BejelentésMóni Szülészeti Honlapja
Minden amit a szülésről tudni kell,szöveggel és képekkel díszítve!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Az alternatív szülés lényege

Leegyszerűsítve a kérdést - "alternatív", mert a vajúdó kismama maga döntheti el, a hagyományos-szigorú hanyatt fekvés helyett hogyan tölti el a vajúdási szakasz (általában) hosszú óráit, és milyen helyzetben kívánja világra hozni gyermekét. Hallgathat a testére, mert az a legképzettebb kívülállónál is pontosabb tanáccsal látja el őt.

Az ország szülészeteinek 30-40 százalékában található alternatívnak nevezett szülőszoba, és sok helyen választhatnak alternatív szülési pozíciót a mamák azokban a kórházakban is, amelyekben nincsen külön berendezett szoba.

Az "alternatív szülőszoba" lehetőséget teremt, hogy a kismama az ágyon heverve, a kádban ülve, sétálva, párjába kapaszkodva, labdán ülve, guggolva, négykézláb, bordásfalba kapaszkodva vagy akár kötélbe csimpaszkodva enyhítse - és élje át - a vajúdás és a szülés fájdalmait. Így nem csak "elszenvedi" gyermeke születését, de fizikailag is, döntéseiben is aktívan részt vehet ebben a csodában.

A panaszok többsége is erről tanúskodik; a szülő anyát az orvosok nem tekintik partnernek, és az "orvos kényelme" sokszor fontosabb szempont, mint a kismama ösztönös viselkedési szabadsága.

A vélemények természetesen az alternatív lehetőségekről is megoszlanak, és nem csak az egészségügyi dolgozók között találunk ellenzőket. Vannak kismamák, akik ragaszkodnak a hagyományos szülőágyhoz, és úgy érzik magukat biztonságban, ha megmondják nekik, mikor mit csináljanak.

Már szinte minden szülészeten ott lehetnek gyermekük születésénél, és a babák is egyre több helyen maradhatnak (igény szerint) egész nap a mamájukkal egy szobában.

Ha "alternatív" szülőszobát választ, az ne csak a szülés helyszínéről szóljon, hanem a szemléletről is; a gyakorlat bizonyítsa, hogy a kismamát partnernek tekintve mindenki azért "dolgozik", hogy az új kis élet teljes biztonságban, mégis az otthon megnyugtató, harmonikus légkörének igézetébe érkezhessen.


Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?SzavazásIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!