Bejelentés


Városom története Hírös város az Alföldön....


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Kelemen László  1790-ben alapította meg az első társulatát, melynek több kecskeméti színész is a tagja volt. Közülük talán a legismertebb Liebenerger András, aki Bécsben neves opera és operett szerzővé vált. Kelemen László nevét a kamara színház Őrzi, míg Liebenerger Andrásról utcát neveztek el Bécsben. Az első fellépés 1796. június 4.-én  az egykori Cserepes vendéglőben volt.

Az 1810-es években már igazi színész várossá vált Kecskemét. 1825-től már minden évben új színész társulat játszott a városban. Itt mutatkozott be be Borostyán Sándor álnéven Petőfi Sándor Lear király szerepében. Jókai Mór jogakadémista korában lépett fel műkedvelő előadásokon.

1813-ban végre megnyílt város első színháza, melyet id. Király Sándor, a Korona vendéglő tulajdonosa építtetett. A színház a régi Gazdasági Gőzmalom (Ma Malom bevásárló központ) helyén állt. Helyét ma emléktábla őrzi. 35 évig volt ezen a helyen a színház.

A második színházat Kovács László létesítette a saját magtárának átalakításával. A színház első színi direktora Mikóssy Gyula, a neves színészdinasztia alapítója lett. A színház irányítását 1868. december 26.-án kezdte meg. A másodok színház helyét is emléktábla örökíti meg, a Három Gúnár fogadó előtti épületen. (itt volt régebben a Háom Gúnár Rendezvényház helyén a város második mozija, az Árpád Mozi)

A város vezetősége az 1892. május 13.-i közgyűlésén kimondta, hogy a szőlőtelepítésre eladott Helvécia határrész vételárából 200 ezer forintot az új városi színház építésére fordítanak. A színház kivitelezésére Fellner Freninádot és Helmer Ármint bízták meg. A kivitelezéshez 1895 őszén fogtak, és 1896-ban fejezték be.


Képgaléria


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!