BejelentésSUTEMI SE
HARCMŰVÉSZET - FEGYELEM - ÉLETFORMA

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Dojo-nak azt a termet hívják, ahol a karatét oktatják. Mindenki, aki belép a Dojo-ba, meghajol az ajtóban, megadva ezzel a tiszteletet a karate szellemének, a mesternek, a többieknek és a teremnek, ahol ő maga is edz.

A Dojo-ban mindenkit, aki magasabb fokozattal bír Sempai-nak (szó szerinti fordításban idősebb testvér) szólítunk, velünk egyenlő fokozattal rendelkezőt Dohai-nak, alacsonyabb fokozattal rendelkezőt Kohai-nak. 3 dan-nál és ennél magasabb övfokozatoknál a helyes megszólítás Sensei. 
5 dan-tól a szervezet adományozhatja a Shihan rangot.

Amennyiben az edzésvezető később lép be a Dojo-ba, a rangidős karateka hangos Kioske! felszólítására a benn tartozkodók az ajtó felé fordulnak. Musubi dachi-ban állnak, a rangidős vezényszavára: Sensei-ni (Senpai-ni, Shihan-ni) rei!, meghajolnak a belépő mesternek, aki ezt meghajlással viszonozza.                                                  

Szertartás:

A karateka-k (karatét tanulók)  musubi dachi állásban állnak, egyvonalban. A rangidős Seiza! felszólítására először az edzésvezető ül le seiza-ba, utána pedig egyesével (először bal lábbal letérdelve) mindenki a rangidős tanítványtól kezdve.

Elhangzik a Mokuso! vezényszó, mely  után a rövid meditáció következik, amikor behunyt szemmel mindenki próbál megszabdulni a mindennapi problémáktól, ellazulni és felkészülni az edzésre.

Mokuso yame! - azaz a meditáció befejezése után az edzésvezető is az oltár (zászló, mesterek portréja és egyéb relikviák) felé fordul és következik 
a Shomen-ni rei! köszönés a "szentély"-nek, 
 majd Kaiso-ni rei! (a stílusalapítónak, Yamaguchi Gogen-nek szól), 

Saiko Shihan-ni rei!
( a stílus jelenlegi vezető mesterének, Yamaguchi Goshi-nak szól). 
Utána jön a Senpai-ni, Sensei-ni vagy Shihan-ni rei! attól függően, hogy milyen fokozattal rendelkezik az edzésvezető. 
Végére marad az Otageni rei!. amikor a karateka-k egymást üdvözlik.

Az alapetiketthez tartozik, hogy a Dojo-ban nem hangoskodunk, nem káromkodunk, nem eszünk, nem iszunk vagy dohányzunk és csak mezitláb lépünk be. Ez természetesen a vendégekre is vonatkozik.


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!