BejelentésA KEMENCEI MINISTRÁNSOK

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Általános viselkedés a misén


A ministránsnak mindig fegyelmezettnek kell lennie, hisz példát mutat.

Amikor állunk, a kezünket összekulcsoljuk, és nem lógatjuk magunk előtt, szépen tartjuk. Ha ülünk, kezünket a térdünkre helyezzük. Térdelésnél figyeljünk, hogy ne térdeljünk a ruhánkra, és a cipőnkre se lógjon rá, mert amikor felállnuk, könnyen megbotolhatunk benne.

A misén máskor nem hajtunk térdet, csak be- és kivonuláskor. Ha egyéb feladatod van, egyszerűen menj oda, ahova menned kell.

Feledatok:

Bor-víz


Először az egyetemes könyörgések után van feladatuk. Ketten bor-vizeznek.

Az első bor-vizes feladata:
A bort és a vizet az egyik ministráns veszi át az áldozati adományokat hozóktól (az ostyát a pap). Ezután a boros kancsót fülével a pap felé nyújtja. Kézmosásnál önti a vizet, és a tálat is lehet, hogy ő tartja.

A második bor-vizes feladata:
A vizes kancsót fülével a pap felé nyújtja. Kézmosásnál tartja a kendőt és lehet, hogy a tálat is.

A bor-vizesek feladata a csengetés is. Megállapodás szerint egy ember, vagy felváltva.

A bor-vizesek a Miatyánk után el szoktak menni kezetfogni a padsorokban legkívül ülőkkel. Egyikőtök az egyik oldalon, másikótok a másik oldalon. Ha úgy gondoljátok, hogy nem érnétek vissza térdelésre, akkor ne menjetek végig, csak pl. a templom közepéig.

Másodszor az áldozás után kell kimenni az oltárhoz, de elég egyikőtöknek. Lehet, hogy ilyenkor is van kézmosás, de az nem mindig. Azt egyikőtök úgy tudja megcsinálni egyedül, hogy a tál az oltáron marad, és egyik kezeddel öntöd a vizet, másikkal tartod a kendőt, vagy a kendőt a pap veszi el az oltárról.
Ami biztosan lesz: a pap tartja a kelyhet, és te beleöntöd a vizet. Valószínüleg mindet, de azért figyelj a papra, mert lehet, hogy több kehelybe is kell önteni, vagy nem kell az összes. Figyelj, hogy nem szól-e, hogy elég.

Csengetés


Első térdelésnél:
Pap: ...teste és vére legyen! - 1 csengetés
ostya felmutatásánál - 3 csengetés
bor felmutatásánál - 3 csengetés

Második térdelésnél:
Pap: ...boldogok, akiket meghív asztalához Jézus, az Isten Báránya! - 1 csengetés
mikor a pap ivott, és letette a kelyhet, 1 csengetés

Ne egész karból, hanem csuklóból csengess, mert különben nem szól, vagy nem szól szépen, és tartsd biztosan a csengőt! Kérj meg valakit, hogy mutassa meg!

Olvasás


Egy átlagos vasárnapi misén háromszor kell ministránsnak olvasni. Fontos, hogy artikuláltan, hangosan és érthetően beszélj, ne túl közel és ne is túl távol a mikrofonhoz! Értelmezve olvass, de ne add elő! Az ambó nem színpad!

Olvasmány:
Az Ószövetségből vagy az Apostolok Cselekedeteiből vett idézet. Amikor a pap azt mondja: Könyörögjünk!... Hívek válaszolják: Amen, akkor kell kimenni olvasni (a könyörgés közben is kimehetsz).

Szentlecke:
Az Apostoli levelekből vett (újszövetségi) idézet. Az olvasmány után következik egy ének, majd a szentlecke.

Egyetemes könyörgések:
Ha van Apostoli hitvallás, akkor azután, ha nincs, a prédikáció után kell olvasni. A pap olvas egy részt, azután a ministráns a kb. öt mondatot, a hívek mindegyikre felelik: Kérünk téged, hallgas meg minket!

Kelyhezés


A kelyhezés a kehely "szétszedését" ill. "összerakását" jelenti.

Szétszedés: Azt jelenti, hogy a kehelyről le kell szedned a kendőket és egyéb dolgokat. Az egyetemes könyörgések alatt kell kimenned az oltárhoz.

Összerakás: Összerakni az áldozás után kell menned. A kehely alatt lévő fehér kendőt is hajtsd össze, és a kemény lapra helyezd!

Ez először bonyolult feladatnak tűnik, ezért valaki feltétlenül mutssa meg neked, hogyan kell csinálni!

Áldozati


Általában csak vasárnap kell ezt a feladatot végezni. Ketten mennek.

Az egyetemes könyörgések után induljatok az asztalozóval együtt! Egyikőtök az ostyákat, másikótok a bort és a vizet viszi. Aki a kancsókat viszi, az figyeljen, ha a kendőcske a kancsók tetején van, akkor tegye be közé, hogy ne essen le, amikor előrejöttök.

Általában a templom közepén szokott lenni az áldozati adomány egy asztalon. Ha nem ott van, azt biztosan megtudod a mise előtt.

Az ostyákat a papnak, a bort és a vizet az egyik bor-vizesnek adjátok oda!Az, hogy a ministránsok a padok közül, vagyis a hívek közül hozzák az adományokat, jelképezik a régi szokást, miszerint a hívek adták a szentmiséhez a kenyeret és a bort.

Asztalozás


Az áldozati adományokat hozó emberekkel kell menned az egyetemes könyörgések után. Feladatod, hogy az asztalt, amin az adományok vannak, félre tedd az oltárhoz.

Perselyezés


Egy átlagos vasárnapi misén két ember perselyezik.

Akkor kell menni, amikor az áldozati adományokat már előre hozták. Az egyikőtök az oldalkápolnában és annak oldalán, másikótok a másik oldalon és hátul megy. Ha végig értél a saját sorodon, és a párod még nem végzett, kezdd el hátulról az ő oldalát is! Legalább soronként mondd egyszer, hogy "Isten fizesse meg!".

Tálcázás


A második térdelés után fogd meg a tálcát, és menj az áldoztató mellett! Lehet, hogy a ministránsokat is áldoztatja, és csak utána meg a híveket áldoztatni!

Azért kell tálcázni, hogy az ostya morzsája ne essen le a földre, ezért fontos, hogy tartsd egyenesen a tálcát! Két szín alatti áldozásnál még fontosabb a szereped, mert a bor könnyen lecsöppenhet!

Ha vége az áldozásnak, és te is áldoznál, tartsd a te nyakadhoz a tálcát, és lépj az áldoztató elé! Add át neki a tálcát, hogy leönthesse a morzsákat! Ezután lehet, hogy ő az oltárhoz viszi, de lehet, hogy visszaadja neked.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!