Bejelentés


Nagyharsány


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Magyar kikerics


(Colchicum hungaricum )
A magyar kikerics általában kora tavasszal virágzik a nagyharsányi hegyen, a Szársomlyón. Ám időnként már január elején virágot bont, megelőzve a hóvirágot is. A Magyarországon egyedül itt található növény részben ennek, részben mérgező hatásának köszönheti latin elnevezését. A név harmadik tagja onnan ered, hogy 1867. február 18-án Janka Viktor botanikus fedezte fel a hegy lejtőin. A növény a Villányi-hegység sajátos klímájának köszönheti a neki kedvező életkörülményeket; legközelebbi rokonai a Földközi-tenger mellékén és a Balkán-félszigeten élnek. Hazai rokonnövénye az őszi kikerics , amely szintén mérgező, illetve a homoki kikerics. A Colchicum-nemzetség tagjai nevükben Colchis ókori város nevét őrzik, amely a monda szerint a méregkeverők városa volt. A fennmaradt történet szerint az őszi kikerics Medea colchisi királylány kilenc éjszakán át gyűjtött, hegyi virágokból álló bájitalának cseppjéből sarjadt ki, mellyel apósát, Aesont akarta megfiatalítani. A növény mérge a Colchicine.

Hagymás növény, legfeljebb 20 cm magasra nő. Szálas vagy szálas-lándzás leveleinek száma kettő vagy három. A levéllemez párhuzamos erezetű, fénylő, élénkzöld színű, u-alakban behajló. Tőálló, rendszerint fehér vagy rózsaszínes-fehér virágai vannak. A lepellevelek 3-4 cm hosszúak, 0,5-1,5 cm szélesek, szálasak v. hosszúkás-lándzsásak. A három rövidebb és három hosszabb porzó sárga színű. A bibék száma 3, hosszabbak a porzóknál. A virág lepellevelei kelyhet formálnak. Toktermése háromrekeszű, áprilisban vagy májusban érik meg.

A forgalomkból kivont kétforintos érmén is megörökített magyar kikerics volt az első, hatóságilag védett növény Magyarországon. A védettséget 1944-ben hirdették ki.

A magyar kikerics újabban a védett eredetű villányi borok címkéjén tűnt föl: a jellegzetes ötszirmú virággal jelölik 2006-tól a hegyközség által meghatározott feltételeknek megfelelő nedűket.

A ritkaság termőterületét napjainkban nem érheti kár. A Duna-Dráva Cement Kft. és a – február első napjaiban Magyar kikerics túrát szervező – Duna-Dráva Nemzeti Park között kötött megállapodás szerint a nagyharsányi bánya csak adott határok között folytathat bányászkodást, így nem veszélyezteti a kikerics előfordulásait.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!