Bejelentés


Városom története Hírös város az Alföldön....


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


A Kecskemét Főtér oldalon már megemlítettem az Iparos Otthonnál Laczy Sándor nevét. Ezen az oldalon részletesebben írok a munkásságáról.

Laczy Sándor

Asztalos mester

( 1863 - 1917 )

Kecskemét város  és vidéke körében általánosan ismert és közbecsült ember volt Laczy Sándor asztalos iparos, akivel műveink rendes olvasói már többször találkoztak hasábjankon, mert az Ő becses és tisztelt személyével már több alkalommal  foglalkoztunk és különféle oldalról méltattuk érdemeit. Most, fájdalom, már korán bekövetkezett haláláról kell beszámolnunk, és ez az utolsó állomás. Többször már aligha lesz alkalmunk vele foglalkozni, mert elköltözött az örök hazába, mert lehanyatlott a munkás kéz , lezáródtak az értelmes szemek és elnémultak beszédes ajkai , amelyek oly sokszor voltak tolmácsai szerető, jó szíve érzéseinek, hazafias gondolkodó lelke szép álmainak, nemes törekvéseinek; Laczy Sándor 1863-ban születetett, május 1-én, és meghalt 1917 január 22.-én, munkás életének 54.-ik esztendejében. Ezt az alig fél századévre terjedő rövid életidőt arra használta fel, hogy először szeretett asztalos iparában magát kiképezze és másodszor, hogy mint képzett asztalos, műhelyét, üzemkörét fejlessze és emelje.
A Gondviselő Isten, aki az emberek sorsát intézi, céljához segítette mindenütt. Tökéletes mester volt szakmájában és olyan  üzlettelepe volt a legmodernebb asztalos szerszámokkal és gépekkel felszerelve, amely képessé tette Őt arra, hogy a legjobb arányú vállalkozásokat foganatosítsa, és méltányolni is tudta ezt a város közönsége, mert  az utóbbi évtizedek alatt alig volt Kecskeméten  számottevő nagyobb építkezés, amelynek asztalos munkája nem az Ő nagyszabású műhelyéből került volna ki.
Ő készítette az Osztrák – Magyar Bank palotájának épület munkáját és a bank belső berendezését. A kecskeméti Leszámítoló és Pénzváltó Bank palotájának épületmunkáját és összes berendezését. A római katolikus  egyház Kossuth téri palotájának  épület munkáját. A kecskeméti Zsidó Hitközösség  bérháza és iskolája, az Állami Gyermekmenhely  épületmunkáját és belső berendezését, a lovassági Rudolf laktanya kibővítésével járó összes munkákat; a királyi Törvényház összes belső berendezését.
Ő készítette a kecskeméti, nagykőrösi, kiskunfélegyházi, hódmezővásárhelyi telefonközpontok belső berendezését; a Kecskeméti Jogakadémia ( Ó- kollégium ), a Széchenyi téri Iparos otthon asztalos munkáit; az összes pusztai népiskolák, a fülöpszállási városi és állami iskolák összes berendezését; a kecskeméti városi székházban elhelyezett levéltár belső berendezését, amely a nemében  páratlanul álló mestermű.
A Magyar Általános Hitelbank kecskeméti fiókja, a kecskeméti Művésztelep, a református Újkollégium, a kecskeméti Reáliskola, az evangélikus egyház Szabadság téri új palotája, Kecskeméti Kereskedelmi Iparhitel intézet és Népbank palotája összes berendezéseit.
Ezek a nagyszabású művek hirdetni fogják nemzedékek életén és századok folyamán keresztül az Ő nevét és asztalos művészetét.

( Ez a cikk Laczy Sándor 1917. évi újságbeli búcsúztatásából való. Lejegyeztem a nagyapámnál talált 1982. július 12.-i  másolatról, melynek sajnos a vége hiányos. A másolat a dédnagyapám fényképe és a gyászlapja a tulajdonomban van.  A  közölt  búcsúztató szöveg és a mellékelt képek  nem másolhatóak! A dokumentumok felhasználásához az engedélyem szükséges!)

Megírtam a Laczy család könyvemet. Az új évben fog megjelenni.

A lap tetejére


Képgaléria


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!