BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Szobanövények

Stevia

A Stevia csodálatos növény. Paraguay-ban és Brazilia déli részén őshonos. Évszázadok óta használják édesítésre és gyógyításra. Serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését, szabályozza a vércukor szintet. A Stevia növénynek gyulladásgátló, baktérium és gombaölő tulajdonsága is van, emiatt alkalmazható, bőrgyulladások, kelések, kivörösödések és lábgomba kezelésére is.

Leveleinek édes ízét a stevioside adja. Szárított levele 30-szor édesebb a cukornál. Cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják. Nem emeli meg a vércukor szintet. Fogyókúrázók számára is kiváló. Segít a felesleges kilók leadsásához. Cukortartalma lebontás nélkül emésztődik, kalória értéke elenyésző.

Antibakteriális hatása és kedvező ásványi anyag tartalma (cink, rutin, magnézium, foszfor, vas, stb.) kiválóan alkalmas a fogszuvasodás és egyéb szájbetegségek megelőzésére, gyógyítására. Több országban, fogkrémet és szájöblítőszert is készítenek a felhasználásával.

Javítja az emésztést és a bélműködést. Megnyugtatja a túlterhelt gyomrot. Erős gombaölő hatása miatt, kiválóan alkalmazható Candida kezelésére is.

Külsőleg és belsőleg is alkalmazható különböző bőrbetegségek gyógyítására. A bőrt rugalmassá teszi, megvédi a bőr korai öregedését. Kisebb sebek, karcolások kezelésére, néhány csepp Stevia oldatot csepegtessünk a sérült bőrfelületre. A fájdalom gyorsan elmúlik, a seb hamarabb gyógyul.

Nevelése egyszerű. Magyarországon is termeszthető. Tavasztól késő őszig akár kiültetve, akár cserépben. Télre fagymentes helyre kell vinni. Minden nap tudunk szedni levelet a mindennnapi édesítéshez. Kártevői nem nagyon vannak (tudósok azt feltételezik, hogy a növény intenzív édes íze miatt nincs kártevője). Amennyiben nincs kertünk, minél naposabb oldalon, bent a szobában, az erkélyen, balkonládában is nevelhetjük.

Magról is nevelhetjük. Ebben az esetben, már március elején ültessük el a magokat, pár milliméter mélyen. 10-15 nap múlva kezdenek kicsírázni. A tavaszi fagyok elmúltával, amikor a talaj hőmérséklete már 8-10 0C fok alá nem süllyed, az 5-6 leveles palánták már kiültethetők a kertbe kb. 50 cm-es távolságra. Sajnos a magok kikelési aránya nem túl jó. Amennyiben nem akarunk magról szaporítással foglalkozni, virágboltokban, ismerősöknél próbáljuk beszerezni a palántákat.

A növény tápanyagokban gazdag talajt szereti. Gyökérzete a talajfelszín közelében terül el. Nem csak a hidegre, a túlzott nedvességre is érzékeny. Kevés vízzel öntözzük, és ügyeljünk rá, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen. (Petrán Lajos barátommal most voltunk egy előadáson, ahol az „AMALGEROL” nevű talajélet regeneráló szert mutatták be. Ez a készítmény, segíti a talaj vízelvezetését is. Öko termék, nincs benne semmilyen kémiai szer. Tessenek kipróbálni.) Nyári melegekben, rendszeresen öntözzük.

Ősszel, októberben arathatjuk. A föld feletti részt levágjuk. A levágott szárak közül gyökereztessünk is egy párat, mivel ezeket tavasszal újra kiültethetjük.

A szárakról szedjük le a leveleket, majd szárítsuk meg. Legegyszerűbb szárítási mód, a kifeszített szúnyogháló. A szárításhoz nincs szükség nagy melegre, sokkal fontosabb a jó szellőzés. Egy száraz, napsütéses őszi napon 12 óra alatt kiszáríthatók a levelek. Amennyiben szabad levegőn száratásra nincs lehetőség (pl. esős, ködös az idő), jól szellőző, meleg helyiségben is kiszáríthatjuk a leveleket.

A kiszárított leveleket, egészben is használhatjuk édesítésre. Kávé darálón, könnyen megőrölhetjük, így fonom Stevia port kapunk. Készíthetünk Stevia oldatot is. Ehhez egy csésze forró vízbe tegyünk negyed rész Stevia levelet. Várjuk meg, míg teljesen kihűl. Szűrjük le, az így kapott oldatot tartsuk hűtőszekrényben.

A Sztevia szaporítása és konténerben való termesztése

A sztevia dugványok könnyen meggyökereznek, de csak akkor, ha hosszúak a nappalok. A fluoreszkáló lámpa vagy a növény fénycsövek megfelelőek erre. Naponta 14-16 órát hagyjuk égni a fényforrásokat, és 12-22 cm-re tegyük a hajtások fölé. Egy automata időzítő megkönnyíti a dolgunkat. A mesterséges fény használata mellett is a hosszú tavaszi napokon nőnek a legjobban a dugványok. A hajtásokat márciusban kell levágni és májusban vagy júniusban kell elültetni. A későbbi dugványokat át lehet teleltetni cserepekben fluoreszkáló fény alatt.

Az őszi sztevia dugványok jól meggyökereznek a gyökereztető hormonok segítségével. Egy alacsony erősségű keveréket használjunk, amit megvehetünk bármelyik kertészeti kereskedésből vagy elkészíthetjük mi magunk is. Szakítsuk le egy fűzfa ágának a végét, és szedjük le róla a leveleket, majd keverjük össze vízzel. Áztassuk meg a dugványokat a keverékben, mielőtt elütetjük a szaporító közegbe.


A
szteviát jól lehet gyökereztetni durva vagy általános kertészetben használt földben. Vannak, akik a tőzegszerű keverékeket szeretik, amiben van fakéreg, különösen a kinti ágyások esetében. Durva, tiszta homokot is lehet használni. A kis cserepeket tálcákra vagy alátétekbe tegyük, hogy alulról is tudjuk öntözni őket.

Egy éles pengével, vagy metszőollóval vágjunk 5-10 cm-es dugványokat. Mindegyik dugványon 2-3 csomónak kell lennie. A csomó a levél és a szár találkozási pontja. Inkább a csomók között vágjuk le őket, semmint a csomóknál. A dugványnak a vágott részét helyezzük a földbe úgy, hogy legalább az egyik csomó el legyen fedve és egy a föld felett maradjon. A befedett részről távolítsuk el a leveleket. A felszínen levő szárról vágjuk le vagy csípjük le a nagy leveleket, vigyázva, hogy ne károsítsuk a nagy levelek mögött növő kis leveleket.

Tartsuk 15-21 Celsius fokos melegben a dugványokat. Bent, a fény alatt nem szükséges öntözni őket. Kint, vagy egy napsütötte melegházban naponta többször kell permetezni őket, amíg jól meg nem gyökereznek. Úgy egy hét múlva, látszania kell a növekedésnek, amennyiben sikeresen meggyökerezett. 3-4 hét után ültessük át nagyobb edényekbe (legalább 7-10 cm átmérőjűbe) általános földbe. További 2-4 hét múlva ültessük ki a kertbe, vagy neveljük konténerben.


Amikor a szárak elérik a 17-25 cm magasságot, vágjuk vissza őket, hogy előmozdítsuk az elágazásukat. Az átteleltetett növények életképteleneknek tűnnek a tél végére, de visszakapják életerejüket, miután kiültetjük őket. Egyesek közülük biztosan elpusztulnak, így többet termesszünk, mint amennyire feltétlenül szükségünk van.

A sztíviát kinti konténerekben is lehet nevelni, pl. vödrökben. Ha egy jó minőségű talajjal kezdtük, amelyben szerves anyag is van, nem lesz szükségük további trágyázásra, de jót tesz nekik, ha havonta tápoldatozzuk tengeri alga kivonattal. A konténeres növények esetében ajánlott a lassan oldódó trágya használata kéthetente. Használjunk fa konténereket vagy kétrétegű cserepeket, hogy megóvjuk a gyökereket a nyári hőségtől.

Hűvös időben tegyük teljes napfényre, de gondoskodjunk árnyékról a számukra a meleg napokon, hogy a talaj ne száradjon ki. Amennyiben évelő növényként termesszük, vigyük be a konténereket az első fagy beállta előtt.

 

Legellenállóbb szobanövények

Filodendron

Filodendron (Monstera deliciosa) A kontyvirág félék családjába (Araceae) tartozik. Sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a filodendron az orvosi rendelők, patikák jellegzetes növénye volt. Nyilván igénytelensége miatt hódított a középületekben is. Bár némi napot kíván, sötét hálószobában is szépen fejlődik, ha pár órás mesterséges megvilágítást kap. Napokig elvan víz nélkül, de azért tudnunk kell, hogy a párás meleg az igazi számára. Léggyökereit nyugodta lemetszhetjük, ha már útban vannak. Ha már elöregedett, felkopaszodott, és a törzse annyira megtekeredett vagy elhajolt, hogy nem tartható kordában tovább könnyen megújítható. A hajtás felső része levágva vízben könnyen meggyökeresedik, és újra ültethető. Az alsó része is újra kihajt. Mindkét esetben ugyanolyan nagy levelei fejlődnek, mint annak előtte. Sokan nem tudják, hogy eredeti élőhelyén epifiton, s bár levele mérgező, gyümölcse miatt is termesztik.

Karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) Valódi kaktusz (Cactaceae), levele nincs, de a tüskéi is hiányoznak. Amit levélnek látunk nem, más, mint módosult szár. Ha nem feltétlen célunk, hogy virágjában gyönyörködjünk, szinte magában is megél. Bár a hideghatás, és a rövid nappalok automatikusan megindítják a virágzást, ha száraz, hűvős helyen tartjuk. Több tíz évig is elél. Fásodó hatásaiból mindig előtörnek a friss hajtások. A túlöntözés többet árt neki, mint a száraz talaj. Persze rendszeres, hetente egyszeri öntözését azért ne hanyagoljuk el.

Pozsgafa

Pozsgafa (Crassula ovata) A kőtörőfűfélék Crassulaceae családjába tartozó növény is régóta közkedvelt. Akkor fejlődik szépen, ha elhanyagolják. Miután pozsgás növény, jól tűri a szárazságot. Ami nem jelenti azt, hogy ne öntözzük. Amikor a talaja száraz, akkor öntözzük meg. A növény mutatós fácskává fejlődik. A letört hajtások könnyen gyökereznek, úgyhogy egész erdőséget szaporíthatunk magunknak. Formára magunk is alakíthatjuk.

Rákvirág

Rákvirág (Aglaonema modestum) A kontyvirág félék családjába tartozik (Araceae). Az utóbbi öt évben legalább húszféle változata jelent meg a piacon. Tarka leveleivel díszítő szobanövény. Kevés törődést igényel. A ház legsötétebb zugában is megél. Sötét szobában, lépcsőházban, irodában jól tartható. Nagyon huzatos ablak, ajtó közelében viszont ne tartsuk. Az erős napfény csökkenti díszítőértékét, de világos helyen szépen fejlődik. A túlöntözéstől óvni kell. De akár vízben is megél. A heti egyszeri öntözés megoldja vízellátását. Az idős növény lakásban is virágzik. Könnyen szaporítható. Előnye, hogy bármilyen növénnyel összeültethető.

Zöldike

Zöldike (Chlorophytum comosum) A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó növény jól érzi magát a fűtött szobában és a hideg lépcsőházban, elviseli a központi fűtést, a tűző napot és az árnyékot is. Jól tűri a hideget, még az 5 °C-os hőmérsékletet is elviseli, ha a földje száraz. A magas hőmérsékletet is jól viseli. A szárazságot, a rossz talajt is tűri. Optimális körülmények között elburjánzik. Sarjnövényeket fejleszt, ezért nevezik csokros indának is. Az indákon fejlődő növénykék leválasztás után gyorsan meggyökereznek. A leghatékonyabb légtisztító szobanövények között tartjuk számon.

Zamioculcas zamiifolia (ZZ pálma

ZZ pálma (Zamioculcas zamiifolia) A kontyvirág félék családjába (Araceae) tartozó növény igazi stressztűrő bajnok, de a megfelelő körülményeket meghálálja. A jó vízgazdálkodású, könnyű talajt kedveli. Lassan növekszik. Világos helyen tartsuk. Néhány órás közvetlen reggeli vagy délutáni napfényt is elvisel, de sötét szobában is megél. A levélnyél vízraktárként működik. Szárazságtűrő. Szobanövényként a túlöntözést megsínyli, a rendszertelen öntözést jól viseli, bár a rendszeres öntözést kedveli. Sőt vízben tartva is hosszan megmarad.


Még több szobanövény

Yucca
Jukka, Pálmaliliom

A jukka Mexikóból származik.
Tenyészhely:
a napos, nagyon világos tenyészhelyet kedveli, de a déli tűző naphoz lassan szoktassuk hozzá. Nyáron 25°C-on tartsuk, télen megelégszik 9-10°C-al is, de ekkor is a legvilágosabb helyet válasszuk számára.
Gondozás:
öntözni nyáron 2-3 naponként kell, télen elegendő hónaponként egyszer, akkor is csak ha a földlabda teteje teljesen száraz.
Átültetni tavasszal kell, a fiatal növényeket évente - ha a gyökerek túlnőtték a cserepet; az idősebb növényeket elegendő 2-3 évente átültetni.
Tápanyagot tavasztól őszig két hetente kaphat.
Növényvédelem:
túl száraz és meleg levegő esetén pajzstetű és takácsatka támadhatja meg. Télen, ha túl nedves a földlabdája, gyökerei és törzse megrothadnak és a növény elpusztul. Viszont ha túl száraz a földlabda, a levelek csúcsai megbarnulnak.
Szaporítás:
tősarjakkal, törzsdarabokkal, fejdugvánnyal lehetséges. Ha növényünk nagyon magasra nőtt és felkopaszodott, feldarabolhatjuk, az anyanövényből csak egy 20 cm-es törzset hagyva meg. A leveles fejdugványt vízbe tesszük, a törzs többi részét tetszőleges hosszúságú darabokra vágjuk és ugyancsak vízbe állítjuk őket is, vagy homokos szaporítóközegbe helyezzük. Meleg, nem napos helyen tartjuk (25-27°C) amíg a gyökerek megjelennek. Ezek után el lehet ültetni őket nem túl nagy cserepekbe. Az anyanövényt ritkábban kell öntözni amíg nem láthatók a friss hajtások rajta.

Rhipsalis
Vesszőkaktusz,
Kákakaktusz

Brazíliában honos növény.
Tenyészhely:
a világos helyet kedveli, de nem a tűző napot. Évközben egy esőtől védett helyre a szabadba is kitehető. Nyáron jól bírja a meleget, télen viszont elegendő 10-14°C-on tartani, de akkor is jól megvilágított helyen.
Gondozás:
öntözni úgy kell évközben, mint más szobanövényeinket, 2-3 naponta egyszer, ajánlatos megvárni míg a föld felszíne megszikkadt. Télen, mivel hűvös helyen tartjuk, elegendő egyszer egy héten kissé öntözni, ilyenkor viszont ellenőrizzük, hogy a föld felszíne teljesen száraz legyen.
Átültetni tavaszal lehet, de ez ritkán fordul elő, mivel a Rhipsalisnak hajszálvékony gyökerei vannak, ezért elegendő 2-3 évenként nagyobb cserepet választani számára.
Tápoldatot két hetenként adhatunk növényünknek, amely nem muszáj kaktuszoknak való legyen; felére csökkentsük az adagot.
Növényvédelem:
szívós növény, kártevők nem nagyon támadják.
Szaporítás:
a legkönnyebb dugványokkal szaporítani, letörünk pár száracskát, ezeket 1-2 napig szaradni hagyjuk, utána már el is ültethetjük és gyengén öntözzük kis cserepét.
Magvetéssel is lehet szaporítani, de nem érdemes ezzel kínlódni, mivel a dugványok biztosan, és rövid idő alatt meggyökeresednek.

Platycerium bifurcatum
Villás szarvasagancs-páfrány

A Platycerium Ausztráliában honos, epifitonként él.
Tenyészhely:
az árnyékos helyet kedveli. Mivel magasabb páratartalomra van szüksége, lehetőleg növénycsoportba helyezzük el. Nyáron 20-22 °C legyen a hőmérséklet, télen minimum 16 °C. Ajánlatos meghatározni a növény helyét, utána pedig nem költöztetni egyik helyről a másikra.
Gondozás:
állandóan gyengén nedvesen kell tartani a földlabdát, nyáron gyakrabban, télen hőmérséklettől függően adagoljuk a vizet. Nyáron legegyszerűbb ha 1-2 hetente vízbe merítjük a cserepet kis időre, de vigyázni kell, hogy ne áztassuk túl, mivel elrothadhatnak a gyökerek.
Átültetni akkor kell, ha a növény kinőtte cserepét, ez megtörténhet 2-4 évenként. Földje könnyű, jó vízáteresztő legyen. A terméketlen levelek idővel megbarnulnak, ezeket feltétlenül hagyjuk a növényen, nem szabad levágni őket.
Tápoldatozni tavasztól szeptemberig két hetenként szükséges, a tápanyagot csökkentsük töménysége negyedére.
Növényvédelem:
eléggé ellenálló növény, száraz és meleg levegő esetén pajzstetű támadhatja meg.
Szaporítás:
tősarjakkal lehetséges, vagy ritkábban spóravetéssel. Ez utóbbi viszont rendszerint soká szokott tartani, ezért inkább mondjunk le róla.

Pachypodium lamieri

Madagaszkár a hazája e növénynek.
Tenyészhely:
a napos helyet kedveli, különben felnyurgul és csúnya alakja lesz. A legnagyobb meleget is elbírja, télen viszont 12-15°C elegendő neki.
Gondozás:
nyáron egyszer egy héten öntözzük, télen mikor levelei elszáradtak és lehulltak, nem szükséges öntözni csak 2 hónaponta, akkor is alulról, és nagyon kevés vízzel. Vastag törzsében vizet tárol, úgyhogy nem fog "szomjan halni".
Átültetni tavasszal kell, mikor a gyökerek megjelennek a földlabda felszínén, vagy kibújnak a cserép alján. Általában évente átültethetjük amíg a növény fiatal, utána már ritkábban. Vigyázzunk, mert a gyökerek a cserép falához tapadnak, és ezért nagyon nehéz megmozgatni és kiemeleni a földlabdát. A növényt sem lehet jól megmarkolni, mivel nagyon szúrós, ezért eléggé nehézkes az átültetése. Kaktuszföldet használjunk, a földlabda tetejére hintsünk homokot, főleg a növény törzse köré.
Tápanyagot havonta egyszer kaphat, de feltétlenül kaktuszoknak valót használjunk.
Növényvédelem:
ellenálló növény, kártevők ritkán támadják. Télen ha túl hideg helyen áll, vagy ha a földlabdája túl nedves, (megmaradt) levelei feketedni fognak és elszáradnak.
Szaporítás:
néha fiókák jelennek meg az anyanövényen, ezekkel lehet próbálkozni, de ez inkább a kertészek dolga.
Különlegességek:
gyermekek és háziállatok közelébe soha ne hagyjunk Pachypódiumot, súlyos sérüléseket kerülhetünk el ezáltal. Elszáradt leveleit hagyjuk maguktól lehullni, mivel ha kifolyik a tejnedve, a növény barnás foltos marad azon a helyen. Ha a tejnedvvel érintkeztünk, rögtön mossunk kezet utána.


Nolina
Elefántláb

Mexikóból származó növény.
Tenyészhely:
napos helyen tartsuk, évközben a szabadban is állhat, ekkor viszont lassan szoktassuk hozzá a tűző naphoz. Ha sok napfény éri, levelei sötétre színeződnek. Nyáron elbírja a meleget, télen elegendő 10-15°C-on tartani.
Gondozás:
egész évben visszafogottan kell öntözni, télen majdnem egyáltalán. Hónaponként kaphat némi vizet, akkor is lehetőleg az alátétbe öntsük. Nyáron akkor öntözzük, mikor a földlabda teteje "kopogó" száraz.
Átültetni akkor kell, mikor a növény kinövi cserepét; lehet ez évente vagy 2-3 évente. Mindig csak kevéssel nagyobb cserépbe ültessük, lehetőleg lapos legyen és kicsivel szélesebb, mint a törzsgumó.
Tápanyagot elegendő egyszer egy hónapban adni neki.
Növényvédelem:
száraz és meleg levegőjű szobában takácsatka támadhatja meg, különben ellenálló növény.
Szaporítás:
magokról csak a kertészetekben szaporítják, de ha megtörténik, hogy oldalhajtások fejlődnek növényünkön, ezeket leválaszthatjuk és meggyökereztethetjük őket 25-27°C hőmérsékleten fólia alatt.
Különlegességek: ha a növény túl magasra nőtt, visszavágható a törzsgumóig, újra ki fog hajtani.

Maranta
Nyílgyökér


E növény Brazília őserdeiből származik.
Tenyészhely:
csak egy félárnyékos helyen érzi igazán jól magát, a tűző napon elpusztul. Egész évben a meleget kedveli, 20°C alá jobb ha nem csökken a hőmérséklet, és nagyon kell vigyázni, hogy huzat ne érje. Nem ablakpárkányra való növény, inkább az ablakhoz közel, védettebb helyre tegyük. Mivel elég nehezen gondozható, nem ajánlott csak tapasztalt növénybarátoknak. Nagy páratartalmú növény ezért növényegyüttes mellé helyezzük, vagy egy kis tál vizet tegyünk cserepe mellé.
Gondozás:
talaja mindig gyengén nedves lehet, de ne tocsogjon vízben. Télen kevesebb vizet kapjon, csak mikor a földlabda teteje megszikkadt kissé, körülbelül 4 naponként. Az év többi részében 2-3 naponta öntözzük.
Átültetni tavasszal lehet, de csak ha a növény kinőtte cserepét; ez 2-3 évenként fordul elő.
Tápanyagot tavasztól augusztus végéig kaphat kéthetenként.
Növényvédelem: túl száraz levegő esetén takácsatka támadhatja meg. Ha túl hűvös vagy túl száraz a levegő egy levélfoltosságot okozó gomba is megtámadhatja. Ha nagyon világos helyen áll levelei megfakulnak, ugyanez érvényes a túl sötét tenyészhelyre is, ilyenkor levelei kisebbre is nőnek. Ha elfelejtettük megöntözni levelei besodródnak.
Szaporítás:
tőosztással lehetséges. Ha egy idősebb növényünk van, több részre lehet darabolni a földlabdát, úgy, hogy minden egyes részre jusson egy szár/hajtás. Ezeket külön cserepekbe téve, egy idő múlva friss hajtások jelennek meg mellettük. Megtörténik, hogy egy egy hajtás túl hosszúra nő, mivel a Maranta kúszónövény. Ilyenkor egy levélkönyök alatt meg kell találnunk a kezdetleges gyökérképződményt, alatta levágjuk az anyanövényről és vízbe tesszük, vagy egy dróttal hozzáerősítjük a földhöz úgy, hogy a gyökérzóna érintkezzen a földdel. Mikor kifejlődtek a gyökerek, a szárat elvághatjuk és új növényt nyertünk.
Különlegességek:
a Maranta este felemeli leveleit, reggel pedig leengedi őket, ezért lehetőleg a növény körül akkora helyet hagyjunk, hogy kedve szerint mozgathassa leveleit. Ha nagyon jól érzi magát virágozni is fog, bár virágai aprók, jelentéktelenek. Minél nagyobb és színesebb levelei nőnek, annál biztosabb, hogy megtaláltuk a számára megfelelő tenyészhelyet.
Nappal ha világosabb helyen áll, leveleit egészen lefelé hajlítja, mintegy beborítja a cserepet. Kísérletezhetünk vele, ha kissé sötétebb helyre tesszük már kevéssé hajlítja be leveleit, persze ez csak érdekesség, a növénynek nem árt.

Kalanchoe blossfeldiana
Korallvirág

A Kalanchoe blossfeldiana Madagaszkár szigetéről származik.
Tenyészhely:
a korallvirágnak nem huzatos, világos, napos helyet kell biztosítanunk. A déli, tűző napot inkább kerülni kell. Évközben a szabadban is állhat esőtől védett helyen. Télen a hőmérséklet ne csökkenjen 10°C alá, nyáron 20-25°C körüli legyen.
Gondozás:
az öntözés mérsékelt legyen, hiszen a szukkulens növények nem igényelnek sok vizet. Nyáron 3-4 naponta, télen hetente elegendő öntözni; ha 10°C-on tartjuk ennél is ritkábban.
Évente átültethetjük tavasszal, ha a növény kinőtte cserepét.
A virágzás előtt és ennek az ideje alatt szükséges a műtrágyázás, kéthetente. Miután növényünk elvirágzott, ha túl magasra nő, vágjuk vissza. A levágott darabokat felhasználhatjuk, és új növényt nyerünk belőlük.
Szaporítás:
dugványozással lehetséges, a fentebb említett növényrészeket vízben hamar meggyökereztethetjük - 2-3 hét alatt. Ezek után kissebb cserepekbe ültetjük többedmagukkal, így újra dús, szép növényt nyerünk.
Növényvédelem:
a leggykrabban előforduló kártevők a levéltetvek, de ezek is elég ritkán támadják, mivel eléggé ellenálló növény.

Haworthia
Sávosfű

Délnyugat-Afrikában honos növény.
Tenyészhely:
nagyon világos helyen tartható, a tűző napot viszont feltétlenül kerüljük. Kibírja a nagy meleget, télen viszont megelégszik 10°C-al is.
Gondozás:
nyáron elég 3-4 naponta öntözni langyos vízzel. Vigyázzunk, hogy lehetőleg a növényre (a levelek közé) ne kerüljön víz. Télen elég 2-3 hetente öntözni kevés vízzel.
Átültetni tavasszal lehet ha a növény gyökerei kibújnak a földlabda felszínén; ajánlatos lapos és széles cserepet választani.
Tápoldatozni - csak ha feltétlenül szükségesnek tartjuk - áprilistól szeptemberig kaktusztrágyával lehet hónaponként.
Növényvédelem:
eléggé ritkán levéltetű, molytetű vagy gyökértetű támadhatatja meg. Rendszerint ellenálló növény.
Szaporítás:
tősarjakkal lehet nagyon könnyen szaporítani, amelyeken már megjelentek a friss gyökerek. Miután elválasztottuk az anyanövénytől, mindkét növény vágási felületét szénporral fertőtlenítsük. A sarjat hagyjuk egy napig száradni, ezek után elültethetjük. Levéldugványokkal is próbálkozhatunk, de ez hosszadalmasabb és nehézkesebb művelet.

Glotiphyllum

Glotiphyllum Dél Afrikából származik.
Tenyészhely:
a napos, világos helyet kedveli, elbírja a déli tűző napot is, de inkább kerüljük.
Nyáron 20-25°C-on tartsuk, télen megfelel 10-15°C. Télen is tartsuk jól megvilágított helyen.
Gondozás:
öntözni nyáron hetente lehet, vagy ahogy észrevesszük, hogy levelei puhák, ráncosodnak. Télen elegendő egyszer egy hónapban öntözni, vagy amikor levelei nagyon összefonnyadtak. Ha a növény jól érzi magát virágozni is fog; virágai sárga színűek. Átültetni tavasszal kell ha a növény kinőtte cserepét; ez nagyon ritkán fordul elő, mivel hajszálvékony gyökerei vannak. Inkább a növény felső részét tartsuk szemmel, ha nagyra nőtt, lapos cserépbe ültessük át, kaktuszföldbe.
Tápanyagot havonta kaphat; kaktuszoknak való tápoldatot használjunk, de jól fejlődik e nélkül is.
Növényvédelem:
eléggé ellenálló növény, néha gyökértetvek, takácsatkák támadhatják meg.
Szaporítás:
levéldugványokkal vagy tőosztással lehetséges.

Euphorbia pulcherrima
Mikulásvirág

Közép Amerikában honos növény. Mivel idénynövény, általában virágzás után el szokták dobni. Aki újra virágzásra szeretné bírni, olvassa el ennek módját a Különlegességeknél.
Tenyészhely:
a mikulásvirág a világos, napos és nem huzatos helyet kedveli. Nyáron 20-25°C-on tartsuk, télen inkább hűvösebben: 15-16°C-on, ekkor a piros fellevelek sokkal tovább maradnak rajta.
Gondozás:
a virágzás ideje alatt a földje legyen egyenletesen nedves; külömben is nagy vízigényű növény. Nyáron majdnem minden nap kaphat vizet, télen mikor a földlabda teteje megszikkadt.
Amennyiben a növény kinőtte cserepét, át kell ültetni. Erre majdnem minden év tavaszán sor kerülhet, mivel vékony gyökerei rohamosan fejlődnek.
Tápoldatot kéthetenként akkortól kaphat, mikor a friss hajtások, levelek megjelennek a növényen, ez változó lehet.
Növényvédelem: túl száraz levegő esetén takácsatkák és üvegházi molytetűk támadhatják meg. Ha télen túl meleg helyen áll, sorban fogja leveleit elveszíteni. Felléphet még szürkepenész és gyökérrothadás is.
Szaporítás:
nagyon egyszerű, bár legtöbb helyen azt írják róla, hogy inkább kertészek dolga. Tavasszal vagy nyáron levágjuk a nagyranőtt hajtásokat és vízbe tesszük őket. (A tejnedv folyását úgy állíthatjuk el, hogy meleg víz alá állítjuk a szárat egy pár pillanatra.) Meleg és világos helyen tartva (20-25°C) 4-5 héten belül meggyökereznek, ekkor 2-3 hajtásonként elültetjük őket. Egy dúsabb növény szebb látványt nyújt. Az anyanövényen elég 3-4 új hajtást hagyni, hogy sikeresen bepiruljanak következő alkalommal; ha túl sok hajtás van úgyis csak kevés fog bepirulni. Szükség esetén az anyanövényt vissza lehet vágni és csak 3-4 cm-t hagyni a törzsből.
Dugványozni is lehet a hajtásokat, ilyenkor hagyjuk megszáradni a vágás helyét, csak azután tegyük földbe. Vigyázni kell, a fehér tejnedv nagyon mérgező, ezért ha rácseppen kezünkre azonnal mossuk le. A földben történő szaporítás tényleg hosszadalmas feladat és nehézkesebb is, mint a vízben való.
Különlegességek:
ha újra szeretnénk virágoztatni a növényt, takarjuk le vagy helyezzük sötét helyre14 órát naponta, a virágképződésig, azaz 2 hónapon keresztül. A legkisebb fény már megállítja a virágzást, ezért olyan helyet válasszunk számára ahol semmi fény nem éri. Legegyszerűbb egy dobozzal letakarni. Ha egy napig is elfelejtjük letakarni, nem fog virágozni. Szeptember végétől vagy október végétől kezdhetjük a takargatást.
Általában miután elvirágzott a növény, azaz májustól nyugalmi állapotba kerül, ilyenkor elveszti leveleit, egészen felkopaszodik. Legtöbben azt hiszik - tévesen -, hogy növényük elszáradt, pedig nem így van. De az is lehetséges, hogy növényünk nem veszíti el leveleit, és fellevelei is késő tavaszig, sőt nyárig is virítanak, ekkor hagyjuk nyugodtan fejlődni és a hajtásokat csak nyár végén - augusztusban - vágjuk le.
A családban mindenkit, főleg a kis gyermekeket figyelmeztetni kell, hogy ne nyúljanak a növényhez, mivel ha egy kissé is megsérül levele vagy törzse, rögtön levezni kezd. Ilyenkor egy puha szalvétával le kell törölni a tejnedvet, és jól kezet mosni utána. Ne tegyük olyan helyre ahol bármilyen háziállat hozzáférhet!

Espostoa

Az Espostoák Ecuadorban és Peruban honosak. Magasra növő oszlopkaktuszok, akár a 4 métert is elérhetik. Idősebb korukban elágaznak és cserje vagy fa alakúvá válnak. Ritkán virágoznak, a hajtáscsúcs közelében képződő cephaliumban bújnak elő az éjjel nyíló zöldes, fehér, sárgás virágok. Töviseik rövidek, vékonyak, sárgás, fehér vagy vörös színűek lehetnek. A kaktusztestet nagyon sűrűn álló, finom szőrök borítják.
Nyáron elviselik a nagy meleget, a legnaposabb helyre tegyük őket. Télen is világos helyen kell tartani 10 °C-on.
Öntözni tavasztól őszig csak az esőmentes napokon kell hőmérséklettől függően. Kánikulában akár naponta is kaphatnak vizet ha a földjük kiszáradt (persze ilyenkor is mértékkel! ), 20 °C-nál elegendő 3-4 naponként öntözni. Szeptembertől fokozatosan be kell szüntetni az öntözést, 2-3 hetente kevés vizet kaphatnak. Novembertől teljesen függesszük fel az öntözést március végéig. Ha áprilisban is még túl hideg van akkor a hónap végéig sem lesz baj ha csak pár csepp vizet kapnak.
Évközben a szabadban is állhatnak, de vigyázni kell, mivel sűrű szőrzetükbe könnyen beleülnek a takácsatkák, viaszos pajzstetvek és majdnem képtelenség őket kiirtani. Más szempontból pedig "szőrös bundájuk" a házban fehér marad, nem mocskolódik szürkére a portól.
Átültetni 2-3 évenként szükséges, mikor szemmel láthatóan kinőtték cserepüket.
Kaktusztrágyát csak ha feltétlenül akarunk, adjunk nekik, 4 hetenként április-májustól augusztus végéig.
Gyökértetvek is megtámadhatják e kaktuszokat, ezért tavasztól őszig 2 hónaponként ajánlatos megelőzőleg bepermetezni összes kaktuszainkat kártevők elleni szerekkel, ugyanakkor földjüket is jól be kell locsolni.
Szaporításuk dugványokkal és magvetéssel lehetséges.

Dracaena marginata
Sárkányfa

Afrikából, Kanári-szigetekről és Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékeiről származik a sárkányfa.
Tenyészhely:
a tűző napot mindig kerüljük, viszont állandóan jól megvilágított helyre tegyük. Egy kis nap (18 óra után) nem árt neki, sőt, levelei szebben fognak fejlődni. Nyáron 20°C körüli legyen a hőmérséklet, télen 18°C-on is megél.
Ha túl sötét helyen állnak, a Dracaena marginata és a Dracaena marginata tricolor fajták levelei bezöldülnek, az előbbin eltűnhetnek a barnás csíkok, az utóbbin pedig a pirosas-sárgás csíkok.
Gondozás:
évközben akkor öntözzük, ha a földlabda teteje megszikkadt; ez a fiatal növényeknél gyakrabban fordul elő, az idősebbeknél kb. 3 naponként. Télen ritkábban és kevés vizet kapjanak, nehogy a gyökerek rothadni kezdjenek.
Átültetni tavasszal kell, ha a növény kinőtte a cserepét. A nagyra nőtt egyedeknél, amelyeket már nehezen, vagy egyáltalán nem mozdítunk el a helyükről, a földlabda tetejéről 2-3 cm elhasznált földet eltávolítunk, és helyébe frisset szórunk a dézsába.
Tápanyagot tavasztól őszig kéthetenként kaphat.
Növényvédelem:
meleg és száraz helyiségekben tripsz, takácsatka és pajzstetű támdhatja meg a növényt.
Szaporítás:
nagyon egyszerű művelet: fej- vagy törzsdugvánnyal szaporítjuk e növényt. Ha túl magasra nőtt, feldaraboljuk. A fejdugványt, úgy mint a törzsdugványokat is vízbe, vagy szaporítóközegbe helyezzük és meleg helyen tartjuk 24-26°C-on, világos helyen. Pár hét múlva megjelennek az első gyökerek, ilyenkor már el is lehet ültetni őket kisebb méretű cserepekbe. A szaporítást leginkább június-július körül végezzük.

Dieffenbachia
Buzogányvirág 

 

CtenanthKépgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!