Bejelentés


Városom története Hírös város az Alföldön....


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


A Kaszap  kút anekdótája.

Az alpári csata után  a vezér Szer-nél felosztotta az elfoglalt földet a nemzetségek között. Innen indult el  az a nemzetség is (valószínűleg Kechke úr nemzetsége), amely Kecskemét földjét kapta. Öseink, mikor a homokos területen hiába kerestek vizet, zúgolódni kezdtek és vízben gazdag földet kívántak. Ekkor az  öreg táltos, Kaszap elővette Zalánverő kardját  és addig hányta vele a silány homokot, míg onnan üdítő ivóvíz bugyogott elő. A nagykőrösi országút és a Bethlen körút torkolatánál lévő kutat ma is Kaszap-kútnak nevezi a nép, s azt tartja:
„Ki  a Kaszap kút vizét issza,
Vágyik annak szíve vissza.”
A pogány táltos varázserejének naív hitén kívűl , benne van ebben a mondában népünk megható ragaszkodása, hűsége ehhez a földhöz.
A Kaszap kútnál itatták meg régen a csordákat, mielőtt kihajtották őket, vagy visszahozták a marhákat a legelőkről, vagy a vásárokból.
Ezt a mondát rombolják most le. Már régóta a kút is nyomós városi kút rángatós kút helyett. Most viszont a régi, ó város utca is megszűnik. Ezután mi következik? Talán a Nagykőrösi utca? Ott is nagyon sok szép régi ház omladozik, vagy eladóak a benne levő lakások!
Búsúl most Kaszap táltos, siratja kútját:
In Memorian Kaszap utca!
Kaszap táltos siratja,
Kútjának vizét nem ihatja!


A fenti rövidke verset én írtam, a képeket én készítettem; emlékűl, vagy talán mementóként az utókórnak? Unokáink már nem fogják látni!

Az idézet a Kaszap mondáról egy 1939-ben megjelent adattárból való; a rövid vers és a fényképek saját készítésűek. Az oldalon levő anyag másolásához, felhasználásához az engedélyem szükséges!Képgaléria


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!