Bejelentés


A Mecsek Egyesület honlapja A megújulás útján... 2009


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Részlet az Ordas tanya naplójából

2010. szeptember 3. Délelőtt kőzeteket gyűjtöttem a Közép-Mecsekben Kanta-vár, Budafai-kőfejtő és a Tettye környékén a Mecsek Természeti és Kulturális Örökségének Védelme Egykor és Ma kiállításhoz.

Délután Baronek Jenő kérésére, a Széchenyi térre mentem, és megkért, hogy az időjelző házikó állapotát megnézzük. Csatlakozott hozzánk Tóth Klára is, akit szintén idehívott. A ház elhanyagolt állapotban van a tér felújítása miatt, vastagon belepte a por. A korlátok össze-vissza állnak, lötyögnek, láncaikon különböző méretű lakatok lógnak. Egy leendő világítás kábele a korlátra van feltekerve. Eredetileg úgy tudtam, hogy a város rendbe hozza az EKF évében. Sürget az idő, mert szeptember 15. szerdán kisebb megemlékezés lesz a házikónál. Megbeszéljük a teendőket, hogy elfogadható állapotba kerüljön az építmény. A kis házikó kulcsáról csak egy nevet kaptam, hogy hol keressem.

A zárat lakatossal le kellett cseréltetni, mert sem az üzemeltető, sem a kulcs nem volt felderíthető. Az időjárás sem volt kegyes, mert gyakran esett az eső és erős szelek fújtak. Apránként kihasználva az esőszüneteket sikerült a korlátokat megerősíteni, a láncról a tíz lakatot levágni. A műszereket ecsettel letisztítottuk és a házikót kívül és belül a vastag portól, és egyebektől lemostuk. Csillogtak az üvegek, és mintha kicserélték volna a környéket ragyogott minden. Ismét esős napok jöttek, de most a fénymásolások, kutatások, és az anyagok beszerzését nem zavarta. Segítség volt, hogy Pásztor Andrea a fénymásolásokat és a feliratok fóliázását elkészítette.

Vasárnap délelőtt kellemes időben berendeztük a kis időjelző házikóba az új anyagokat, ismertetőt, évkönyveket. Sokan nézegették, fotózták munkánkat, és a berendezett házikót. Bízunk benne, hogy a továbbiakban ismét gazdája lesz ennek a szép várostörténeti alkotásnak.

Baumann József, Baumann Józsefné, Pásztor Andrea

 

Az időjelző házikó története

A pécsi kis időjelző pavilont a Mecsek Egyesület megbízásából Károlyi Emil tervezte. 1908-ban helyi iparosok készítették el, közöttük az országos hírű bádogos, Csukás Zoltán, s számosan segítették adományokkal felszerelését. Makk szobrász, Hamerli József vaskereskedő, Hoffmann bútorgyáros, Schönwald órás és sok egyesületi tag pénzadományokkal. A készítés évében 1908-ban fel is állították a Széchenyi téren, és időjelző házikónak nevezték el. A szerb megszállás alatt kifosztották, a műszereket, melyeket 1927-ben sikerült pótolni. 1939-ben a házikót felvitték a dömörkapui menedékház udvarába. Innen később átkerült a dömörkapui autóbusz-fordulóhoz, ahol évekig állt. A kis időjelző építmény az idők folyamán egyre rosszabb állapotba került.

A Mecsek Egyesület alapításának 100 évfordulójára a Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület eredeti helyére, a Széchenyi térre visszahozatta. 1991. szeptember. 21-től, ismét a lakosság rendelkezésére állt és mutatta az időjárás paramétereit: hőmérsékletet, légnyomást és páratartalmat.

A műszerek vegytintás írószerkezettel voltak ellátva, melyeket hetente cseréltek, és a diagrammokat megőrizték.

Az eredeti helyre való visszaállítást a Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület, Pécsi Polgármesteri Hivatal, Hungária Biztosító Bm-i Igazgatósága, az Országos Meteorológiai Szolgálat Pogányi Állomása, Mecseki Intéző bizottság, Konzum Rt. Támogatta. Az építmény felújítását a Pécsi Építő és Tatarozó Vállalat végezte.

A házikót 1991-1996-ig Felcser László és Szabó László építészek gondozták.

1996. januártól 1999. júliusig a házikót a Hevesy György Műszaki Szakközépiskola tartotta rendben.

1999. július 15-től a Pollack Mihály Építőipari Szakiskola és Szakközépiskola gondozta.

2000. január 24-től az időjelző házikó belső felújításával ismét a polgárság rendelkezésére áll.

Sajnos hosszú évekig senki sem tudta kinek a felügyelete alatt áll, kinek a dolga lenne a házikó üzemeltetése, tisztántartása.

2010. Pécs Európa Kulturális Fővárosa évében a Mecsek Egyesület kinyittatta a házikót, kitisztította a belső teret, réztáblát helyezett el az eredeti felállítás 1908-as évszámával és az egyesület jelvényével. Archív fotókat, és rövid leírást tett be a kis házikó történetéről. Három évkönyveket helyezett el az újjáalakult Mecsek Egyesület kiadványaiból. Megerősítette a díszkorlátot az építmény körül.

Köszönet és hála mindazoknak, akik megőrizték ezt a kis időjelző házikót az utókor számára.

Baumann József, Mecsek Egyesület, osztályelnöke

 


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!