BejelentésMAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG - SZEGEDI IFJÚSÁGI BIZOTTSÁGA
Az első szakmai lépcsők...

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Hírek


SajtóarchívumItt megtaláljátok a Közgázolóban rólunk megjelent cikkeket.


MKT 2008

A vizsgaidőszak után mi is újra aktívan részt veszünk az egyetemi életben. Ebben a félévben is lehetőséged nyílik arra, hogy belépj tagjaink közé, akár a fogadóóráinkban a GO földszintjén, illetve ismerekedési estünkön. Az esten kötetlen hangulatban, játékos feladatok segítségével (pl.: koktél analízis ) megismerheted a jelenlegi tagokat és informálódhatsz tőlünk.


Felmerülhet benned a kérdés, hogy mit nyújt számodra ez a szervezet.
Lehetőséget kapsz arra, hogy országos konferenciákat, helybeli cégeket látogass, speciális előadásokra ill. fórumokra járj, amiket azért szervezünk, hogy olyan információkhoz juss hozzá, amiket az egyetemi órákon nem kapsz meg. Ezen kívül segítünk megfelelő gyakorlati helyet találni akár helyben, akár országosan (mivel országos szervezet vagyunk). A tagjaink között minden évfolyam képviselteti magát, így bárkitől kérhetsz jegyzetet is.

Alkalmad van kipróbálni képességeidet és fejleszteni azokat, például projektekben részt vehetsz, akár szervezőként, akár vezetőként (már friss tagként is!). Fórumokat, előadásokat szervezhetsz, illetve prezentációs képességed is kipróbálhatod a gimnáziumokban szervezett népszerűsítő előadások keretében. Csak rajtad múlik, hogy mennyire aktív szerepet vállalsz szervezetünkben, de tényleg.

Brigi & Táltos BandiKÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS


Felzárkózásunk a kibővült Európában címmel 2007. szeptember 20-22-e között került megrendezésre a Magyar Közgazdasági Társaság 45. Közgazdász Vándorgyűlése, melynek idén Debrecen városa adott otthont. A közgazdász szakma legrangosabb összejövetelét ebben az évben első alkalommal a Romániai Magyar Közgazdász Társasággal közösen rendezték meg.
A Vándorgyűlésen az MKT Szegedi Ifjúsági Bizottsága 5 fővel képviseltette magát, ezúton is köszönjük az MKT Csongrád Megyei Szervezetének támogatását.

Az első nap nyitó plenáris ülésén a Vándorgyűlés mottójául szolgáló felzárkózás témakörében hallhattunk előadásokat olyan szakemberek tolmácsolásában mint az MKT elnöke, Kádár Béla vagy Járai Zsigmond..
A második napon nyolc szekcióban zajlottak előadások Magyarország és Románia gazdasági helyzetéről, az aktuális gazdaságpolitikai problémákról az alábbi témákban:
• Az első és az egyik legtöbb embert vonzó szekció a gazdaságpolitika volt, ahol a szakemberek az európai felzárkózásról, a strukturális reformokról beszéltek.
• Az államháztartás szekció többek között a 2008. évi költségvetésről, illetve az adórendszerünkről szólt.
• A pénzügy téma iránt érdeklődők betekinthettek a magyar és a román bankpiac helyzetébe.
• A vállalkozások szekció előadásai a kis- és középvállalati szektor versenyképessége, lehetőségei köré csoportosultak, legfőbb eseménye egy kerekasztal-beszélgetés volt a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kkv-stratégiájáról.
• Érdekes előadásokat hallhattunk a magyar szolgáltatásexportról és fejlesztési lehetőségeiről a külgazdaság szekcióban, melynek egyik kulcselőadójával ott helyben fel is vettük a kapcsolatot egy jövőbeli szegedi MKT-s előadás reményében.
• Az informatika kedvelői betekintést kaphattak például az észt elektronikus választási rendszerbe.
• A területfejlesztéssel, illetve az Európai Uniótól kapott támogatásokkal kapcsolatos szakmai kérdéseket és külön szekcióban vitatták meg.
• Első alkalommal került be a szekciók közé az ellenőrzés, amelyben az önkormányzatok ellenőrzésétől az EU ellenőrzési szerepéig kaphattunk széles körű tájékoztatást.

A szakmai programok mellett kikapcsolódásra is volt alkalmunk: megnéztük a Leonardo da Vinci kiállítást, amely többek között a művész technikai újításait, anatómiai, vízzel vagy repüléssel kapcsolatos tanulmányait mutatja be. Ezek után egy hangulatos vacsorát fogyasztottunk el egy helyi vendéglőben.

A szombati nap elsősorban a gyűlés összegzéséről szólt – a szekcióelnökök beszámoltak az előző napi munkáról. A Vándorgyűlést neves közgazdászok – többek között a román és a magyar jegybankelnökök – érdekes előadása zárta.
Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nagyon nagy élmény volt számunkra egy ilyen rangos eseményen részt venni, sok tapasztalatot szerezve tértünk haza Debrecenből.

Sebó AndreaMKT BEVONÓ TÁBOR


„Sohasem lennék egy olyan klubnak a tagja, amelyik elfogadna engem tagjának.” 2007 július 17-ig osztottam Woody Allen véleményét…
Azonban ekkor került megrendezésre az első MKT bevonótábora Domaszéken, amin én is részt vettem. Fiatalokból álló csoport gyűlt össze, hogy tapasztalatcserével egybekötött játékos csapatépítéssel alapozzák meg a későbbi közös munkájukat.
Az eszmecsere már első este megkezdődött, s miközben gondolatok merültek fel a vizsgákkal, kurzusokkal kapcsolatban, néhányan bevetették grillezési tudományukat is.
A következő nap sem telt el események nélkül: két csapatra oszlottunk és ügyességi játékokkal bizonyítottuk rátermettségünket. A vetélkedő végeztével egy csoportos társalgás keretében osztottuk meg egymással a tapasztalatokat szakmai gyakorlatok és munkák kapcsán. Ezután az MKT Szegedi Ifjúsági Bizottságának elnöke (Iglói Dénes) átnyújtotta munkájuk jutalmaként az oklevelet az arra érdemeseknek.
Azt hiszem a fürdés és a napozás között valahol félúton rájöttem valamire… Ennek a klubnak szívesen vagyok a tagja.FIKOT 2007


A Magyar Közgazdasági Társaság Ifjúsági Bizottsága idén XXVII. alkalommal rendezte meg a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóját, az IBM támogatásának jóvoltából. A FIKOT házigazdája a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola volt, amely az ország valamennyi megyéjéből érkező közgazdászhallgatónak szervezett háromnapos rendezvényt. A találkozó napközben a szakmai érdeklődés és a szakmai fejlődés jegyében telt, esténként pedig lehetőség nyílt a különböző felsőoktatási intézmények diákjainak az ismerkedésre. A programok fő témája az informatika és az információgazdaság volt. Az első estén a regisztrációk után állófogadással köszöntötték a megjelenteket, majd könnyed szórakozással, és élő zenével invitáltak mindenkit a tánctérre. A második napon kezdetét vették az előadások, amelyet Szél Ervin, az MKT Ifjúsági Bizottságának elnöke nyitott meg, majd felkérte Dr. Magda Sándort, a Károly Róbert Főiskola rektorát, hogy megtartsa a köszöntő beszédét. A délelőtt folyamán előadást tartott Kádár Béla, akadémikus, a rendszerváltási teljesítményekről, továbbá Kapi Éva, az IBM ügyvezető igazgatója, az informatika és a szolgáltatások integrációjának magas fokáról az IBM-nél.A hallgatóság betekintést nyert az IBM felépítéséről, vezetéséről, működéséről, és szakmai érdekességekről kapott tájékoztatást. A következő témakör az elektronikus közigazgatás jövője volt, amelyet Dr. Bálint Ákos, főigazgató tartott. Az előadások közti szünetekben ideális lehetőség nyílt a szakmai eszmecserékre és a kapcsolatépítésre az IBM-es kollegákkal, akik valamennyien felkészülten álltak az érdeklődők rendelkezésére. A délután folyamán további előadásokat tartottak, többek közt Jáger László kereskedelmi igazgató, az MKT tagsági align=right> igazolványának előnyeiről, és Dr. Herédi Edit, Szeged aljegyzője, az informatika szerepéről az önkormányzatoknál. Este a zenés- táncos est előtt meglepetés látványshow-val fokozták a hangulatot a gyöngyösi szervezők, majd a Károly Róbert Főiskola tanáraiból összeállt zenekar játszott a főiskola klubjában. A harmadik napon a programok után a közgazdász hallgatóság elhagyta a szállást, és hazaindult. Szegediek révén sok időnk telt az utazással, de ezt az időt is a csapatépítésre használtunk fel.
Mivel minden évben megrendezik a FIKOT-ot, mindenkinek figyelmébe ajánlom a jövőre megrendezésre kerülő, remélhetőleg hasonlóan élménydús rendezvényt.


Balog Mária


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!