Bejelentés


A little piece of heaven


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Beast and the Harlot

Megjelenés   2005
Műfaj            Heavy metal
Hossz            5:41
Kiadó            Warner Music
                      Sony BMG
Író(k)            Avenged Sevenfold
Producer      Avenged Sevenfold & Mudrock

A "Beast and the Harlot" című számot a 2005-ös City of Evil album tartalmazza. A dal megütötte az US vezető rock listáján a 19; és az UK maxi listáján a 44. helyet.
A fent említett dal Babilon bukásáról szól, a Jelenések Könyvéből, (egész pontosan Jelenések Könyve 17. rész), amire több utalást is tesznek.

„This shining city built of gold, a far cry from innocence,
There`s more than meets the eye round here, look to the waters of the deep.
A city of evil.
There sat a seven-headed beast, ten horns raised from his head.
Symbolic woman sits on his throne, but hatred strips her and leaves her naked.
The Beast and the Harlot.

She`s a dwelling place for demons.
She`s a cage for every unclean spirit,
every filthy bird and makes us drink
the poisoned wine to fornicating with our kings.
Fallen now is Babylon the Great.

The city dressed in jewels and gold, fine linen, myrrh and pearls.
Her plagues will come all at once as her mourners watch her burn.
Destroyed in an hour.
Merchants and captains of the world, sailors, navigators too.
Will weep and mourn this loss with her sins piled to the sky,
The Beast and the Harlot.”A fénylő város, mely aranyból van, messzi kiáltás az ártatlanságtól
Merre csak a szem ellát, nézz mélység vizeibe.
A Gonosz Városa.
Ott ül a hétfejű szörnyeteg, fejéből tíz szarv meredezik,
A szimbolikus nő ül ott a trónján, a gyűlölet lelkét levetkőztette és meztelenül hagyta.
A Szörnyeteg és a Parázna.


Démonoknak nyughelye ő,
Ketrec minden tisztátalan léleknek és mocskos madárnak,
Megitatja velünk a mérgezett bort, hogy paráználkodjunk királyainkkal.
Így pusztult hát a Nagy Babilon.


A város gyémántba, aranyba, finom kelmébe, mirhába és gyöngyökbe öltöztetve,
Kórsága egyszerre eláraszt mindőnket, ahogy a gyászolók nézik amint elég.
Elpusztította egy óra alatt.
Kereskedők és a világ kapitányai, tengerészek és navigátorok,
Siratni és gyászolni fogja mindenki a veszteséget, a nő bűnei miatt, melyek az égig tornyosultak
A Szörnyeteg és a Parázna.”

(a Biblia így ír ugyanerről a szörnyről és asszonyról: "És lélekben elvitt engem egy pusztába és láték egy asszonyt ülni egy veres fenevadon, a mely teljes vala káromlásnak neveivel, a melynek hét feje és tíz szarva vala. Öltözött vala pedig az asszony bíborba és skarlátba, és megékesíttetett vala arannyal és drágakővel és gyöngyökkel, kezében egy aranypohár vala, tele utálatosságokkal és az ő paráznaságának tisztátalanságával" Jelenések Könyve 17:3-4 )

Az Avenged Sevenfold All Excess című DVD-jén a videó rendezője elmondta, hogy az M.Shadows által írt dalszöveg (ami konkrétan a Nagy Babilon bukásáról szól), Babilon bukásához hasonlítja Hollywood-ot, ottani közhelyeket mutat be, ahogyan a fiatal és ártatlan emberek megromlanak és elvesztik tiszta lelküket.

A dalban M.Shadows már az új stílusában énekel, a hardcore műfajra jellemző ordítást mellőzve, (bár van egy elnyújtott ordítás a dal kezdetén átvezető elemként az új éneklésstílusába, de ezt kiszedték abból a verzióból, ami a Guitar Hero II-be belekerült.) még inkább közeledik a tradicionális metalhangzáshoz. Ellenben a korábbi anyagaikkal. Bonyolult és gyors riffeikkel és viszonylag átlagosnak nevezhető dalfelépítéssel. (Kivétel a gitár szóló, ami az első illetve a második versszak után jön.)

A dal gyors főriffét a Total Guitar magazin beválasztotta 14.-nek 2007 márciusában minden idők legjobb gitár riffei közé. A magazin ezt írta: “A ’Beast and the Harlot’ fő riffe csodálatos példája Zacky és Synyster összhangjának. A második részét a riffnek mesterien vezetik át egy agresszívan szinkópáló érzést keltő hangzás felé, kiválóan elkerülve a már unalmas metál közhelyeket.”

A dal hallható a Burnout Revenge című videójátékban, illetve a feldolgozott verziója a Guitar Hero második részében.
A „Beast and the Harlot” borítóját az Avenged Sevenfold egyik közeli barátja, Cam Rackam tervezte.

Videoklip

A videoklip szereplői az Avenged Sevenfold zenészei, különboző színészek, modellek, illetve 150 los angeles-i rajongó. A videót 2005 október 5-6-án vették fel a Los Angeles belvárosában lévp Mayan Hotel-ben.

A videó alapötlete - csakúgy, mint a dalé is -, az emberi romlottság. A rendező azt próbálta megjeleníteni, hogy hogyan nézhet ki a lélek nélküli ember. A tömeget tetőtől-talpig bekenték egy fekete anyaggal, a rendező így akarta érzékeltetni a lélektől megszabadult, emberi porhüvelyt. A fiatal kaliforniai modell és színésznő Elizabeth Kelly segít a zenekar tagjainak az emberek megrontásában, míg a videó végén ő is az enyészetté válik. A korábbi WWE díva, Joy Giovanni is feltűnik a klipben.

Minden egyes tagja a zenekarnak a romlottság egy bizonyos formáját testesíti meg. Zacky Vengeance páldául egy üzletembert játszik, aki három munkára áhítozó nőt szemlél meg. A kiválasztott lánynak alá kell írnia a szerződést, mellyel gyakorlatilag eladja a lelkét. A papírról a betűk elmosódnak és a tollon keresztül átmenő gonoszság mérgezi meg a nőt, aki ugyanolyan fekete, lélektelen lénnyé válik. The Rev egy csapos, aki mérget önt a poharakba, hogy aztán a segédjük, a nő, minden gonoszság szítója megmérgezze a kiszemelt lelkeket. Johnny Christ pedig egy gyereket fertőz meg: sztriptíz bárba viszi, hogy aztán ő is elenyésszen a bűnös lelkek között.

Tartalom

CD:
01 Beast & The Harlot [Rádió változat]
02 Burn It Down [élő]

DVD:

01 Beast & The Harlot (Audio)
02 Beast & The Harlot (Video)
03 Bat Country (Video)

Inspiráció

Shadows és csapata nemcsak a bibliai történetből, a már korábban is említett Jelenések Könyvéből merített ihletet, hanem Dante Isteni színjátékából is. A történet szerint Babilon szexuálisan deviáns királynője adja az alapját a "Parázna" karakterének, akárcsak a videóban, ahol pedig a szexuális kísértés visszatérő témáját mutatja közvetlenül.

Dante nézete nyújtotta az inspirációt a "romlott" jelentéséhez a 7-nek és a 10-nek. Tulajdonképpen a Hét Pecsétet (lsd. Jelenések Könyve - Apokalipszis) és a Tíz Parancsolatot jelképezik. Akárhogyis, Dante (és az M.Shadows) értelmezése szerint a hetes szám ("seven headed beast" - "hétfejű szörny") jelképezi az emberi értékek romlását, vagy a Hét Halálos Bűnt. A tízes pedig ("ten horns raise from his head". "fejéből tíz szarv meredezik" Tíz Parancsolat megsértését, ezek közül is leginkább a házasságtörést, amit Babilon Királynőjével jelképez a dalban.

A fekete kátrány, ami az elveszett lelkeket, a megvesztegetett embereket szimbolizálja a videóban, ami nagyban hasonlít Dante regényében a Pokol Ötödik Bugyrára, ahol a Styx folyó partján elterülő bűzös mocsárban a haragosok szellemei fetrengenek. A démonok itt kampós dárdával üldözik a bűnösöket, akik megtagadták az egyházat.

Synyster elmondta, hogy a fő riffet Ozzy Osbourne Crazy Train című számának a refrénje ihlette.

 

Lista pozíciók:

US vezető rock dalai 19.
US modern rock 40.
UK maxi lista 44.
UK legnépszerűbb rock dalai 28.

Így készült a Beast and the Harlot
I. rész
II. rész
III. rész

<<< vissza a diszkográfiához

 

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!