Bejelentés


Magyar logikai rejtvények Utolsó módosítás: 2011. december 28.

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.

Tartalomjegyzék

Ablakok
Aknakereső
Amőba
Antimágikus négyzet
Bankjegyek
Barlangkutatás
Bűvös csiga
Bűvös csiga - könnyű, mint módra
Bűvös négyzet
Csak négy betű
Csiga sudoku
Dominó
Dominó alakzat
Egyenlő és egyenlőtlen
Értékes kapszulák
Fesse feketére!
Hatszöges kirakó
Hitori
Horgászok
Hőmérők
Hurokkereső - Egyenes és kanyar
Hurokkereső - Holland módra
Hurokkereső - Masyu
Hurokkereső - Megadott szakaszokkal
Hurokkereső - Minden második töréspont
Iker tehenek
Invázió
Irodaház
Japán nyilak
Japán számok
Jin-jang
Kakuro
Kertek
Kettéosztás
Kóbor számok
Korallkereső
Könnyű, mint az ABC
Könnyű, mint az ABC a kaptárban
Könnyű, mint az ABC - második
Könnyű, mint az ABC - második a kaptárban
Kötéltánc
Kötéltánc a kaptárban
Kötéltánc - nyolcszögekkel
Küllők
Lakótelep - grundokkal
Lakótelepi panoráma
Lakótelep összegekkel
Legyen pontos!
LITS
Mágnesek
Mastermind
Méhsejtes kifestő
Mézes szigetek
Mint a tigris
Növekedő sorozatok
Nyílzápor
Összekötögetős
Pata
Pentominó
Pentominó - speciális
Pentominó - japán
Pentominó - Tapa módra
Pentominó - vonalas, japán
Pentominó - vonalas, tapa
Pókhálószámtan
Sátortábor
Sátortábor - egyszerű
Sátortábor - Fák és sátrak
Scrabble
Szorzótábla
Méhsejtes kifestő
Sudoku
Sudoku - Külső összegekkel
Sudoku - Páros és páratlan
Sudoku - Számpárokkal
Sudoku - Szétszórtan
Számpiramis
Számtenger
Szélrózsa
Szigetvilág
Tapa
Tavak
Téglalapok
Tehenek
Tehenek - egyszerű
Tengeri kígyó
Tengeri kígyó - Aknakereső módra
Tengeri kígyó - Finn
Tengeri kígyó - Holland
Tengeri kígyó - Pöttyös
Tengeri tekergő
Területfoglalás
Torpedó
Torpedó - Tengeralattjárók
Tria 6
Úszó dominók
Útvesztő - Az éjjeliőr útja
Útvesztő - Klasszikus
Útvesztő - nyilakkal
Útvesztő - sorrendben
Világítótornyok

Lakótelepi panoráma

1-9., 560-568.

Először a legmagasabb házak helyét érdemes megpróbálni megkeresni. Majd ha mindegyiket be tudta rajzolni, vagy látja, hogy többet egyelőre nem lehet, akkor rá lehet térni a következő szintre. Azokban a sorokban, ahol nagyon sok, vagy éppen nagyon kevés ház látszik jó eséllyel tud újabb számokat beírni. Ha egy információt már teljesen kihasznált érdemes megjelölnie. Ha már jó pár épülete megvan, akkor további házakat tud beírni, ha figyelembe veszi, hogy minden sorban minden ház előfordul egyszer.

az oldal tetejére >>

Bűvös csiga

10-17., 219-227.

Húzza ki azokat a mezőket, amelyekbe biztosan nem kerül szám! Érdemes először azokat a számokat megvizsgálni, amelyekből több is meg van adva előre. Azonos számok között a csiga vonalán haladva legalább két mezőnek még lennie kell, hogy a számok felváltva tudjanak következni. Néha tudható, hogy milyen szám állt előtte, és milyen utána. Csak az üres mezők száma kérdéses. Ehhez a rejtvényhez egy külön fájlt is készítettünk, amelyben egy ilyen rejtvény fejtünk végig lépésről-lépésre. Hogyan fejtsünk Bűvös csigát?

az oldal tetejére >>

Torpedó

18-23.

Húzza ki azokat a mezőket, amelyekbe biztosan nem kerülhet hajó! Ha egy hajórészt sikerült berajzolnia, akkor a vele sarkosan érintkező mezők biztos, hogy üresek. Emiatt, ha egy sorban majdnem mindenhol hajó van, akkor a mellette lévő sorokban sok olyan mezőt találunk, aminek üresnek kell lennie. A megadott flotta alapján tudja, hogy összesen hány mezőben lesz hajó. Ha a megadott számok összege nagyon kicsi, vagy éppen nagyon nagy, akkor érdemes kiszámolni, hogy a számmal nem jelölt sorokban összesen hány mezőben lesz hajó. Sokszor érdemes először a leghosszabb hajó helyét megkeresni, néhány helyre azért nem kerülhet, mert akkor a többi hajó már nem férne el.

az oldal tetejére >>

Kötéltánc

24-32., 719-728.

Húzza ki azokat az éleket, amelyeken biztos, hogy nem mehet át a hurok. Mivel a hármasok körül pontosan egy él marad üresen, ezért sokszor be lehet rajzolni egy-két élt viszonylag hamar, főleg, ha egy másik hármassal érintkezik. Mindig figyeljen oda rá, hogy mivel hurokról van szó nem alakulhat ki szabad vonalvég. Valamint arra is, hogy egy nagy helyett nehogy két kisebb hurok alakuljon ki.

Az alábbi fájlban a rejtvény néhány trükkjét mutatjuk meg részletesebben. Tippek a Kötéltánc c. rejtvényhez

az oldal tetejére >>

Sátortábor

33-38. 632-638.

Húzza ki azokat a mezőket, amelyekbe biztosan nem kerülhet sátor! Például azért, mert nem szomszédos egyik fával sem. Érdemes a nagy számokból kiindulni, vegye figyelembe, hogy egy 1x2-es téglalapba legfeljebb egy sátor fér el. (Sőt egy 2x2-es négyzetben is csak egy sátor lehet) Ha egy ilyen 1x2-es téglalapban biztosan van sátor, akkor azok a mezők, amik hozzáérnek a téglalap mindkét feléhez biztosan üresek lesznek.

az oldal tetejére >>

Hurokkereső - Egyenes és kanyar

39-47.

Mivel a hurok minden mezőn áthalad, így a sarkokban egy-egy kis vonaldarabot máris be lehet rajzolni. Figyeljen oda rá, nehogy több kisebb hurokra essen szét a vonal. Az ábra szélén lévő fehér körökön csak egyféleképpen tud áthaladni a vonal, míg az ábra szélén lévő feketék esetében annyi tudható, hogy merre törik a vonal.

az oldal tetejére >>

Tengeralattjárók

48-56.

Gondolja meg, hogy bármely 2x2-es mezőben legfeljebb egy hajó fér el. A kellő számú hajót csak akkor tudja elhelyezni az ábrában, ha 2x2-es mezőkre felvágott ábra minden területébe kerül pontosan egy hajó. Emiatt újabb számokat tud írni az ábra köré. Ha egy 1x2-es téglalapban biztosan van hajó, akkor azok a mezők, amik hozzáérnek a téglalap mindkét feléhez biztosan üresek lesznek.

Ehhez a rejtvényhez egy külön fájlt is készítettünk, amelyben egy ilyen rejtvény fejtünk végig lépésről-lépésre.
Hogyan fejtsünk Tengeralattjárókat?

az oldal tetejére >>

Japán nyilak

57-60.

Először írjon egyeseket azokba a mezőkbe, ahol a nyíl csak egyetlen számra mutat. Azokba a mezőkbe, ahol csak kétféle szám állhat érdemes kis méretben odaírni azt a két számot. Az előre megadott nagy számok segítségével néhány számot be tud írni az elején. Sok mezőről viszonylag könnyű eldönteni, hogy állhat-e bennük egyes. Ez például akkor hasznos, ha egy nyíl 1, x számokra mutat, és az x helyén nem lehet egyes, akkor a nyílnál csak kettes állhat.

Ehhez a rejtvényhez egy külön fájlt is készítettünk, amelyben egy ilyen rejtvény fejtünk végig lépésről-lépésre.
Hogyan fejtsünk Japán nyilakat?

az oldal tetejére >>

Hitori

61-69. 432-439.

Jelölje be azokat a mezőket is, amik biztosan fehéren maradnak. Ha két azonos szám között egy mező áll például: 121, akkor a középső mezőnek biztosan fehéren kell maradnia, mivel legalább az egyik szomszédját be kell majd szürkíteni. A sarkok közelében vagy az ábra szélén lehet találni olyan mezőket, amik, ha mondjuk fehéren maradnának, akkor egy másik és egy harmadik mezőt be kéne szürkíteni, és ezzel a fehér mezők már nem lennének összefüggőek.

Az alábbi fájlban a rejtvény néhány trükkjét mutatjuk meg részletesebben.
Tippek a Hitori c. rejtvényhez

az oldal tetejére >>

Tengeri kígyó

70-77., 830-840.

Jelölje meg azokat a mezőket, amiken biztosan nem halad át a kígyó. A nagyon nagy számokból általában kikövetkeztethető néhány mező, ahol át kell mennie a kígyónak. Míg a nagyon kicsikből néhány üres mezőre tudunk következtetni. A legszélső sorban, ha 3-5 mezőben halad át a kígyó, akkor biztos, hogy egymás melletti mezőkről van szó. Persze ez nem feltétlenül igaz, ha a kígyó egyik vége is ott van.

az oldal tetejére >>

Tehenek

78-85.

Gondolja meg, hogy bármely 2x2-es mezőben legfeljebb egy tehén fér el. Érdemes a kis méretű területekből kiindulni. Ha nem is tudjuk elhelyezni a teheneket, akkor is találhatunk olyan 1x2-es téglalapokat, amikben biztosan van tehén. Ekkor azok a mezők, amik hozzáérnek a téglalap mindkét feléhez biztosan üresek lesznek. Ha például az első két sorban csak terület található, akkor mindkét területnek szükségünk lesz a 2-2 tehenére, hogy meglegyen a soronként két tehén. Ekkor a két területnek azokat a mezőit, amik kilógnak a két sorból már biztosan kihúzhatjuk.

az oldal tetejére >>

Könnyű, mint az ABC

86-100.

Először vizsgálja meg a szélső sorokat, itt jó pár betűt, és üres mezőt lehet találni. Ha az oldalak mellett valamelyik betű ismétlődik, akkor ebből legfeljebb az egyik lehet a szélső sorban, a többi üres mezővel kezdődik. Ha a szélső sorban minden üres mezőt megtaláltunk, akkor érdemes bejelölni, hogy a többi mezőben biztosan van betű, ezek közül néhány általában be is írható. Ha már sok betű megvan, akkor sok betűt lehet beírni annak alapján, hogy minden sorban elő kell fordulnia minden betűnek egyszer.

az oldal tetejére >>

Legyen pontos!

101-110.

A megadottakból néhány számot még ki lehet találni. Vegye észre, hogy a dominók szimmetriája miatt a felső sorban mindig ugyanannyi pötty van, mint az alsóban. Vagy ha például két helyen megvan, mennyi pötty kerül a középső oszlopba, akkor abból kiszámolható a harmadik helyen is. Néhány helyről lehet tudni, hogy oda nem kerülhet egyes, ilyenkor a bal alsó és jobb felső pöttyök bejelölhetőek, hiszen 2-9 fél dominók mindegyikén van ott pötty. Ugyanígy, ha legalább 4-es kerül egy mezőbe, akkor a másik két sarok is jelölhető.

az oldal tetejére >>

Bűvös négyzet

111-122.

Először azokat a számokat vizsgálja meg, amikből több is előre meg van adva. Ilyenkor gyakran az egyik átlóban ez a szám csak egy helyre kerülhet. Ha ez megvan, érdemes megnézni, hogy ebből a számból a többit nem lehet-e egyértelműen elhelyezni. Sokszor az átlók nagy része már a fejtés elején kitölthető. Ha valahol már csak két szám hiányzik, akkor gyakori, hogy azok beírhatóak.

az oldal tetejére >>

Hatszöges kirakó

123-128.

Ezt a rejtvényt nagyon ritkán lehet a szokásos lépésről-lépésre haladó logikával megfejteni. A legjobb módszer, ha előkészíti a radírt, és nekiáll rajzolgatni. Az utolsónak felsorolt elem, amelyik Y-ra hasonlít, viszonylag kevés helyre fér el, érdemes először ezt berajzolni valahová. Ha már néhány alakzatot berajzoltunk, érdemes megnézni, hogy van-e olyan a kimaradtak közül, amelyik már csak egy-két helyre fér el. Jellemzően a hosszú elem ilyen szokott lenni.

az oldal tetejére >>

Kertek

129-144. 357-371.

Érdemes megnézni, hogy vannak-e olyan mezők, amelyeket egyetlen kertből sem lehet elérni, jellemzően ilyeneket a rejtvény sarka körül lehet találni. Ha van egy viszonylag elzárt sövénydarabunk, akkor sokszor ki lehet találni, hogy milyen irányba kell folytatódnia, hogy össze tudjon kapcsolódni a többi sövénydarabbal. Ezt a feladványt jellemzően úgy kell fejteni, hogy miután valahova berajzoltunk egy sövénydarabot, akkor az egyik kertnek mindenképp folytatódnia kell valamerre, ami után megint berajzolhatunk egy sövényt, majd megint egy kertrészt stb.

Ehhez a rejtvényhez egy külön fájlt is készítettünk, amelyben egy ilyen rejtvény fejtünk végig lépésről-lépésre.
Hogyan fejtsünk Kerteket?

az oldal tetejére >>

Számtenger

145-155.

Érdemes azokkal a területekkel kezdeni, amiből több szám is meg van adva. Ilyenkor sokszor csak egy-két útvonalon tudjuk összekötni a számokat, amelyekből néhány összekötés azért zárható ki, mert úgy vágná ketté az ábrát, hogy utána már nem lehetne megfelelően szétdarabolni. Például a 146-os rejtvényt a két 7-es összekötésével tudjuk elkezdeni. Miután már néhány mezőről kitaláltuk, hogy melyik darabhoz tartozik, érdemes megnézni, hogy az ábra melyik részén van elég hely azoknak a területeknek, amelyekből egyetlen szám sincs előre megadva. Miután néhány biztos pontunk már megvan a legtöbb esetben rajzolgatással be lehet fejezni a rejtvényt, de a szokásos lépésről-lépésre logika is használható.

az oldal tetejére >>

Összekötögetős

157-166.

Ezt a rejtvényt is több-kevesebb próbálgatás-radírozás útján fogja tudni megoldani. Érdemes az ábra szélén, vagy sarkán elhelyezkedő betűkről azt meggondolni, hogy milyen más betűket kell majd megkerülni. Mivel a rejtvénynek csak egyetlen megoldása van, így muszáj takarékosan bánni a hellyel, vagy az ábra szélén kell vezetni a vonalat, vagy úgy, hogy mögötte még éppen legyen hely egy másik vonalnak. Ha ilyen üres folyosók alakulnak ki, akkor az biztos jele annak, hogy jó úton jár.

az oldal tetejére >>

Hőmérők

167-175.

Érdemes először azokat a sorokat megnézni, ahol nagy számok állnak. Ezekbe na sorokban sokszor találni olyan hőmérőt, ami nem lehet teljesen üres, ezért a gömbölyű végét be lehet jelölni, illetve ha az sem lehetséges, hogy csak a gömbölyű mezőben legyen higany, akkor az utána következőt is. A kevés higanyt tartalmazó sorok is hasznosak lehetnek, itt egy-egy hőmérőről látható, hogy nem érhet a tetejéig a higany, ilyenkor az utolsó mezőjét ki lehet húzni (vagy akár többet is).

az oldal tetejére >>

Lakótelep összegekkel

176-184.

Ne feledje, hogy a legmagasabb ház mindig látszik, épp ezért minden megadott összegbe beleszámít. Sokszor ki lehet találni, hogy a "maradék" mely számok összeadásából adódik. Például a kisebb ábrákban egy 7-es csak 2+5 lehet. Ilyenkor azt is kihasználhatja, hogy a 2 és 5 között csak olyan szám lehet, ami nem látszik, tehát vagy 1-es, vagy semmi. Néha ki lehet találni, hogy a második legnagyobb szám melyik oldalra kerül, például a nagyobb ábrákban egy 10-es összeg csak úgy jöhet ki, ha az 5-ös "elbújik" a 6-os mögé. Ha a másik oldalon is van definíció, akkor onnan az 5 és 6 is látszik, így elég a maradékot kitalálni.

az oldal tetejére >>

Pentominó

185-187.

Érdemes először azokat a sorokat megnézni, ahol nagy számok állnak. Különösen azokat, ahol csak egy mezőnek kell üresen maradni, ekkor néhány mezőről biztosan tudható, hogy az nem lehet üres, például azért, mert akkor egy 6 hosszú elemnek is kéne lenni a sorban, de olyan nincs a készletben. Ha valamelyik sornál egyes áll, akkor ki lehet számolni, hogy az ábra két oldalán hány mezőt kell elfoglalnia az itt áthaladó pentominónak. Például nézzük meg az 5. sort a 185-ös rejtvényben! A felső 4 sor összege 21, ami azt jelenti, hogy ott kell lennie 4 teljes pentominónak, és egy mező az átnyúló pentominó része. (Aminek a 2. mezője az 5. sorban, míg maradék 3 mezője lejjebb található) Emiatt a sor 2. és 6. mezője üres, mert ott nem tudnánk megcsinálni ezt az átnyúlást.

az oldal tetejére >>

Hurokkereső - Holland módra

188-194.

Az egyetlen különbség az alapváltozathoz (39-47: Hurokkereső - Egyenes és kanyar) képest, hogy most nem kötelező minden mezőn átmenni. Ezért az ott leírtak egy része itt is használható. Ha egymás mellett több fehér kör is van, akkor vagy mindegyiken függőlegesen vagy mindegyiken vízszintesen megy át a vonal. Sokszor a két lehetőség egyikét azért lehet kizárni, mert akkor már nem lehetne egy vonallal bekötni minden kört, vagy kialakulna egy szabad vonalvég, ami már nem tud csatlakozni a hurokhoz.

az oldal tetejére >>

Hurokkereső - Masyu

195-201.

Ez a rejtvény szemmel látható hasonlóságokat mutat az eddig bemutatott két hurokkereső rejtvénnyel (39-47. és 188-194.), érdemes az ott leírtakat átolvasni. Jó kiinduló pontot jelentenek azok a fekete körök, amelyek az ábra szélén vagy eggyel beljebb találhatóak. Mivel a fekete körből legalább két egység hosszú egyenes vonalnak kell kiindulni, így az egyik irányban máris be tudunk rajzolni egy vonaldarabot.

az oldal tetejére >>

Csak négy betű

202-210.

Érdemes olyan mező négyeseket keresni, amik egy csúcsban kapcsolódnak, ekkor a négy mezőbe négy különböző betű fog kerülni. Ha ebben a négyesben valamelyik betű csak két helyen lehet, akkor azt érdemes jelölni. Ezeknek a jelöléseknek később jó hasznát fogja venni, ahogy azt a kidolgozott feladatban is láthatja.

Ehhez a rejtvényhez egy külön fájlt is készítettünk, amelyben egy ilyen rejtvény fejtünk végig lépésről-lépésre.
Hogyan fejtsünk Csak négy betűt?

az oldal tetejére >>

Könnyű, mint az ABC a kaptárban

211-218.

Hasznos lehet az alaptípushoz (86-100) írtakat (újra) átfutnia. A fejtést a legrövidebb sorokkal lehet elkezdeni, ha ide sikerül pár betűt beírni, akkor a következő sor(ok)ban már sok helyre nem kerülhet az a típusú betű. Ha egy sorban már két betű helye megvan. Akkor néhány mezőről látható, hogy oda nem kerülhet a harmadik betű. Ha egy sorban minden üres mező helye ismert már, akkor érdemes bejelölni, hogy a megmaradt mezőkben biztos lesz betű.

az oldal tetejére >>

Tapa

228-234., 808-814.

Az ábra szélén szereplő számok körül csak 5 üres mező van, így ha a szélén olyan meghatározás szerepel, ami sok feketét igényel, akkor ott néhány feketét be tudunk rajzolni. Például egy 3-as esetén a "középső" mező biztosan fekete lesz. Míg ha 1-3 áll, akkor ugyan nem tudjuk a számok sorrendjét, de a 3-as miatt a "középső" mező fekete, illetve mivel a két számhoz 4 fekete mező és legalább egy fehér kell, azaz teljesen ki kell használni az 5 mezőt, a két szélső mező is fekete lesz. Figyeljen arra, hogy a fekete mezőknek egyetlen összefüggő területet kell alkotniuk. Ha egy fekete csoport beszorul, néha van olyan hely, ahol mindenképp át kell jönnie. Ha két szomszédos mezőből nem lehet mindkettő fekete (például mert a megadott definícióban csak egyesek vannak), akkor a két mező közé berajzolhat egy falat.

Ehhez a rejtvényhez egy külön fájlt is készítettünk, amelyben egy ilyen rejtvény fejtünk végig lépésről-lépésre.
Hogyan fejtsünk Tapát?

az oldal tetejére >>

Jin-jang

235-242.

Mivel az ábrában két összefüggő terület található, ezért az ábra szélső sorát is két összefüggő részre kell vágnia. Ezért ha az ábra szélén két azonos színű kör található, akkor azt a szélen össze kell kötni. Ilyenkor elő szokott fordulni, hogy a két lehetséges összekötés közül az egyiket azért lehet kizárni, mert kialakulna egy 2x2-es terület. Ha egy 2x2-es mezőben például a két sarok fekete, akkor a maradék két mezőből az egyik fekete, a másik fehér lesz.

az oldal tetejére >>

Korallkereső

243-250., 822-829.

Érdemes azokkal a sorokkal kezdeni, ahol csak egy szám, vagy több ugyanolyan szerepel, hiszen ekkor ismerjük a számok sorrendjét. Ha két egymás melletti oszlopban nagy számok vannak, akkor sok lehetőséget azért lehet kizárni, mert nem lehet a korall testében 2x2-es terület. Azok a sorok is nagyon hasznosak, ahol majdnem minden mezőt ki kell használni. Például a 249-es árában 1-2-3 sorban 6 mező szórke lesz, és még 2 fehérnek el kell választania a blokkokat egymástól. Mivel ez már 8 mező, ezért az ábra két szélén biztos, szürke lesz.

az oldal tetejére >>

Mint a tigris

251-259.

Ennél a rejtvénynél elsősorban az intuícióira támaszkodhat, radír nélkül pedig neki se álljon :-) A könnyebb rejtvényeknél lehet találni olyan mezőt, amin csak úgy tud áthaladni, ha ez az indulómező, vagy az indulómezőből errefelé mozdul először. Próbáljon meg először egy kiválasztott fekete mező mellől minél nagyobb területet bejárni, ezután gondolkozzon el arról, hogy hova kéne rakni az indulómezőt, hogy az előbbi vonalat be tudja kötni. Ha egy megoldás nem akar beválni a legjobb, ha az egész ábrát kiradírozza, és az ábra másik felén kezd el próbálkozni.

az oldal tetejére >>

Ablakok

260-268.

Húzza ki azokat a mezőket, amik biztosan fehéren maradnak! Ha egy területen belül meg van adva egy szürke mező, akkor a vele csak sarkosan érintkező mező ebben a területben biztosan üres lesz. Az így kapott X-ek sokszor elzárnak egy területet, amiből csak egyetlen kijárat van. Ne felejtse el, hogy ha egy 2x2-es területben már 3db fehér mező van, akkor a negyedik csak szürke lehet.

az oldal tetejére >>

Világítótornyok

269-278.

Érdemes a tornyok körüli meőket kihúzni a fejtés elején. Gondolja meg, hogy bármely 1x2-es mezőben legfeljebb egy hajó fér el. Érdemes a nagy számokból kiindulni, és megnézni, hogy vízszintesen és függőlegesen összesen hány hajó férne el. Ha biztosan tudja, hogy egy 1x2-es területben kell lennie hajónak, akkor azokat a mezőket, amik mindkét mezőhöz hozzáérnek kihúzhatja. A nehezebb rejtvényeknél érdemes azokat a helyeket vizsgálni, ahol két nagy szám egymás melletti sorba került. Ilyenkor sorirányban csak "egymás kárára" tudnak hajókat megvilágítani.

az oldal tetejére >>

Pókhálószámtan

279-282.

Vegye észre, hogy a számok összege ismert, a két fölső ábra esetében 45, a két alsónál pedig 55. Keressen minél több egymást nem metsző egyenest! Például ha az első ábrában 3 ilyen egyenest talál, akkor az egyeneseken lévő körök összege 3*13=39. Azaz a kimaradó körökben hat az összeg. Ha minden módszer csődöt mondd, érdemes a legnagyobb (legkisebb) számról megnézni, hogy mely körökbe kerülhetnek. Sok hely viszonylag hamar kizárható.

az oldal tetejére >>

Aknakereső

279-282.

Érdemes azokat a helyeket megvizsgálni, ahol egy nagy és egy kis szám van egymás mellett. Keressen egymástól távol nagy számokat, ha a kisebb rejtvényekben talál például egy 4-est és két 3-ast, aminek nem lehet közös aknája, akkor mind a 10 akna ekörül a 3 szám körül helyezkedik el.

az oldal tetejére >>

Dominó

292-295.

A leghatásosabb és mindig működő módszer, ha sorban végignézi a dominóköveket, és amelyik csak egyszer szerepel azt bekeretezi. A dupla kövek megtalálása egyszerűbb lehet. Hasznos trükk, például a 292-es rejtvénynél, hogyha a jobb felső saroknál lévő 5-ös a fölfelé vagy balra lévő 2-eshez csatlakozik, akkor a jobb fölső sarokban lévő 2x2-es terület kétféleképpen fedhető le, és mindkét esetben 25-27 kövek lesznek ott. Tehát az 5-ös fölé és tőle jobbra be lehet rajzolni egy határvonalat.

az oldal tetejére >>

Sátortábor - Fák és sátrak

296-303.

Húzza ki azokat a mezőket, ahová már se fa, se sátor nem kerülhet! Vegye észre, hogy egy 2x2-es területben legfeljebb egy fa és egy sátor lehet. A kis ábrák 9 db 2x2-es területre oszthatóak, sokszor kikövetkeztethető, hogy melyik területben nincs mondjuk fa. A 296-os ábrában például a jobb oldali középső blokkban nem lesz fa.

az oldal tetejére >>

Mézes szigetek

304-313.

Ezt a rejtvényt nem lehet a szokásos lépősről-lépésre logikával, a legjobb módszer, ha elkezd rajzolgatni. Próbáljon olyan szigeteket berajzolni, amik csak 2-3 mezőt húznak ki. A nehezebb feladatoknak sokszor épp az a trükkje, hogy egy-egy ilyen helyet szándékosan pazarlóan kell használni. Ha talál egy majdnem jó megoldást, akkor próbálkozzon a szigetek tologatásával, hátha fel tud szabadítani olyan mezőt, amit első alkalommal még kihúzott. Ha az előbbi módszer nem válik be, érdemes teljesen kiradírozni az ábrát, és tiszta lappal újraindulni.

az oldal tetejére >>

Sudoku

314-328.

Kezdje azokkal a számokkal a fejtést, amikből relatíve sok van megadva. Ha egy sorból már csak 2-3 szám hiányzik, akkor azokat sokszor be lehet már írni. Érdemes beírni, ha az adott mezőbe csak kétféle szám kerülhet, ez főleg a nehezebb rejtvényeknél segíti a fejtést.

az oldal tetejére >>

Kóbor számok

329-335.

Induljon ki azokból a sorokból, ahova csak egyetlen számot kell elhelyezni. Néhány mezőt ki lehet húzni, ha keresztbe egyetlen szám kerül, de nem ugyanez, vagy ez a szám túl nagy vagy túl kicsi, hogy kijöjjön az összeg. Mivel a számok nem érhetnek össze így egy 2x2-es területbe legfeljebb begy szám kerül. Ha a kisebb ábrákban 6 két egymás melletti sor összege, vagy a nagyobbakban 8, akkor mindegyik 2x2-es mezőbe éppen egy szám fog kerülni.

az oldal tetejére >>

Amőba

336-344., 711-718.

A rejtvény legjobb fejtési módja, ha nem gondolkodunk túl sokat. Keressen egy megfelelő helyet, és írjon be oda egy X-et vagy egy kört. Lehetőleg olyan helyre, ahol mindkét jel beírása esetén tud haladni. Ha valahol kijön 4egyfomra jel, máris kiradírozhatja amiket beírt, és biztosan tudni fogja, hogy az adott helyre a másik jel kerül. Ha elakad a tippje, érdemes kiradírozni, és egy másik helyen újra tippelni.

az oldal tetejére >>

Hurokkereső - Minden második töréspont

345-352.

Ha valamelyik sarokban nincs kör, akkor ott a hurok megtörik, és még egyszer már nem törhet meg ezen a szakaszon. Ezért a sarkot össze lehet kötni a vízszintesen és függőlegesen a legközelebbi körrel. Ezek után az adott kör melletti mezőre ugyanez igaz, ezért első lépésben az ábra szélén haladó vonalakat be lehet rajzolni.

az oldal tetejére >>

Pentominó - speciális

353-354.

Próbálja kitalálni, hogy az előre megadott elemnek melyik lehet a párja. Ha két megadott elem sarkosan érintkezik, akkor azok természetesen összetartoznak, és 3. elemhez már nem érhetnek hozzá. Azok a mezők is üresek lesznek, amik 3szürkéhez is hozzáérnek. Ezt figyelembe véve jópár mezőt ki lehet X-elni a fejtés elején. Itt is érvényes, amiket az alapváltozathoz írtunk: érdemes a nagyon nagy, vagy nagyon kicsi számokból kiindulni.

az oldal tetejére >>

Pentominó - japán

355-356.

Vegye észre, hogy az ábra körül egy darab 5-ös szerepel, tehát a hosszú elem abban a sorban lesz. A keresztező sorokban természetesen egyesnek kell az ábra szélén lennie. Ugyanígy a két négyes esetében háromszor egyes lesz keresztben, és egyszer kettes. Érdemes azokból a sorokból kiindulni, ahol több nagy szám van megadva. Például a 355-ös rejtvény első sorában 143 áll. Az egyes "lefoglal" két mezőt a jobb szélen. (egyet önmagának, és még egyet, mert a két blokk nem érhet össze.) A 3-as 4 mezőt foglal le a jobb szélen. Tehát 6 mező marad középen, amibe akárhogy tesszük a 4-es blokkot a két középső elem mindenképp szürke lesz. Ugyanígy a 3-as blokk közepét is be tudjuk jelölni.

az oldal tetejére >>

Tavak

372-380.

Első lépésként a sarkosan érintkező számok közé berajzolhatóak a fekete négyzetek. Illetve, ha a két szám egy sorban van, és egy üres mező van köztük akkor is. Sokszor takarékoskodni kell a hellyel, tehát egyes számokhoz tartozó kerteket meg kell próbálni úgy elhelyezni, hogy a körülötte befeketítésre kerülő fekete mezők minél több helyet hagyjanak a többi számnak. A nehezebb rejtvények esetében viszont egyes számokat direkt "el kell rontani", hogy végül minden szám elférjen.

az oldal tetejére >>

Tengeri kígyó - Pöttyös

381-390.

Ha egy sorban és oszlopban is 0 pötty van, akkor a metszéspontjukban biztosan nem lehet kígyórész. Érdemes először a megadott 3szám környékén lévő pöttyöket megvizsgálni, például az 1-essel sarkosan érintkező mező vagy üres vagy pöttyöt tartalmaz, illetve a középső mező egyik szomszédja biztosan pöttyös. Két pötty között mindig két üres mező van, ezért a pöttyös mezők még sarkosan se érhetnek össze. Ha az ábra szélén csak egy pötty van, akkor a sarok vagy üres, vagy szürke, de ekkor a két szomszédja is szürke és 3 szomszédos mezőből az egyik biztosan pötty. Ha ez alapján a sarokban nem lehet kígyórész, akkor ki lehet X-elni, és meg lehet nézni a mellette lévő mezőt.

az oldal tetejére >>

Útvesztő - Klasszikus

391-399.

Ha valamelyik mezőbe már csak két szomszédos négyzetből lehet vonalat húzni, akkor ott meg van, hogyan halad át a vonal. Ilyen mezők a sarkokban, és a szélen lévő feketék mellett vannak. Majd a vonaldarabok berajzolásával újabb és újabb ilyen mezők keletkeznek. A másik trükk amit alkalmazni lehet, hogyha még csak egy irányt zártunk ki, akkor a megmaradt 3közül lehet, hogy az egyiket azért kell mindenképpen használnunk, hogy ne alakuljon ki egy kis hurok. Például a 392-es rejtvény bal alsó sarkában miután behúztuk a két "saroknál" lévő vonaldarabot a 7. sor 2. oszlopában már csak 3irány maradt, amiből a vízszintest mindenképp használni kell.

az oldal tetejére >>

Mágnesek

400-407.

Ha egy elemről tudja, hogy abban biztosan mágnesnek kell lennie, akkor ezt érdemes bejelölni. Érdemes azokkal a sorokkal kezdeni, ahol csak kevés mező nem tartalmaz mágneses elemet. Azok a sorok is jó kiindulópontot jelentenek, ahol nagy a különbség a + és - pólusok száma között.

Ehhez a rejtvényhez egy külön fájlt is készítettünk, amelyben egy ilyen rejtvény fejtünk végig lépésről-lépésre.
Hogyan fejtsünk Mágneseket?

az oldal tetejére >>

Kötéltánc a kaptárban

408-411.

Ha valamely csúcsba futó élek közül kettőt már kihúztunk, akkor a harmadikat is ki lehet. Érdemes a sarokban lévő számokkal kezdeni a fejtést. Ha két 5-ös van egymás mellett, akkor ott is be lehet rajzolni néhány vonaldarabot. Ennél a rejtvénynél is működik a színezéses módszer, amit az alapváltozathoz leírtunk.

az oldal tetejére >>

Kötéltánc - nyolcszögekkel

412-415.

Kezdje a fejtést a sarokban lévő számoknál! Ha egy négyzetben 2-es van, és mondjuk a jobb alsó sarokba érkező átló része a huroknak, akkor a szemben lévő (bal felső) átló is része lesz. Ha a jobb alsó átló nem része a huroknak, akkor a szemben lévő se lesz az. Ha a négyzetben 1-es vagy 3-as szerepel, és valamelyik átló be van húzva, akkor vagy két X-et vagy két vonalat be tudunk rajzolni. Hasonlóan, mint az alapváltozathoz.

az oldal tetejére >>

Kakuro

416-419.

Jó pár összeg adott számú négyzetből csak egyféleképpen állítható elő. Például 11 négy számból: 1+2+3+5 agy 39 6 számból: 9+8+7+6+5+4. Ezeket az összegeket a lenti fájlban mind megtalálja. Ha van egy részmegfejtés, amiben csupa kis szám kell szerepeljen, akkor érdemes megnézni, hogy nincs-e keresztben egy olyan sor, aminek nagy az összege, ezért ezen kicsi számok közül a legnagyobbat kell a metszéspontba írni.

Az alábbi fájlban a rejtvény néhány trükkjét mutatjuk meg részletesebben.
Tippek a Kakuro c. rejtvényhez

az oldal tetejére >>

Tengeri kígyó - Finn

420-423.

Azokat a mezőket, amik három kígyórészhez is hozzáérnek (amik viszont egymást legfeljebb sarkosan érintik) biztosan üresek lesznek. Például a 420-as rejtvény 5. sorának 6. mezőjét egyből kihúzhatjuk. És mivel a két sarkosan érintkező kört mindenképp össze kell kötni, ezért a 4. sor 7. mezője viszont biztosan a kígyó része. Mivel ennek a mezőnek mindkét "kígyó-szomszédja" megvan, így a körülötte lévő többi mező kiikszelhető.

az oldal tetejére >>

Tengeri kígyó - Holland

424-427.

Ha például van egy fekete kör a legfelső sorban, akkor az alatta lévő mező biztos, hogy része a kígyónak. (Mert feketén megtörik a kígyó.) Ha fehér kör van az ábra szélén, akkor a széllel párhuzamosan megy át rajta a kígyó. A belső fehéreken kétféleképpen tud átmenni a kígyó, sokszor az egyik kizárható, vagy mert egy kis hurok alakulna ki, vagy pedig nem lenne meg a 22kígyórész a két szám között.

az oldal tetejére >>

Útvesztő - az éjjeliőr útja

428-431.

Húzza ki azokat a mezőket, melyeken az őr biztos, hogy nem megy át. Első lépésként az összes szélen lévő szürke mezőt ki lehet húzni. Ha egy terület teljesen körbe van véve szobákkal (mint például a 429-es rejtvény bal felső sarka.) Akkor az ilyen területbe csak kevés helyen lehet be és kilépni. A 429-es rejtvényben például három kijárat van, és mindegyik úgy néz ki, hogy két egymáshoz képest elcsúsztatott szobán is keresztül kell menni.

az oldal tetejére >>

Értékes kapszulák

440-446.

Érdemes először azokat a kapszulákat megvizsgálni, amelyekben volt előre megadva szám. Vegye észre, hogyha egy sorban a kisebb rejtvényekben egy kapszula áll, a nagyobbakban pedig kettő, akkor a kimaradt 3mezőben is három különböző számnak kell állnia.

az oldal tetejére >>

Küllők

447-450.

Keressen olyan helyeket, ahol egymás mellett 2 olyan kerék van, amihez csak egy szabad fog tartozik. Két ilyen van alapesetben: két darab 7-es egymás mellett, vagy egy 4-es az ábra szélén és mellette egy 7-es. Emellett az is lehetséges, hogy a 7-est egy olyan 6-os helyettesíti, amelynek az egyik fogát már sikerült kihúzni. Ezeken a helyeken mindkét kerékbe írt szám csak akkor teljesülhet, ha a két közös átlóból az egyiket az egyik a másikat a másik kerék kapja. Mivel az üres fog az egyik átlón van, így az összes többi foghoz berajzolható a küllő. Ha az ábra szélén egymás mellett van két 4-es, vagy a sarokban egy 2-es és mellette egy 4-es, akkor ezt a két kereket biztosan össze kell kötni küllővel.

az oldal tetejére >>

Sudoku - Szétszórtan

451-458.

Ez a rejtvény csak kis mértékben különbözik az alapváltozattól. Ezért az ott leírtak most is használhatóak. Rendszeresen térjen vissza a szürke mezőkre, hátha sikerül oda egy újabb számot beírni.

az oldal tetejére >>

Dominó alakzat

460-463.

Először nézze meg, hogy talál-e olyan mezőt, amelyre mindkét irányból mutat nyíl, és emiatt csak egyféle szám kerülhet oda. Minden számból 7-et kell beírni az ábrába, és a legtöbb helyen ha beírt egy számot, akkor még egyet kell beírnia a szomszédos dominóra. Keresse meg azokat a helyeket, ahol nem két számot tud egyszerre beírni, hanem páratlna számút tehát 1-et, 3-at vagy esetleg 5-öt, 7-et. Minden számnak legalább egy ilyen helyen szerepelnie kell.

az oldal tetejére >>

Méhsejtes kifestő

464-470.

Keressen olyan helyeket, ahol egymás mellett két olyan szám áll, aminek a különbsége 3. Azaz 1,4 vagy 2,5 van egymás mellett. A két mezőnek 4szomszédja közös, és 3-3 saját szomszédja van még. Tehát csak úgy teljesülhet mindkét szám, ha a nagyobbnak mindhárom saját szomszédja be van szürkítve, míg a kisebbnek mindhárom saját szomszédja fehér marad.

az oldal tetejére >>

Soronként egy

471-474.

Válasszon ki egy tetszőleges oszlopot, és színezze be az ott található köröket, és húzza ki azokat az oszlopokat, amiknek van közös sora a színezett oszloppal. Folytassa a fejtést úgy, hogy olyan sorokat keres, ahol már csak egy szabad kör maradt. Ha ellentmondásra jut, akkor az elsőként választott oszlopot biztosan fehéren kell hagyni, kezdje újra a módszert egy másik oszlop kiválasztásával, míg el nem jut a megoldásig.

az oldal tetejére >>

Kettéosztás

475-482.

Két egybevágó alakzat csak úgy jöhet létre, ha a határvonala is egybevágó. Az ábra szélén keressen olyan helyeket, amik megfeleltethetőek egymásnak, ezután már csak követnie kell az ábra határvonalát, és körülhatárolni a másik alakzatot is a megadott széllel.

az oldal tetejére >>

Antimágikus négyzet

485-493.

Azokban a mezőkben biztosan nem állhat szám, ahol az összeg ugyanaz vízszintesen és függőlegesen. Néhány összeg csak egyféleképpen állhat elő, ezek a 3, 4, 18, 19. Az is előfordulhat, hogy miután ebben a sorban már rögzítettük két számot egy másik összeg is csak egyféleképpen állhat elő. Például 3 és 7 is szerepel függőlegesen. Ekkor a 3 1+2 alakban áll elő, ekkor a 7 már csak 3+4 lehet. Azok a mezők is biztosan üresek, ahol nagyon nagy és nagyon kicsi összegek találkoznak. Például, ha az összeg 5, akkor abba na sorban a legnagyobb szám 4-es lehet, tehát 15 vagy nagyobb összegekkel nem lehet közös számjegye.

az oldal tetejére >>

Szélrózsa

494-500.

Keressen olyan mezőket, amit csak egyetlen számból lehet elérni. Az így behúzott vonalak újabb helyeket zárhatnak el. Érdemes a nagy számokkal kezdeni a fejtést, ha ez olyan helyen vagy, hogy valamely 3irányban összesen kevesebb mező van, mint ahányas a szám, akkor biztos, hogy a egyedik irányba is terjeszkednie kell.

az oldal tetejére >>

Tengeri kígyó - Aknakereső módra

501-512.

Ha két előre megadott szám közel van egymáshoz, akkor ott jó pár mezőről lehet tudni, hogy ott nem mehet át a kígyó, ezeket húzza ki. Például ilyenek azok a mezők, amik egyszerre érnek hozzá az 1-eshez és a 13-ashoz. A feketék illetve az ábra széle folyosókat alakítanak ki, sokszor eldönthető, hogy az adott folyosón a kígyó át fog menni vagy sem.

az oldal tetejére >>

Irodaház

513-521.

Ez a rejtvény nagyon hasonlít a Szélrózsa c. feladványra, de természetesen az ott leírtak nem teljese egészében használhatóak most. Érdemes a sarokból, és az ábra széléről elindulni, jó pár falhelynek azért kell üresen maradnia, mert különben a szélen lévő iroda nem láthatna elég szobát. Ha van egy nagy szám, és mondjuk vízszintesen mindkét oldalán áll egy kis szám (nem feltétlenül pont mellette, de közel), akkor az behatárolja, hogy hány irodát láthat vízszintesen, ilyenkor függőlegesen újabb falhelyeket lehet kihúzni.

az oldal tetejére >>

Rejtőzködő feketék

522-523.

Érdemes a fejtést a hosszú szavak helyének a megkeresésével kezdeni. Keresse ki azokat a szavakat, amikben két A betű között sok más betű van. (Illetve az 523-as rejtvényben a két E betű között) Azok a szavak is jó kiindulópontot jelenthetnek, amikben sok A betű szerepel. Kezdjen neki bátran a fejtésnek, és a szavak beírásának, ha később kiderül valamelyik szóról, hogy az adott helyen semmiképp nem lehet, egyszerűen radírozza ki.

az oldal tetejére >>

Területfoglalás

524-535.

Keresse meg azokat a számokat, amelyre a belőlük álló terület csak egyféleképpen folytatódhat. Sokszor egy 1-es terület betoldásával el tudja különíteni a látszólag mindenáron összeérni akaró területeket. Máskor viszont éppen az a rejtvény megfejtésének kulcsa, hogy két, viszonylag távoli nagy számot össze kell kötni.

az oldal tetejére >>

Nyílzápor

536-544.

Egy mezőre legfeljebb 8 nyíl mutathat, így érdemes a fejtést a nagy számokkal kezdeni, a 7-esekkel és 6-osokkal. Ha egy hetes "vonalán" egyes van, akkor ott nem tud mindkét nyíl a 7-esre mutatni, így a másik három vonalon mind a hat nyíl a 7-esre mutat. (Például az 536-os rejtvényben függőlegesen az egyik nyíl tud csak a 7-esre mutatni.) Ugyanakkor erre az 1-esre csak a hetes vonalában tud nyíl mutatni. (Tehát az 536-os rejtvényben a bal felső sarokban a nyíl nem mutathat erre az egyesre, mert arra függőleges fog mutatni egy nyíl.) Vegye észre, hogy a főátlóban lévő számokra csak 6 nyíl tud mutatni, sőt az 5x5-ös ábrák közepére csak 4. Ha a főátlóban 5-öst lát, mint az 540-es rejtvényben, akkor ott is kihasználhatja, hogy az átlós vonalon egy 1-es van. Minden nyíl berajzolása után érdemes a vonalán lévő számokat megjelölni, hogy tudja, hány nyíl mutat éppen rájuk.

az oldal tetejére >>

Horgászok

545-555.

Ha sakktáblaszerűen beszínezné az ábrát, akkor némely hal fehér mások fekete mezőbe kerülnének. Minden horgászról megállapítható, hogy milyen színű halat fog ki, ez nagyban leegyszerűsíti a halak és horgászok összepárosítását. A rövid zsinórok közül sokszor valamelyik egyértelműen, vagy majdnem egyértelműen behúzható. A zsinórok minden mezőn áthaladnak, így figyeljen oda, hogy se a sarokban se máshol ne maradjon olyan mező, amit már egyik zsinór sem tud használni.

az oldal tetejére >>

Szigetvilág

556-559.

Ha az ábra szélén egymás mellett van egy 3-as, és egy 2-es vagy egy 4-es, akkor mivel a 3-as sorában egy darab három széles sziget van, így az nem tud átnyúlni a szomszédos sorba. Tehát 3-4 vagy 3-2 közé húzhat egy válaszvonalat. Ennek például az 557-es rejtvényben veszi hasznát, ahol függőlegesen a 3. vonal választóvonal, így a 8-as sora 3+7 mezőre esik szét, és a 3-as részben vagy egy kettő széles, vagy egy három széles szigetnek lennie kell. Tehát a 2.sor 2. mezőjét mindenképp megjelölheti. Ha valamelyik szélen két azonos szám áll egymás mellett, akkor egy befeketített mezőnek az ebben a két oszlopban lévő szomszédját is be kell feketíteni. Tehát az 557-es rejtvényben miután befeketítette a 2. sor 2. mezőjét, a 2. sor 1. mezőjét is be kell. Segíthetik a fejtést azok a helyek, ahol valamely oszlop a két mellette lévő összege. Ekkor a középső oszlopba mindkét szomszédjából benyúlnak a szigetek, és nem lehet olyan sziget, ami mindhárom soron átmegy.

az oldal tetejére >>

Lakótelep - grundokkal

569-577.

A feladványt nagyrészt ugyanúgy kell fejteni, mint az alapváltozatot, érdemes újra átolvasnia az ott leírtakat: Lakótelepi panoráma. Ha egy mezőről biztosan tudja, hogy tartalmazni fog épületet, de még nem tudja, hogy hányast, akkor is jelölje meg például egy körrel. Ezek a mezők segítenek az üres telkek megtalálásában.

az oldal tetejére >>

Egyenlő és egyenlőtlen

578-583.

Keressen olyan sorozatokat, ahol a számok végig nőnek egymás után, ha talál öt vagy hét hosszú ilyen sort, akkor oda 1-től 5-ig illetve 7-ig beírhatja a számokat. Ha egy mező minden szomszédjánál nagyobb, akkor az biztosan 7-es, mivel ha kisebb lenne, akkor a rejtvény megfejtése után átírhatná 7-esre, ettől a megoldás még mindig jó maradna. Azokban a mezőkben, amik minden szomszédjuknál nagyobbak, és egy már beírt 7-nél kisebbek, biztosan 6-os áll. Ugyanígy az a mező, ami minden szomszédjánál kisebb biztosan 1-est tartalmaz.

az oldal tetejére >>

Bankjegyek

584-592.

Az öt bankjegy összege 15, érdemes olyan sorokat keresni, amik biztosan nem tartalmaznak közös hajót, és az összegük majdnem 15. Például az első sor és a negyedik túl messze van egymástól, hogy legyen olyan bankjegy, ami mindkét összegbe beletartozik. Ha a két sor összege 14, akkor az 1-es az egyetlen bankjegy, ami teljesen kívül esik ebből a két sorból. Ha az összeg 13, akkor a 2-es fog kívül esni, ha az összeg ennél kisebb, akkor több lehetőség is van. Ha egy sor és oszlop összege nagyobb, mint 15, akkor a metszéspontjuk biztosan része valamely bankjegynek. A közös bankjegy értéke legalább annyi, amennyivel az összeg meghaladja a 15-öt, tehát mondjuk két 9-es sor találkozásában legalább 9+9-15=3-as bankjegy áll. További kiindulópontot jelent, ha az egyik sor végén álló számhoz képest "kifelé" nagyobb szám áll. Tehát mondjuk a 3. oszlop szélén egy 4-es, és az 1. oszlop szélén 7-es. Ekkor a 7-es oszlopában mindenképpen van egy függőleges bankjegy, ami nem nyúlik át a 4-es oszlopába. Mivel az ábra 5 egység széles, a bankjegy pedig 3, így a sor középső mezője biztosan része ennek a függőlegesen álló bankjegynek. Az értéke pedig legalább a két szám különbsége, tehát jelen esetben 3.

Ehhez a rejtvényhez egy külön fájlt is készítettünk, amelyben egy ilyen rejtvény fejtünk végig lépésről-lépésre. Végigkövetheti a fent leírt módszerek alkalmazását, és felsoroljuk, hogy az egyes összegek milyen módokon állhatnak elő.
Hogyan fejtsünk Bankjegyeket?

az oldal tetejére >>

Könnyű, mint az ABC - második

599-607.

Az ábra szélén álló betű a kisebb ábrákban mindössze két helyen lehet (a nagyobban három helyen), sokszor valamelyik ki is zárható a keresztben meglévő információk miatt. Érdemes az ábra szélén kezdeni a fejtést, ha egy sorban meg van adva valamilyen betű az ábra szélén akkor ez a betű a sor egyik szélén se szerepelhet. Ha az ábra szélén megadott betű a 2. helyre kerül, akkor biztos, hogy előtte áll még egy másik betű is, ezt a mezőt érdemes mondjuk bekarikáznia akkor is, ha még nem tudja, hogy melyik betű fog odakerülni.

az oldal tetejére >>

Könnyű, mint az ABC - második a kaptárban

608-613.

Ennél a rejtvénynél ha valamelyik betűből már 3-4-et sikerült beírni, akkor a többi is jó eséllyel beírható, vagy legalábbis 2-3 lehetőségre szűkíthető még ha ez elsőre nem is látszik. Ha egy mezőbe mindenképp kell kerülnie betűnek, akkor jelölje meg még akkor is, ha nem tudja, hogy melyik betű fog ott állni.

az oldal tetejére >>

Szorzótábla

614-622.

Érdemes először az 5-ösök és 3-asok helyét megkeresni a kisebb ábrákban. Például a 615-ös rejtvény negyedik sorában egyetlen helyen lehet az 5-ös. Ha egy szám osztható 5-tel és 3-al, akkor a 4 körülötte lévő mezőből kettőt már ismer, így csak egy vagy két lehetőség marad a másik két mezőre. Például a 30-ban szerepel az 5 és 3, a másik két szám csak 1 és 2 lehet. Ha egy számot ismer csak akkor is érdemes végiggondolni, hogyan jöhet ki a szorzat. Például a 80 osztható 5-tel. A maradék 15 vagy 4*4*1 vagy 2*2*4. Két egyforma szám csak átlósan szemben lehet helyezkedhet el. Ha egy szám két helyre kerülhet azt érdemes bejelölni, például a 616-os rejtvényben a 24 osztható 3-mal, de a 16 nem. Ezért a 3-as a 24 bal oldalán van. A fölötte lévő 60-as is osztható 3-mal, de az most már csak a 60-as jobb oldalán lehet.

az oldal tetejére >>

Tengeri tekergő

623-631.

Érdemes azokkal a tornyokkal kezdeni a fejtést, amelyek csak egy üres mezőre mutatnak. Ekkor a két irány közül valamelyik teljesen ki lesz töltve kígyóval. Sokszor a legegyszerűbben úgy dönthető el, hogy melyik, hogy kipróbáljuk az egyik lehetőséget ellentmondás esetén pedig kiradírozzuk. Mivel a kígyó ebben a variációban se érintheti magát oldalasan, ezért ha kimegy a szélre, akkor ott legalább három mezőn kell átmennie. Például a 627-es rejtvényben a jobb szélén vagy átmegy a kígyó mindhárom alsó mezőn, vagy egyiken sem.

az oldal tetejére >>

Sátortábor - egyszerű

633-646.

Érdemes a a fák azon oldalait kihúzni amerre nem lehet a hozzájuk tartozó sátor. A legtipikusabb az a helyzet, amikor egy fa az ábra szélén van, egy másik pedig vele sarkosan ér össze. Például a 640-es rejtvény 2. sor 4-es mezőjében lévő fához nem lehet balra kikötni a sátrat. Oda berajzolhat egy "falat". Ekkor a 3. sor 5. mezőjében lévő fa kerül hasonló helyzetbe a sátra nem lehet fölfelé. Ez a rejtvény azért egyértelmű számok nélkül, mert sok fa van előre megadva. Sokszor érdemes betippelni valamelyik fához egy sátrat, ha azzal egy másik fa sátra csak egy helyen lehet stb. Ekkor vagy eljutunk a megoldáshoz vagy lesz egy olyan fánk, ami "beszorult" és már nem tudunk hozzá sátrat kötni, ekkor a tippünk volt rossz, a tipp helyén biztos, hogy fal lesz.

az oldal tetejére >>

Bűvös csiga - könnyű, mint módra

647-655.

Érdemes a szélső sorokhoz írt számokkal kezdeni a fejtést, itt általában könnyen lehet találni néhány üres mezőt, vagy számokat is be tudunk írni. Ezután érdemes megvizsgálni a csigavonal elejét. Az első sorban természetesen 1-2-3 sorrendben vannak a számok, azt vegyük észre, hogy az első kanyar után, ha a 3-as a sarokban volt 3-1-2, máskülönben 1-2-3 sorrendben jönnek a számok. Sokszor el lehet dönteni, hogy a 3-asnak a sarokban kell-e lennie, vagy azt üresen kell-e hagyni. Mivel ez egy bűvös négyzet rejtvény, így ha valamelyik számból már beírt néhányat, akkor érdemes megnézni, hogy a többi ugyanilyen szám hogy helyezkedhet el.

az oldal tetejére >>

Csiga sudoku

656-659.

Először nézze végig az ábra körüli számokat, némelyik alapján biztos lehet üres mezőket vagy akár számokat is találni. Például a 656-os rejtvényben a 5. oszlop tetején 2-es áll. Az 1. sorban nem lehet 2-es, mert mögötte már nem férne el a 3 és a 4. A 2. sorban sem lesz 2-es. A 8. oszlop tetején 1-es van, ha az 1-es az első sorban lenne, akkor mögötte még elfér a 2,3,4 de ez ellentmond a jobb szélen lévő információnak. Ha egy szám csak két helyre kerülhet egy területen belül érdemes bejelölni. Emiatt lehet, hogy a sorban lévő másik két területben ugyanez a szám csak kevés helyen fog elférni.

az oldal tetejére >>

Növekedő sorozatok

660-674.

Készítsen egy táblázatot, ahol jelölni tudja, mely számok várnak még felhasználásra. Első lépésként írja oda minden mezőhöz, hogy mi lehet a legkisebb és legnagyobb szám, ami benne állhat. Ezt úgy tudja megtenni, ha végigköveti a felosztásokat. Az első két kétjegyű szám min. 1-essel kezdődik, a következő kettő min. 2-essel. Ha már be van írva mondjuk egy 4-es, amivel kétjegyű szám kezdődik, akkor a következő kétjegyű szám min 4, az utána jövő pedig már min 5. Arra figyeljen oda, hogy ha például egy mezőbe min 3-as kerülne, de mellé már be van írva egy 3-as, akkor oda min 4-es jön. A feladathoz tartozó gyakorló fájlban ezt a lépést mi is végigcsináltuk. Ha már néhány számot beírt, érdemes megnézni, hogy a legnagyobb vagy legkisebb számok hova férnek mIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!