Bejelentéspg.5mp.eu
Siklóernyős hírportál

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Porozitásmérés házilag

Siklóernyők adás/vételekor egy adott ernyő használtságát (így értékét is), több tényező is befolyásolja. Ilyen a hevederek, zsinórok állapota, a kupola sérülései, azok szakszerű, avagy nem annyira szakszerű javítása. Azonban a kupola anyagának öregedésére nem tudunk szemrevételezéssel következtetni. Itt csak a pontos mérés segíthet, amihez elengedhetetlen egy drága porozitásmérő műszer megléte. Vagy talán mégsem?
Erre adhat választ Kanics Miklós cikke, mely eredetileg a régi pg.c2-n jelent meg, de most már itt is elérhető;


Siklóernyők egyszerű légáteresztés vizsgálata Készítette: Kanics Miklós (KE747) Kettő SE

Siklóernyők biztonságos üzemeltetése és teljesítményének nyomonkövetése érdekében szükséges vizsgálni az ernyő anyagának légáteresztését is. A Német DHV az ernyők anyagának minősítéséhez az úgynevezett JDC módszert alkalmazza, ahol 10mbar nyomáson, 38,5cm2 felületen, 250ml levegő átszívásához szükséges időt méri másodpercben. Természetesen az objektív méréshez szükség van egy erre a célra készített műszerre, aminek ára jelenősen meghaladja a fél krajcárt.

Hogy a JDC mérést olcsón, házilag is el lehessen végezni, az alábbi egyszerű gravitációs módszert választottam:
A mérés előkészítése:
A víztartályba annyi vizet töltök (ld. Alaphelyzet), hogy a - tenyérrel lezárt - mérőhengert megemelve akkor legyen 100mm a vízszintkülönbség (ld. Vákum létrehozása), mikor a belső vízszint a tartály tetejével van egymagasságban. Ez a beállítás nem kritikus, csak arra szolgál, hogy méréskor a vízszintkülönbséget és a mérőskálát azonos helyen lássam.
A mérés folyamata: Megemelem az ernyő anyagával lezárt mérőhengert a szükséges szintkülönbségig és folyamatos, lassú emelésével korrigálom a vízszint sűlyedését. Mikor a belső vízszint sűlyedése eléri a mérőhenger felső mérőskáláját (ld. Mérés kezdete), indítom a stopperórát és akkor állítom meg, amikor eléri az alsó jelölést (ld. Mérés vége). Ezzel a 250ml levegő beszívása meg is történt. Az óra az ehhez szükséges időt rögzítette. A mérőhengert úgy kell megemelni és folyamatosan korrigálva tartani, hogy a henger belsejében lévő vízoszlop mindig 100mm-rel legyen magasabb a külső vízfelület szintjénél, így az ernyő anyagát folyamatosan 10mbar nyomáskülönbség terheli (ld. Vákum létrehozása - Mérés vége).

Kiértékelés:
Minél nagyobb a rögzített idő, annál jobb állapotú az ernyő anyaga. Az alábbi táblázat segít az értékelésben:
>200mp új
70-200mp jó állapotú
25-70mp használt
18-25mp erősen használt
<18mp nem megfelelő

Az előbbi mérési módot teljesítő mérőeszközt az alábbi egyszerű módon készítettem el:
Felhasznált anyagok:
1db 1,5l-es szikvizes műanyag palack, 1db 2l-es üdítős műanyag palack. Mindkettő visszaváltható típus (volt), a szikvizes minél újabb, hogy a kőr alakú talpa ép és karcmentes legyen. Ezen kívül kell még egy kb. 250mm hosszú purfix szalag - ablakrések hőszigetelésére használt öntapadós szivacsszalag.

Elkészítés:
a szikvizes palack kúpos tetejét nagyjából a kúp felső harmadában levágtam (1. ábra), alját a talpon belűl sok helyen kifúrtam (2. ábra). Ebből lett a mérőhenger. Elég néhány furatot készíteni, ugyanis a talp annyira homorú, hogy a vizsgálandó anyag nem tud beleszívódni az üregbe.
Az üdítős palack kúpos tetejét szintén levágtam. Ez lett a víztartály. (3. ábra) A levágott kúpos részt használtam fel arra, hogy a mérőhenger tetejére egyenletesen szorítsam rá az ernyő szövetét. Belsejébe purfix szalagból nyomógyűrűt ragasztottam. (4. ábra)
A mérőhenger falára jelöléspárokat tettem, amik között 250ml a henger űrtartalma.

Felhasznált irodalom:
ÖREG AZ ERNYŐM? Kondricz Attila írása a siklóernyő állapotmeghatározásáról. RAIR AERO CLUB Siklóernyő porozitás vizsgálati jegyzőkönyve.Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Zimi78 [ 2013-02-11 15:50 ]

Én is csináltam egyet, ám én műanyag poharakat, meg műanyag mérőkancsót használtam, mert már a visszaválthatós műanyag palackok kikerültek a kereskedelmi forgalomból.
Sajnos ezzel valamivel pontatlanabb lett a mérésem, de arra még így is elég jó, hogy az elv gyakorlati működéséről meggyőződjek és a segítségével meg tudjam mondani egy ernyőről, hogy milyen állapotban van a kupolája. Erre bőven alkalmas!
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!