BejelentésIndiánok
Egy jobb sorsot érdemelt, nagyszívű nép története

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Az észak-amerikai lakota indiánok önálló államot szeretnének. Lehet, hogy ez a hetvenezres ősi törzs ássa meg az Egyesült Államok sírját?

Bár 1876-ban az Ülő Bika és Őrült Ló által vezetett egyesült lakota, arapaho és cheyenne harcosok megsemmisítették az amerikai hadsereg 7. lovasezredét, a háborút elveszítették: lassan de biztosan szorultak vissza vadászmezőikről a kormány által kijelölt rezervátumokba.

1890-ben az utolsó indiánmészárlásban Wounded Knee-nél másfél száz átfagyott, éhező szellemtáncot öltek le a katonák, s ezzel véget értek az indiánháborúk a Vadnyugaton. Amikor Kolumbusz elérte az Újvilágot, egyes kutatók szerint tíz millió indián élt az északi földrészen. A XX. Század pedig alig 200 ezer nyomorgó, éhező, megvetett, állampolgárság nélküli indiánra köszöntött.

S az első „békés” évszázadban az indiánok még segítették is új, rájuk telepedett hazájukat. A navajo és a comanche kódbeszélők rejtélyes nyelvét nem tudták megfejteni a japán és német hírszerzők. Az indiánok sokat segítették az amerikaiak győzelmét. Talán csak évtizedekkel később tudták meg a kódbeszélők, hogy parancsba adták az őket kísérő (fehér) katonáknak, veszély esetén öljék meg az indián katonatársukat, nehogy az ellenség kezére jusson a titok…

A gyűlölt rezervátumokhoz az indiánok a XIX. Században szerződésekkel jutottak. Természetesen a földéhes ifjú társadalom a legkietlenebb földeket adta a törzsek maradékainak. Előfordult, hogy egész törzseket deportáltak több ezer km-rel arrébb. Ilyen volt a cherokee indiánok Könnyen Ösvénye néven elhíresült kitelepítése, amikor a 17 ezer kitelepítettből négyezren haltak meg útközben. A rezervátumok persze kisebbedtek, ahogy területükön aranyat, olajat, vagy más ásványkincset találtak. A szerződéseket soha nem az indiánok rúgták fel…

1969-ben a San franciscoi öbölben található Alcatraz szigetét indián aktivisták foglalták el. A 18 hónapos akció felhívta a figyelmet az őslakosok jogaira. Ahogy az 1973-as történet is, amikor a Woundeed Knee-i emlékművet foglalták el.

Az Amerikai Indián Mozgalom megerősödött és a rezervátumok sok helyen a függetlenség szimbólumaivá váltak. Az amerikai törvények több államban tiltják a szerencsejátékot, de abba nem tudnak beleszólni, ha egy rezervátum nyit a saját területén kaszinót. Sok törzs a földjén talál ásványkincseket maga termeli ki és ezek a bevételek a törzset gazdagítják. Szükség is van erre, hiszen az indiánok között nagyobb az öngyilkosok, az alkoholisták, a munkanélküliek aránya, mint az „átlag” amerikaiak között. Az apacsok, lakoták, cree-k, comanche-ok átlagéletkora még mindig rövidebb, mint egy jenkié.

A lakota indiánok fontos lépésre szánták el magukat. Úgy gondolták, a számtalan szerződésszegés után megtehetik, hogy egyoldalúan visszalépnek az Egyesült Államokkal kötött szerződésektől és önálló lakota államot alapítanak a meglévő rezervátumok és valaha volt törzsi területeken. Mert szeretnének jövőt a gyermekiknek.

Lakotaföld megalapítását Russel Means jelentette be, akit többek között az Utolsó Mohikán 1992-es feldolgozásában Csingacsguk szerepében láthattunk.

Az ENSZ 2007. szeptemberében hozott egy határozatot a bennszülött népek jogairól. (fél milliárd emberről van szó!). A lakoták úgy érezték, az évszázados megaláztatás után joguk és lehetőségük van a szabadságra. Önálló állam a közép-nyugaton! Mely nagyobb lenne, mint az ENSZ tagállamainak egy része (területileg Magyarország is kisebb lenne). Többen laknának benne, mint az önálló Andorrában, vagy San Marinóban.

Az új állam legfőbb célja a természetközeli életmódhoz való visszatérés lenne, a nyelvi és kulturális önállóság mellett a legfontosabb programpont a megújuló energiaforrásokra való támaszkodás. A delegáció tagjai azzal fenyegetnek, hogy ha az USA nem kezd velük hivatalos tárgyalásokat, az öt állam vitatott területein jogilag ellehetetlenítik az ingatlanok és földbirtokok adásvételét. A rezervátumok határai egyébként is állandó vita tárgyát képezik, különösen, ha egy korábban idetartozó területről kiderül, hogy a föld mélye kőolajat vagy egyéb ásványi kincset rejt.Vajon hova vezet a lakoták kezdeményezése? Az Egyesült Államok kormánya tárgyalni fog velük? A több, mint 2 millió indián nem számottevő létszám a jövőre esedékes elnökválasztási kampányban. De mit tesz az államok, ha esetleg a navajo, a hopi, a cheyenne , az apacs, a cherokee, vagy akár a mohikán nemzet is kinyilvánítja függetlenségét? Ők lesznek az USA újabb szövetségi államai, vagy kiújulnak az indián háborúk?

Latin-Amerikában Bolíviának indián elnöke van. Morales barátja a venezuleai Chavez szeret borsot törni Amerika orra alá, így bizony az új államnak rögtön lehetnek partnerei is.

Minden estre szorítunk indián testvéreinknek és árgus szemekkel figyeljük küzdelmüket, mert lehet hamarosan mi, "magyarisztán" lakói is rezervátumokba kényszerülünk…


Forrás: www.virtus.huIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!