (kizárólagos fajtajegyek, fej, szem, szemgyűrű, fésű, alak, állás) szerint történik.
T. Röpszakosztály.
A Fajtaklub a történeti hagyomány alapján kéri az alábbi szín és rajzváltozatok legalizálását, pozitív döntés esetén ismertesét szaklapunkban.
Szeged 2011-03-10
A röptető tenyésztők becsülete helyre állításában, valamint a fajta színesebbé tétele érdekében tett fáradozásukat előre megköszönve, marad tisztelettel a fajtaklub tagsága nevében:

                                    Kopasz János
                                  fajtaklub elnöke


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!