BejelentésMóni Szülészeti Honlapja
Minden amit a szülésről tudni kell,szöveggel és képekkel díszítve!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Elsődleges és másodlagos ellátásokAz újszülött-ellátó rutineljárások közé tartozik a köldökzsinór elvágása és a köldökcsonk kezelése, a fürdetés vagy lemosás, nyákszívás, súly-és magasságmérés, a fejkörfogat megmérése; ez alatt kapja meg a baba azonosító karszalagját, első pelenkáját és ruháit.A gyermekorvosi vizsgálatok sokszor megtörténnek az első percekben.

Az APGAR-teszt:

A születéskori mérések általában valamilyen pontrendszeren alapulnak, amelyek viszonylag pontos és átfogó képet adnak a baba pillanatnyi állapotáról, az első pillanatokban esetleg szükséges beavatkozásokhoz, de hosszú távú előrejelzésekre nem alkalmasak.

Ez a pontozási rendszer egy nullától 10 pontig terjedő skálát jelent, amely öt szempont szerint vizsgálja a babát - szívfrekvencia (azaz szívverés), légzés, izomtónus (aktivitás), reflexingerlékenység és bőrszín alapján. (Minden szempontra 2 pont adható, így jön ki a végső ".../10-es Apgar".)

A nyákszívás:

Ez annyit jelent, hogy az orrból és a garatból kiszívják a nyákot. Általában nem a nagy mennyiség miatt van erre szükség - az újszülött gyakran ki is köhögi vagy tüsszenti azt, hanem az esetleg szennyezett magzatvíz eltávolítása érdekében.

A köldökcsonk kezelése:
A köldökcsonk csatjára steril gézlapot helyeznek, majd a csatot 24 óra múlva eltávolítják, azután is igyekezve a csonkot kint tartani a pelenkából, elkerülendő az elázást.

Fürdetés:

A szülészetek többségén még az a gyakorlat, hogy a babát megfürdetik. Vannak olyan helyek is, ahol azt mondják, ha semmi nem indokolja a mosdatást és a baba nem túlságosan véres, jobb, ha hagyják a magzatmázat a babán megszáradni. Ez az újszülötteket borító, zsíros fehér anyag védelmet nyújt a kisebb bőrfertőzésekkel szemben,így nyugodtan megvárhatjuk, míg magától felszívódik.

A fürdetés menete:

Az első napokban, amíg a köldökcsonkot nem érheti víz, érdemes leragasztani azt. A kádba ilyenkor kevés vizet tegyünk, hogy ha "beleültetjük" a babát még ne érje a köldök vonalát.Először, akár még a kádba ültetés előtt is, az arcát töröljük meg.Az első hetekben, hónapokban nincs szüksége semmilyen kozmetikumra, habfürdőre. Törölgessük át a baba bőrét egy szivaccsal, fürdetőkesztyűvel vagy a kezünkkel. A fejtől indulva haladjunk lefele, utoljára hagyva a popsit.

Törülközés:

Felülről kezdjük. Dörzsöljük meg alaposan a hajas fejbőrt, mert az alapos "masszírozás" biztosítja, hogy ne rakódjon rá semmilyen szennyeződés, és a megfázás esélyét is csökkenthetjük vele.Ügyeljünk rá, hogy a hajlatokból, kis ráncokból, ujjak közül is alaposan felitassuk a nedvességet, és biztosan mindenhol száraz legyen a bőre, mielőtt megkapná a tiszta pelenkát és ruhát.

Mérések:

Az orvosi - egészségügyi adatokon kívül, amelyek során ellenőrzik, mindkét orrlyuka közlekedik-e a garattal, és a végbélnyílást is megszondázzák, hogy ott nincs-e elzáródás a legfontosabb számok ilyenkor a súlya, hossza és a fej körfogata lesznek.

Öltöztetés:

Az ellátás végén a baba megkapja azonosító karszalagját, első pelenkáját és ruhadarabjait
Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?SzavazásIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!