BejelentésMóni Szülészeti Honlapja
Minden amit a szülésről tudni kell,szöveggel és képekkel díszítve!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Hogyan is néz ki egy vajúdószoba?

A vajúdószobát nem minden kismama veszi igénybe. Sok szülészeten az előkészítő- vagy vajúdószobákban végzik el a szülés előtti "kötelező" beavatkozásokat; - borotválást, beöntést-, és ezekből nyílnak azok a mosdók, fürdőfülkék, ahol a kismama a vajúdás alatt, illetve szülés előtt lezuhanyozhat, felfrissülhet.Felszerelésük nagyon eltérő lehet a különböző kórházakban.Általában a vajúdást könnyítő eszközöket találhatjuk bennük;mint az alternatív szülőszobákban; bordásfal, kötél, fiziológiás labda, franciaágy, szülősámli, sarokkád, megnyugtató zene, harmónia...

Előnyök és Hátrányok:

Bordásfal, kötél

Mindkettő legfőbb előnye, hogy különböző magasságokban kapaszkodhatunk beléjük a vajúdás alatt, így mindenki megtalálhatja a számára legkellemesebb testhelyzetet. A függőleges testhelyzetben nem csak a gravitáció "segítsége" jelent könnyebbséget, de a magzati keringés szempontjából is előnyös.
A bordásfal és a kötél lehetővé teszik, hogy míg a kismama beléjük kapaszkodik, a segítője hátulról szabadon hozzáférjen, és masszírozza a derekát.

Fiziológiás labda

Ez a puha, rugalmas labda kifejezetten a vajúdás időszakára ajánlott, mert kiválóan tehermentesíti a gerincet, s a puha rugózás, a finom ide-oda gördülés segít a fájdalom csillapításában.
Akár ráülünk, akár négykézláb támaszkodunk rá, a segítőnk ezekben a helyzetekben is könnyen hozzáférhet a hátunkhoz, derekunkhoz.
Kád

Tapasztalatok szerint a meleg vízben történő vajúdás megkönnyíti és lerövidíti a tágulási szakaszt. A meleg víz megnyugtat, ellazít, ezáltal a fájdalmat is csillapítja, másrészt a felhajtóerő révén könnyíti nemcsak a testhelyzet fenntartását, de megváltoztatását is.
Hazánkban a vízben szülés még nem általános, de vannak szülészetek, ahol a kismamáknak a vajúdás után, szülés közben sem kell kikászálódniuk a kádból, ha ezt a szülési formát választják szívesebben.

Vízben szülés:

Vízben az izomzat megfeszül, a fájdalom csökken. Éppen ezért, felmérések szerint, víz alatt a gyerekek kevesebb mint két óra alatt világra jönnek, s száz nőből csak egy kér fájdalomcsillapítót.Szülőnyereg:

Németországban speciális szülőszéket fejlesztettek ki, amely távirányítással kezelhető. A hintához hasonló szerkezet ellazítja a hátizmokat, és fokozza a vérkeringést.


Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?SzavazásIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!