BejelentésMóni Szülészeti Honlapja
Minden amit a szülésről tudni kell,szöveggel és képekkel díszítve!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Milyen helyzetek vezethetnek császármetszéshez?
A császármetszés okaként megjelölt tényezők három nagyobb kategóriába oszthatók:

1. Sürgős egészségügyi helyzetek (vészhelyzetek)

A várandósságok egy csekély hányadában olyan helyzet adódik, amely hirtelen az anya vagy a baba egészségét vagy életét fenyegeti (például ha az anya súlyosan vérzik [haemorrhagia], vagy a baba oxigénellátása elzáródik), akkor császármetszésre van szükség. Ilyen sürgető helyzet előfordulhat a vajúdás megindulása előtt és közben is. Ez az írás nem foglalkozik azzal a kisszámú esettel, amelyben gyakorlatilag mindenki egyetértene azzal, hogy császármetszés szükséges.

2. Nem sürgető egészségügyi helyzetek

Sokkal többször fordul elő, hogy orvosa valamilyen, az Ön vagy a baba egészségével kapcsolatos nem sürgető ok miatt ajánl császármetszést. Ezek a helyzetek/okok a vajúdás előtt és közben is felmerülhetnek. Ezek megnövelik az esélyt a császármetszéssel történő szülésre, néhány nő ezután császármetszéssel szül, mások nem.

3. Nem egészségügyi indokok („választott császármetszés")

Orvosa is ajánlhatja, és Ön is fontolgathatja a császármetszést úgy, hogy annak semmi köze az Ön vagy a baba egészségéhez jelenlegi várandósságában.

Az alábbi kérdéseket érdemes megbeszélni gondozóival, ha a császármetszés lehetősége fölmerül:

• miért javasolják,
• van-e bármilyen sajátos, egyedi indok az Ön helyzetében,
• milyen előnyöket jelentene a császármetszés,
• a császármetszés várható előnyei túlsúlyban vannak-e a kockázataival szemben,
• milyen más lehetőségek vannak: mik ezek előnyei és hátrányai, van-e Önnek lehetősége igénybe venni ezeket.

Ha a nem sürgető császármetszést még a vajúdás megindulása előtt ajánlják fel, az idő Önnek dolgozik. Így lehetőséget kap arra, hogy megkezdje saját kutatását azokról az összetett kérdésekről, amelyeket a császármetszés érint. Ez elő fogja segíteni, hogy érdemben megvitathassa e kérdéseket gondozójával és partnerével, azután pedig döntsön.

Minthogy a választás (hüvelyi vagy császármetszéses szülés) nagyon sokféleképpen fogja érinteni Önt és a babát, alapvetően fontos, hogy az összes kockázati tényezővel tisztában legyen, az anyai és magzati kockázatokkal is. Túl gyakran fordul elő, hogy a nem sürgető császármetszésről folyó beszélgetésen csak a lehetséges veszélyek kis részéről esik szó. Ez félrevezető képet adhat. Mint a gondozás alanya és a gyermek anyja, Ön van abban a helyzetben, hogy eldöntse: mely kockázati tényezők fontosak Önnek. Joga van a teljes, pontos információhoz, mielőtt dönt.

A leggyakoribb nem sürgető helyzetek, amelyek császármetszéshez vezetnek:

Korábbi császármetszés:

Rengeteg vita és egyet nem értés van a körül, hogyan kellene annak a nőnek szülnie a továbbiakban, akinek korábban császármetszése volt. A gondozók különböznek abban, hogy javasolnak e VBAC-t (császármetszés utáni hüvelyi szülést, angolul: Vaginal Birth After Cesarean), vagy inkább egy újabb császármetszés hívei. Az aggodalmak központjában az áll, hogy a méhen már van egy heg, amely szétválhat (ruptura v. szakadás) egy újabb várandósság vagy vajúdás hatására.

Egyfelől igaz az, hogy a megismételt császármetszés csökkenti a heg-szétválás valószínűségét a szülés körüli problémáknál. Egy közelmúltban közzétett kormányjelentés becslése szerint 10 000 VBAC-t tervező asszonyra 1,5 magzati halálozás esik hegszétválás miatt. Másfelől viszont az újabb műtéti szülés megteremti a maga újabb kockázatait. Ahogy a megelőző (első) császármetszések arányszáma nő, a jövőbeli várandósságokat komolyan fenyegető tényezők egy része is meredeken emelkedik. Biztosítsa be, hogy gondozója és mindenki más, aki kísérni fogja szülését, egyetért az Ön döntésével.

Sajnos egyre nehezebb olyan kórházat és gondozót találni, aki rábízza a döntést a várandós nőre. Azok a kórházak, amelyek nem rendelkeznek 24 órán keresztül elérhető anesztéziás szolgálattal, elutasíthatják a VBAC gyakorlatát, és megkívánhatják, hogy minden nő, aki korábban császármetszéssel szült, újból így szüljön, ha náluk akar életet adni gyermekének. Ha Ön VBAC-kel akar próbálkozni, keresnie kell olyan kórházat – és gondozót –, ahol ezt engedélyezik. Lehetséges, hogy bizonyos településeken ez a lehetőség egyáltalán nem elérhető.


A szülés több mint 50%-ban császármetszéssel történik:

- mert a terhességet olyankor kell befejezni, amikor a méhszáj állapota nem teszi lehetővé a spontán szülést,
- koraszülés esetén, hogy a magzatoknak optimális körülményeket biztosíthassunk,
- az egyik magzat helyzete (pl. harántfekvése) miatt a szülés csak császármetszéssel oldható meg.

Kizárólag abban az esetben tárják fel a méhet, ha az feltétlenül szükséges. Leggyakoribb okok: a baba túl nagy, és nem elég tág a szülőcsatorna, vagy pedig ha a méhlepény rátapad a méhszájra. Körülbelül minden hetedik gyerek születik ily módon.

Altatás
Szülés közben csak akkor altatják el az anyát, ha a babát minél hamarabb el kell távolítani a méhből, s ezért császármetszést végeznek. Másképpen is eljárhatnak az operáció előtt, úgynevezett epidurális érzéstelenítéssel: egy injekció a gerincvelőbe, és a kismama attól kezdve deréktól lefelé nem érez semmit.

Sokan attól tartanak, hogy bénák maradnak a vajúdás után, s inkább az altatást választják. Félelmük teljesen alaptalan.
Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?SzavazásIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!