BejelentésMóni Szülészeti Honlapja
Minden amit a szülésről tudni kell,szöveggel és képekkel díszítve!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Mindenképpen szükséges a császármetszés?

A WHO az esetek túlnyomó többségében nem támogatja a gátmetszést, ám a vállelakadás esetében kivételt tesz. Most amerikai kutatók bebizonyították, hogy a gátba való vágás ilyenkor sem feltétlenül szükséges.

A Johns Hopkins Egyetem kutatócsoportjának tanulmánya szerint a kutatók megállapították, hogy jobb, ha a magzatot gátmetszés nélkül, csak kézi manőverezéssel segítik a világra. Az újszülöttek kevesebb vállsérülést szenvednek, és az anyák is elkerülik a szükségtelen traumát.

Ha a magzat válla a szülés utolsó pillanatában elakad, minél hamarabb be kell fejezni a szülést, mert a baba az oxigénhiánytól agykárosodást szenvedhet, vagy akár meg is fulladhat. Ha megpróbálják kihúzni a szülőcsatornából, a válla károsodhat. A károsodás minimalizálásának egyik módja, ha az orvos bemetszi a gátat, hogy ezáltal kiszélesítse a nyílást az újszülött világrajöveteléhez.

127 olyan esetet vizsgáltak meg, ahol nehézségekbe ütközött a szülés a magzat vállának elakadása miatt. A karok idegsérülése ugyanolyan arányban fordult elő, ha a szülés gátmetszéssel és fizikai manőverezéssel történt, mint ha csak fizikai segítéssel. Sőt, a gátmetszés nélküli szüléseknél az újszülöttek vállsérülése 35 százalékkal volt kevesebb. A gátmetszés olyan sebészi beavatkozás, amit csak akkor kell elvégezni, ha az feltétlenül szükséges – mondja dr. Gurewitsch. – A gátmetszéssel csak a lágyszöveti akadályok küszöbölhetők ki, a magzat forgatásával hozzá lehet illeszteni a vállait az anya kismedencéjéhez. Annak, hogy a magzat elakad a szülőcsatornában, a csontos kismedence a legfőbb oka.

Dr. Gurewitsch szerint a gátmetszés fokozza az anyánál a fertőzés, a vérzés és a medencefenék rendellenességeinek (közösülés alatti kényelmetlenség, inkontinencia) veszélyét. – A tanulmány mindenképpen előrelépés, mert kimondja, hogy a problémás szülésnél sem feltétlenül szükséges gátmetszést végezni. Ugyanakkor az is igaz, hogy minden második nőnél, akinél nem végeznek ilyen beavatkozást, gátrepedés történik. Így tehát nem lehet megvédeni a nőket a mellékhatásoktól, amelyekre a kutatók hivatkoznak, például a vérzéstől vagy a fertőzéstől. Egyes nőknél mégis a gátmetszés a legjobb megoldás – mondja dr. O’Brien.


Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Irsai Olivér [ 2012-02-12 18:47 ]

De még mindig jobb, ha szakad a gát, mert egyrészt akkor csak addig szakad, amíg kell, másrészt a szakadás könnyebben gyógyul, mint a vágás.
A "minden második nőnél, akinél nem végeznek ilyen beavatkozást, gátrepedés történik" a problémás szülésekre vonatkozik v. összességében? Mert ha össz., akkor az kicsit sok és vszínűleg a gyorsításnak is köszönhető...
Szavazás

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!