BejelentésIndiánok
Egy jobb sorsot érdemelt, nagyszívű nép története

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Békekötéskor elásták, harc előtt kiásták a csatabárdot


Mivel a "bury the hatchet" pontosabban úgy fordítható, hogy "elássa a fejszét", kézenfekvő az acélfejszére vagy tomahawkra gondolni. Először is a fehérek érkezése előtt az indiánok közelharcban kedvelt fegyvere a buzogány volt. Az Erdővidéken honos változatát fából faragták ki, és felül gömb alakban végződött, amibe olykor csont vagy kovakő hegyet illesztettek, amit idővel az európai kereskedőktől szerzett fémpenge váltott fel. A tomahawk szó az algonkin "tamahak" angolosított változata, aminek jelentése, "hasításra", és eredetileg a buzogányukra utalt. Az európaiak idővel minden indián ütőfegyvert így neveztek, majd az általuk importált vas baltafejű fejszéket, ami hétköznap és a harcban is jó szolgálatot tett. Sokoldalúságuk és tartósságuk miatt az indiánok értékes kereskedelmi cikke lett az európai gyártású tomahawk. Hiba azt gondolni, hogy a tomahawk kizárólagos használói az indiánok voltak. A francia-indián háborútól kezdve a Függetlenségi Háborúig, a francia és angol katonák egyaránt felszerelkeztek tomahawkkal, és idővel a határvidéki telepeseknél és vadászoknál sem hiányzott. A legnépszerűbb változatát, a pipa-fejsze kombinációját, a tomahawk pipát a 18. sz. elejétől kezdték gyártani, és ajándékozni az indián vezéreknek, amit ők inkább dísztárgyként őríztek.

Az "elássa a csatabárdot" kifejezés alapja egy irokéz szertartás, ami során szó szerint a földbe ásták a fegyvereket, a frissen kötött béke szimbólumaként. A hagyomány szerint Deganawida és Hiawatha meggyőzte az öt népet (móhak, onejda, onondága, kajuga és szeneka), hogy ne háborúzzanak egymás ellen, hanem egyesüljenek egy szövetségbe. Ez valószínűleg jóval Kolumbusz felfedezése előtt történhetett. Az új béke megünneplésekor az irokézek egy fehér fenyő gyökerei közé ásták fegyvereiket. Egy földalatti folyó aztán varázslatos módon kimosta a fegyvereket, méghozzá olyan messzire, hogy azokat a törzsek többé nem használhatták egymás ellen. Egy másik verzió szerint gödörbe hajították fegyvereiket, és Békefát ültettek bele.

A francia források 1644-ben megörökítették a Quebec-be látogató irokézek szavait "kihirdették, hogy a föld minden népét egyesíteni kívánják, és a fejszét (hatchet) olyan mélyre dobni a földbe, hogy a jövőben soha ne kerüljön elő".Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!