BejelentésMóni Szülészeti Honlapja
Minden amit a szülésről tudni kell,szöveggel és képekkel díszítve!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Chorionboholy mintavétel

Korionboholy mintavétel során az orvos kis mintát távolít el a méhlepényt alkotó apró nyúlványokból, a korionbolyhokból. Ezt a vizsgálatot bizonyos magzati fejlődési rendellenességek felismerésére a 10-12. hét között szokták végezni. Korionboholy mintavétel alkalmazható amniocentézis helyett is, kivéve, ha magzatvíz mintára is szükség van, például akkor, ha a magzatvíz AFP szintjét is meg kell mérni.

A korionboholy mintavétel nagy előnye az amniocentézissel szemben, hogy sokkal korábban ismerik meg az eredményt. Így ha nem találnak elváltozást, a házaspár aggodalma hamarabb oldható. Ha van kóros elváltozás, a terhesség egyszerűbben, biztonságosabban befejezhető. A betegség korai felismerése szükséges ahhoz is, hogy megszületése előtt időben elkezdjék a magzat kezelését. Veleszületett mellékvese-túlműködésben (adrenális hiperplázia) például kortikoszteroid kezelést kezdhetnek adni az anyának, hogy leány magzatában megelőzzék a férfias jegyek megjelenését. Ebben az öröklődő megbetegedésben a mellékvesék megnagyobbodnak, és fokozott mértékben termelnek férfi hormonokat (androgéneket).

A beavatkozás előtt ultrahanggal tisztázzák, hogy él-e a magzat, meghatározzák a terhességi kort, a nyilvánvaló fejlődési rendellenességeket és meghatározzák a méhlepény helyzetét.

A mintavétel a korionboholyból történhet a méhnyak (transzcervikálisan) vagy a hasfal felől (transzabdominálisan). Mindkét eljárás során ultrahang irányításával, katéterrel és fecskendővel gyűjtenek szövetmintát, majd ezt elemzik.

A méhnyakon keresztül történő mintavétel során az orvos egy vékony, hajlékony csövet (katétert) vezet a hüvelyen és a méhnyakon át a méhlepénybe. A nő a vizsgálat során a hátán fekszik, csípőben és térdben behajlított lábbal. A megfelelő pozíció elérését általában térd vagy sarokkengyel segíti, hasonlóan a nőgyógyászati vizsgálathoz. A legtöbb nő számára a beavatkozás a méhnyakrák-szűréshez hasonló érzéssel jár, néhányan azonban kellemetlenebbnek találják. Ez az eljárás nem alkalmazható azoknál a nőknél, akiknek aktív nemi betegsége van, például herpesz, gonorrea, és nem végezhető krónikus (elhúzódó) méhnyakgyulladás vagy a méhnyak egyéb rendellenessége esetében sem.
A hasfalon keresztül történő mintavétel előtt az orvos érzésteleníti a has bőrét, majd a hasfalon keresztül egy tűt szúr a méhlepénybe. A legtöbb nő számára ez az eljárás nem fájdalmas. Néhány nőnek egy-két óráig enyhén érzékeny, fájdalmas a szúrás helye.

A korionboholy mintavételt követően a legtöbb Rh-negatív anyának, akiknek nincs Rh-faktor ellenanyaguk, anti-D ellenanyag injekciót adnak, hogy megakadályozzák az Rh-faktor elleni antitest termelődését. Az Rh-negatív nőkben akkor termelődnek ilyen antitestek, ha a magzat Rh-pozitív, és vére az anyai vérrel találkozik - ez a korionboholy mintavétel során bekövetkezhet. Ezek az antitestek károsíthatják a magzatot. Nem szükséges ilyen injekciót adnunk akkor, ha az apa vércsoportja Rh-negatív, mivel ebben az esetben a magzat is Rh-negatív lesz.

A korionboholy mintavétel kockázata hasonló az amniocentéziséhez, kivéve azt, hogy a magzat kezeinek és lábainak sérülésveszélye kissé nagyobb: 1:3000. Ritkán a korionboholy mintavétel eredménye bizonytalan, ilyenkor szükség lehet az amniocentézisre. A két vizsgálóeljárás pontossága hasonló.
Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Balogh-Maglay Eleonóra [ 2012-05-11 23:46 ]

Jó napot!2 éves a kisfiam,korionboholy vétel is volt és amniocentézis volt a terhességem alatt.Mindkettő eredménye \"jó\" lett.Kérdésem az lenne ,hogy milyen genetikai betegségeket vizsgálnak ezekkel a vizsgálatokkal ,a \"down kóron\" kívül.Ami engem érdekelne,hogy vizsgálják-e a Cisztás fibrózis betegséget?Mert sajnos emésztési zavara van a kisfiamnak,de a vizsgálatok elején tartunk egyenlőre.....CSak effelől megnyugodhatnék,ha ezt már magzati korban nézték volna esetleg.....NAgyon köszönöm a választ előre is!!!!!!egy kisfiáért aggódó anyukaEdina [ 2012-05-04 16:39 ]

Érdeklődnék, hogy 15 hetes terhességnél is meg lehet-e csinálni ezt a korionboholy mintavételt,mert a kombinált teszt eredményem kicsit magasabb lett,de a 12 hetes genetikai Uh-on minden rendben volt ,viszont én nem szeretnék amniocentézist!


SzavazásIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!