BejelentésMóni Szülészeti Honlapja
Minden amit a szülésről tudni kell,szöveggel és képekkel díszítve!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Ultrahang,AFP,Amniocentézis,CTG,HBsAg,Genetikai vizsgálatok,Down syndroma,Spina bifida....

ULTRAHANG

Az ultrahangos vizsgálat veszélytelen, többször is sor kerül rá a terhesség folyamán. A speciális vizsgálófejből sugárnyalábot irányítanak a kismama hasába, a különböző keménységű rétegekről visszaverődő hanghullámokat képernyőre vetítik. Így láthatóvá válik a méhben fejlődő magzat.A vizsgálat által:
-meghatározható a magzat kora,
-megmérhető a magzat,
-kiszűrhető bármilyen látható rendellenesség,
-meghatározható a méhlepény helye, állapota,
-kimutatható az ikerterhesség,
-esetleges rendellenességek kimutathatók a kismama szervezetében,
-pontosan rögzíthető a magzat és a méhlepény helye, magzatvízvizsgálat előtt.

AFP

A terhesség 16. hetében végzik, az anyai vérből. Az alfa-fetoprotein (AFP) fehérje megjelenése elsősorban terhességben, de egyes daganatok, betegségek esetén is jellemző. Magasabb AFP-érték ikerterhességre, ritkán kóros terhességre utalhat, de az esetek 80%-ában teljesen normális terhesség esetén is előfordul. A vizsgálat célja: Magas AFP-szint esetén további vizsgálatokkal kizárják, vagy bizonyítsák az eltérést (pl. nyitott gerinc). Ha a magas AFP-érték eredetére az ultrahangos vizsgálat sem ad magyarázatot, elvégezhető a magzatvíz AFP vizsgálata is (amniocentézis).

MAGZATVÍZ-VIZSGÁLAT

A 16. és 18. hét között kell elvégezni. A hasfalon átvezetett tűvel mintát vesznek a magzatvízből, amiből biztosan megállapíthatók bizonyos kromoszóma-rendellenességek, pl. nyitott hátgerinc. Előtte ultrahang-vizsgálatot végeznek a magzat és a méhlepény helyzetének meghatározására. A vizsgálat minimális mértékben mégis növeli a vetélés kockázatát, ezért nem végzik el minden terhes nőnél. Az eredményre 4 hetet kell várni. Akiknek javasolják:
-35 év feletti nőknek, mert ekkor már nagyobb a kockázata, hogy a gyerek Down-kóros lesz.
-Kismamáknak, akiknek a családjában előfordult Down-kór, nyitott hátgerinc, vérzékenység, vagy izomsorvadás.
-Kismamáknak, akiknél a szűrővizsgálat magas AFP-szintet mutat.
-Kismamáknak, akik már szültek fogyatékos gyereket.

CTG

A kardiotokográfiás vizsgálat
Az ultrahangon alapuló műszer olyan érzékeny, hogy a 10-12 hetes embrió szívének lüktetését is érzékeli és a szívmozgásokkal egyidejűleg hangjeleket ad. Ez a hang fizikai úton létrejött zörej, nem a baba szívhangja felerősítve.


FERTŐZÉSES MÁJGYULLADÁS
(HBsAg)

A Hepatitis-B vizsgálatát minden terhes nőnél elvégzik.
A vizsgálat eredménye legyen a kismamánál a szüléskor, másképp megkezdik a baba gyógykezelését a Hepatitis-B ellen!
Szeméremcsont-fundus távolság
A magzat egyenletes fejlődését legegyszerűbben a szeméremcsont-fundus távolság mérésével bizonyíthatják. A 24. héttől a méh boltozata (fundus) pontosan tapintható a hasban. Ennek távolságát a szeméremcsont felső szélétől mérve biztosan következtethet az orvos a méh egyenletes gyarapodására.Genetikai vizsgálatok

Ismert családi kromoszóma-rendellenességek, vagy előző, kromoszóma-rendellenességgel született gyermek esetén, illetve a 40 év feletti anya korára tekintettel végeznek genetikai vizsgálatot. Korábban ennek egyetlen módja a magzatvízből nyert sejtek tenyésztéséből végzett kromoszómaelemzés volt, a terhesség 16. hete körül. Ma már a 9.-10. héten, a kialakuló lepény területéről vett szövetminta preparálása után képet kap az orvos a gyerek neméről, kromoszómaképéről, illetve az esetleges rendellenességekről.


A genetikai szűrővizsgálatok célja a magzati korban felismerhető súlyos testi és/vagy értelmi fogyatékossággal járó betegségek szűrése és diagnosztizálása.


A leggyakoribbak és a legsúlyosabbak ezek közül a szívfejlődési, az idegrendszeri rendellenességek (pl. koponyahiány, nyitott gerinc), nyitott hasfal, a vese és a vizeletelválasztó rendszer fejlődési hibái.

Gyakoriságban a kromoszóma-rendellenességek következnek. Hazánkban kb. 700 ilyen gyermek születik évente, és ezek a rendellenességek súlyos testi és értelmi fogyatékossággal járnak. A leggyakoribb kromoszóma-rendellenesség a Down-kór, mely az értelmi fogyatékosság 3-5%-áért felelős, ez pedig évente 165-175 esetet jelent. Az esetek egy részében az élettel összeegyeztethető, de súlyos szervi rendellenességek kísérhetik. A betegség kimutatható magzati citogenetikai vizsgálattal, a magzati kromoszóma-állomány vizsgálatát követően.
A Down-kór előfordulási gyakorisága 25-29 éves korban 1/1100, 40 éves korban már 1/75 és 45 körül 1/20. A magzati kromoszóma-rendellenességek előfordulásának kockázata a terhesség elején nagyobb, mivel a beteg magzatok egy része a terhesség során elhal. Az anya életkorának előrehaladtával az előfordulás kockázata nő.


Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Irsai Olivér [ 2012-02-12 18:54 ]

"Még senki nem igazolta az ultrahang - főleg a több ideig tartó 3D - teljes ártalmatlanságát.
Eddig orvosi diagnosztikai célra használták az ultrahangos felvételt, hogy kiszűrjék a magzati rendellenességeket.
A szűrésről sem bizonyítható, hogy abszolút ártalmatlan volna. Sőt, bizonyos jelek arra mutatnak, hogy valamiféle hatást mindenképpen gyakorol a rutinszerű ultrahangos szkennelés is a magzatra: a vizsgálati eredmények szerint ennek következtében kevesebb lesz a gyermekek között a jobbkezes. Talán éppen az ezért felelős agyterületet érte érzékeny szakaszában a hatás...
A szűrés viszont nem tart 30 - 45 percig, mint egy átlagos 3 D felvétel. Sokkal rövidebb ideig teszi ki ultrahang-hatásnak a magzatot.
A Szülészorvosok Ultrahangalkalmazási Nemzetközi Társasága azt ajánlja, hogy ultrahangfelvételt csak orvosi javaslatra alkalmazzanak. Ugyanezt tanácsolja a radiológus is, mondván: széles körű szakmai viták tárgya az ultrahang esetleges káros hatása, abban azonban minden szakember egyetért, hogy az expozíciót (az utrahangnak kitettség időtartamát) a lehető legkisebbre kell korlátozni."Egy lehetőség [ 2008-08-15 20:07 ]

Üdvözlöm

Ha szeretné személyessé tenni honlapját, email-jeit megmutatjuk hogyan lehetséges.
Próbálja ki ezt a domain nevet:
www.moncsa89.tk

nem kell meglepődni a saját oldalára viszi.
Amennyiben azt szeretné, hogy ez így maradjon, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot.
Leprogramozunk bármely szabad domain nevet, hogy az Ön oldalára navigáljon, mindezt havi 100 ft-ért, 2 évig és úgy, hogy a meglévő domain nevet nem kell sehova átregisztrálni, az tovább működik. Ha nem tetszik az általunk Önnek választott név, ebben az árban szabadon választhat
másikat!

Szavazás

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!