Bejelentésszékelyek a világhálón
a ser nem ital, az asszon nem ember, sa medve nem játékö

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Hírek
2015.05.01

Az erdélyi egyházi vagyon visszaszolgáltatását tárgyalta az EP kisebbségügyi munkacsoportja

tovább >>


2015.05.01

Kerüljük el a magyar-magyar (ellen)harcot!

tovább >>


2015.05.01

Őrizetbe vették Csíkszereda elöljáróit

tovább >>


2015.05.01

Gazdaságilag is táplálni kell a magyar identitást

tovább >>


2015.02.21

Buknak az autonómiahatározatok

tovább >>


2015.02.21

Mozgássérültek is taxizhatnak Székelyudvarhelyen

tovább >>


2015.02.21

Újabb lépcsőket festenének le Marosvásárhelyen

tovább >>


2015.02.21

Fogyasztóvédelem: székely íz nem létezik, csak édes, keserű vagy savanyú. Le kell venni a feliratot!

tovább >>


2015.02.21

Dorin Florea kihátrált a székelyföldi kulturális főváros projektből

tovább >>


2015.02.10

Folytatódnak az ellentmondásos ítéletek a székely jelképek ügyében

tovább >>

ÁÁGYA MEG A BABBA-MÁRJA
Kapcsold bé a kompútered hangszóróját; Isten fizesse.
.
(peccencsd meg a székelykapút)
Az úgy vaót,hogy annak üdejinn a jó Üsten a nagy tudományával meghargitá a hargitát, s megteremtette eszt az izét, eszt a székely fődet. Hogy,hogy nem,de irtó jaól sikeredettö. Vaót itt a kutya filitől a az ördögfiókájig mindenféle, s még ami nem vót,az es.
(na akkor most peccencsél a térképre)
Tőt,múlott az üdő,s az Úrnak má semmi dóga nem maratt,me ment minden magától mind a karikacsapás. Addig s addig,hogy erőssen erőst keszte megunni magát, me ugye se dóga nem vót,se legalább egy betyár felesége, aki megkeseríthette vaóna az életitö. Osztá eccer,egy vírnyadatkor,amikor a hód elbutt, sa nap felkőt, s kidugta a fejit a gyímesek felettö,sa köd es elült,a höőség elkeszte perzselgetni a szúnyodó teremtő okos fejit. Izzadott vala, duvadott kifelé a víz a testiből,úgy mind a bórvíz a föőd fenekiből,s ejsze még jobbann es, s csepegett lefelé a homlokáról.
(lépjél a bórvíz-csorgóra,hallàm mi lesz)
De nem törődött vele,el vaót lustulva egy cseppet,me nem kellett vírnyadatkor fé kelni,s üdejibe sejetni a mezőre pallagot kaszálni,hogy nehogy felszáraggyon a harmat,s megfogja a rogya a kaszát,me a székelyek aszt es megcsinálták helyette. Csak a dunyhát kellett a filire húzza eccer-eccer,hogy ne rejassza fel a kaszafenés zaja, ha álmodik.
(pittyancs a kaszásokra)
Annap es a fejire húzta,nem es csuda,hogy izzasztotta a meleg. De a dunyha rövid vót, s amikor felhúzta a filire, csórén maratt a bokája. Úgy, má jó ebédüdőre járt a nap az égenn,sa kaszát es má vízbe dugták,hogy nehogy megkottyannyon a nyele,nekifogtak a szalonnának vereshagymával,kézvel,s bicskával,sa darazsak es ekkorra mán irtónn kesztek cellengérezni.
(bezgesd meg a darazsat, hallám micsinál)
Az egyik lódarázs reja repült az Úrüsten csóré bokájára,s me éhes vót,megmarta. Ki es szökött rögtön az álom az Úr szemiből annapra. Úgy kiszökött a szalmazsákból,mind a vadnyúl a bokorból. Oan tökéletes vót ez a teremtett székely főd,hogy el se lehet mondani szájval,de azé ő es meggondolá most,hogy a darazsat egy cseppet másféleképpen kellett vóna csinája valahogy. Na de ha má készen vót,nem bójgatta,hagyta repűjön;hadd csipjen meg mást es,ne csak őt. Na szóval,keservesen kőt annap a teremtő Úrüsten.
( na, hallám mit ad elé, ha ezt es megnyomod)
Látta esmenn,hogy a székelyek má virnyadattól sürgölődnek fel,s le,keresztül-kasúl. Unta mán a sok potyára ülést,sa lábatlankodást,s má restelte es egy cseppet,hogy csak ő nem csinál semmi valamirevalót. S még mielőtt felült vaóna a lustaság a nyakára,de föőleg hogy immá ne legyen minden ien tökéletes,me úgy irtó unalmas,megemberelte magát,hírtelen gondolt egy hétágút azval a kucifántos fejivel,s szaporán egy-kettőre megteremtette az egészvilágot. Gyorsan csinálta, há oan es lett.
(bé leshecc a fődgömbe es)
Osztá, esszeszedett valahonnat a patak martyáról egy marok agyagot, s belémártogatta a vízbe; prüsszögtek es a halak a zavarodott víztől. Jól meggyúrta, s amikor a sár annyira megbarátkozott a kezivel, hogy má nem akart leszotyogni róla, akkor azval a ragacsos sárval jó vastagon körbekenegette a székelyfődet a széllinél, s hezza tapasztotta az egészvilágot.
(lépjét a féreg bal keccentőjivel erre a féregrágta térképre)
Annak üdejinnö hezzánk felé Csaba királyfi vaót a királyfi. Látá ő es a szemejivel, hogy mekkora nagy világot tapasztott oda az Üsten nyűgnek. Egy jóüdejig tűrte, de osztá má irtón kezte törni a kéváncsiság, hogy szerte nezzen rajta, hallám micsinált oda az Úr. Addég, saddég terpelt, s bónyászódott ide s tova, hogy eccer osztá aszongya: -Népem, itt székely, én elmejek, s idehozom a többi magyarokot es. S aval a nyakába akasztotta a tarisnyát, s elcsángált a tapasztáson keresztül, ahajt ne.
(na kezzencsd meg a lovat)
De osztá nem ő hozta el őköt, hanem Árpád apánk. Csaba királyfi elcsángált valamerre egyebübe; hanemegyeb esszegabajodott valami formás, szemrevaló, ügyes, fijatal fehérnépvel, saz eltekerte a fejit, s ott marattö, me haza többet nem jöve, még hült hírit se hallották attól errefelé.
(na nyomjál eggyet a térkép kék karikájába jóe )
Szóval, akkoriba még nem es vót oan erősen erőst nagy ez a székelyfőd, de osztá nem es oan rég, áldott nagy szerencsénkre hezzánk csatolák egész olá országotö.
(úgy érzésvel, nyomjál egyet a nagyittóra )
Na szóval így állunk.
.
.
.
.
Flag Counter
Flag Counter
.
.
.
.
www.székelyháló.5mp.eu
.
szerkesztő: Gere László
A honlap alkotó elemeinek egy része más honlapokból átvett anyag, melyek tartalmáért a szerkesztő nem vállal felelősséget. A saját alkotások másolása, átalakítása, terjesztése, a szerkesztő írásos beleegyezése után lehetséges.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!