Bejelentés


Életszemlélet Egyszerübb mint gondolná


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Üzenőfal


Név:

Üzenet:

Ez lett a hobbim.

IP


Előrehozom sem informatikus, sem pc guru, sem webfejlesztő, sem programozó,sem rokona, ismerőse nem vagyok senkinek. Csak egy egyszerű pasas, aki
későn ismerkedett meg a pc fogalmával, az alapokról indulva. Kevés tehetséggel (értsd: üres zsebbel) megáldva mindenféle kétes minőségű, pc-nek alig nevezhető kütyü megfordult a kezem alatt, amikből a netről lelesett trükkökkel, praktikákkal, több-kevesebb sikerrel, elfogadható teljesítményt tudtam kipréselni.
Szeretném kis xp tippgyűjteményemet megosztani azokkal a kezdőkkel akiket érdekel, hogyan lehet gyorsítani op.rendszerüket, kisebb teljesítményű gépüket.
Nekem mindegyik minden gépen jól működött, de amit én is megtanultam:
használni CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!
Akkó` hajrá!


- A START menüben való navigálást gyorsítsuk fel! FUTTATÁS-ba írjuk be: regedit-OKÉ-ra katt.
Megjelenik a rendszerleíróadatbázis-szerkesztő (registry)A HKEY_CURRENT_USERControlPanelDesktop kulcsban kattintsunk duplán a MenuShowDelay-re és az érték mezőben írjuk át az eredeti értéket pl. 100-ra.
Így a START menüben nem 1 másodperc, hanem 100 ezredmásodperc késleltetéssel lehet navigálni. Észre fogod venni a különbséget.

- A windows xp sajnos tárolja a memóriában a használt programok DLL-jeit.
Ezzel foglalja a memóriát és lassítja a PC-t. Ezt változtassuk meg. Nyissuk meg a registryt, keressük meg a HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARE
MicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer ágat. Ott a jobb oldali ablakban kattintsunk egy szabad helyre jobb egérgombbal. A felbukkanó helyi menüből válasszuk az ÚjDuplaszót. Adjuk névnek az AlwaysUnloadDLL nevet. Kétszer kattintsunk bal egérrel a bejegyzésre, az érték mezőbe írjuk be: 1, kész.- Az xp a rendszermagot és sok más adatot kimásol a merevlemezre a lapozófájlba.
Ennek csak akkor van értelme, ha PC-nk csak 128 Mbájt memóriával rendelkezik.
Ha 256 Mbájt-nál több memóriánk van, akkor már lassítja gépünket: akadályozzuk
meg a kihelyezést! Menjünk a registrybe a HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrent
ControlSetControlSession ManagerMemory Management
ágra. Jelöljük ki:
DisablePagingExecutive, értékét állítsuk át 1-re. Ezt tegyük meg a LargeSystemCache bejegyzéssel is! Ezután az adatok a memóriában maradnak. Ezzel is gyorsabbak lettünk.

- Az xp-nek van egy kellemes funkciója: a prefetch. Ellenőrizzük a registryben! Menjünk a HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession
ManagerMemory ManagementPrefetch Parameters
kulcsra. Ha az érték 3 az a jó!
A windowsprefetch alatti cache könyvtárat havonta-két havonta töröljük (mindent), hogy az xp optimalizált tartalommal tölthesse fel!-Ha sokáig tart az xp leállítása gyorsíthatunk rajta.
Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK
HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop-nál a "WaitToKillAppTimeout" értékét (20000) állítsuk 1000-re.
HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop-nál a "HungAppTimeout" értékét (5000) állítsuk 1000-re.
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControl-nál a "WaitToKillServiceTimeout" értékét (20000) állítsuk 1000-re.
HKEY_USERSDEFAULTControl PanelDesktop-nál a "WaitToKillAppTimeout" értékét (20000) állítsuk 1000-re.Az eredeti érték(20000) húsz másodperc mire az xp kilövi a futó alkalmazásokat,ezzel a beállítással alaposan lefaragtunk ebből az időböl. Ugyanitt keressük meg a AutoEndTasks nevü bejegyzést, duplán kattintsunk rá,értéknek adjuk 1-et! Így a rendszer gondolkodás nélkül bezárja a nem válaszoló alkalmazásokat.

-Jut eszembe ha valaki Internet Explorert használ és lassan töltődik be, annak lenne egy javaslatom.Valami miatt az IE indításkor ellenőrzi az ütemezett feladatokat: ez fékezi. Iktassuk ki a REGEDIT segítségével. Menjünk a HKEY_LOCAL_MACHINE Software Microsoft Windows Current Version Explorer RemoteComputer NameSpace kulcsra! Az itt található {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} bejegyzést töröljük ki.(Nyugodtan)

-Itt meg tudod mérni a netes le/feltöltési sebességedet.Speedtest.net Mini requires at least version 8 of Flash. Please update your client.Test your Internet connection speed at Speedtest.net


-Ha utasítjuk az xp-t kikapcsoláskor hogy törölje a virtuális memóriát(lapozófájlt), akkor idításkor gyorsabb lesz a memória kezelés és gyorsabban boot-ol.Viszont megnöveli a kikapcsolás idejét.
Módosítsuk a REGEDIT-tel:HKEY_LOCAL_MACHINE SYSTEM CurrentControlSet Control Session Manager Memory Management kulcsra menjünk és az itt található ClearPageFileAtShutdown bejegyzés értékét módosítsuk 1-re.

-Ha valakinek lassan indul a számítógépe és unja már hosszasan bámulni az üdvözlőképernyőt, akkor van egy beállítás ami igen látványos gyorsulást eredményez.Nyissuk meg a registryt! Menjünk a HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlContentIndex kulcsra ,keressük meg:Startup Delay,kattintsunk rá kétszer,az eredeti érték 480000. Írjuk át! Az új érték legyen 40000.Indítsuk újra a gépet és mosolyogjunk!

-Sokszor találkoztam azzal a problémával hogy új számítógép összerakás és friss xp telepítés után a gép nem áll le automatikusan miután kilépett a windowsból.Talán ez segít.Ismét regedit: Keressük a HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop kulcsot! Az itt található PowerOffActive kulcs értéke ha 0 akkor módosítsuk 1-re. Talán meggyógyul.

-Akinek kisebb vagy közepes teljesítményü PC-je van(nekem sajnos sokszor volt) annak sokat segíthet ha megszabadul a vizuális effektektől. Tíz perc alatt hozzá lehet szokni a lebutított felülethez amit a monitoron látunk. Viszont az alkalmazások megjelenése gyorsabb lesz.
A szükséges módosításokhoz klikkeljünk jobb gombbal a Sajátgépen, válasszuk a Tulajdonságokat, majd a Speciális fület és a Teljesítmény ablakban a beállítás gombra nyomjunk, itt jelöljük be a "legjobb teljesítmény"-t.

-Egy remek widows archívum: Klikk a link!

Az új portál
- A következő trükk egy Szlovákiában élő nagyszerű embertől származik.Stell nick néven szokott fórumozni a TERMINÁLON, számítógépismerete, tudása, segíteniakarása lenyűgöző. Problémáddal nyugodtan fordulhatsz hozzá, addig nem nyugszik míg meg nem oldja.Sokszor találkoztam azzal a hibaüzenettel hogy " nem sikerült a késleltetett írás, az adatok elvesztek" vagy" hiba történt a lapozási művelet közben". Akkor szokott előfordulni ha valakinek kevés cache-sel rendelkező HDD-je van, esetleg a vincsi több mint hetven százalékban tele van, vagy talán az op. rendszer nem szereti a merevlemezt ( elvégre minden windows-nak van lelkivilága :-).
A beállításhoz nagyon oda kell figyelni! Írjuk be a futtatásba : SYSEDIT. okézzuk le, a felbukkanó ablakok közül válasszuk a system.ini lapot.Középen látjuk: [386enh]. Ez alá kattintva bal egérrel hozzunk létre egy új sort, ide írjuk be pontosan így Irq14=4096 fontos hogy ugyanígy írjuk!!!
Balra fent a fájl gombot nyissuk le és kattintsunk a mentésre majd indítsuk újra gépet.Ezek után el kel hogy tünjenek a hibaüzenetek és olyan érzésünk lesz mintha a merevlemez gyorsabban dolgozna mint előtte.-Egy jó tanács: használj portable (hordozható) programokat! Akár egy pendrive-ra, akár a merevlemezed egy particiójára másolod, a program nem hagy nyomot a registry-ben és nem szemeteli tele a PC-det.A legjobb portable(is) programok lelőhelye:


-Ha nincs szükségünk az indexelő szolgáltatásra (mi a fenéért lenne) kapcsoljuk ki! Katt a sájátgép ikonra- jobb egérrel kattintsunk az adott meghajtóra (D:,C:,F:...) válasszuk a menüből-tulajdonságok- az általános fülön vegyük ki a pipát a-Gyors fájlkereséshez az indexelő szolgáltatás indexelje a lemezt-kockából. Majd hagyjuk hogy dolgozzon a gép. Szegény xp rögtön könnyebben fog futni.


-Aktuális hírek a oldaláról.-Processor L2 cache, bizony! Régóta tart a vita hogy az xp alapbeállításon
mennyit is használ belőle. A Microsoft angol nyelvű oldalán olvasom:
A Hardware Abstraction Layer (HAL) felderíti a processzor másodszintü gyorsító tárának méretét és az op. rendszer ezt használja Ha meghibásodik( mi a franc romlik el talán a kupplung?) akkor a rendszer a belépő default 0 értéket, azaz 256 KB-ot fog látni a cache méretéből, akármekkora is valójában. Meg hogy csak régi processzorok (pl. P1, K5 )esetén érdemes piszkálni. Node ki használ P1, K5-ön xp-t ??? A beállítás lehetősége meg mégiscsak ott van a registry-ben!! Mivel nem nagyon bízom billgécben mindig beírom kézzel az 2L cache igazi méretét. Döntsetek belátásotok szerint!
Beállítása: Start > Futtatás, írd be: regedit.
Keresd meg a következő utat HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEM
CurrentControlSetControlSessionManagerMemoryManagement

A jobb ablakban keresd meg a SecondLevelDataCache bejegyzést és kattints rá duplán.
Válaszd a decimális típust.
A mezőbe írd be a CPU-d L2 cache-ének pontos méretét Kbyte-ban(512, 1024, 2048....)
Zárd be a regeditet és indítsd újra a számítógépet.


-Bevallom eseménynapló-(futtatás>eventvwr.msc>ok.) mániás vagyok. Mindennap megnézem nincs-e valamilyen hibaüzenet. A falra tudnék mászni ettől a bejegyzéstől:
Forrás:Userenv. Eseményazonosító: 1517. A windows mentette x y felhasználó rendszerleíró adatbázisát,mert azt a kijelentkezés közben egy másik alkalmazás vagy szolgáltatás is használta bla..bla... . Az okosok szerint utólag telepített programmok vagy driver-ek okozzák.
A tetteseket az USiTE.hu oldalán található PROCESS EXPLORER nevü nagyon jó kis progival lepleztem le. Nálam a " DCOM kiszolgáló és a Terminálszolgáltatások" service-k okozták a galibát!Persze nem mertem letiltani ezeket a szolgáltatásokat, de nekem a billgéc ne mentegesse a registrymet, ezért letöltöttem a Microsoft oldaláról egy hasznos kis
segédprogrammocskát. A neve: UPHclean ( User Profile Hive Cleanup Service ).
Vagyis a felhasználói profilt hivatott tisztítani a win-ből való kilépéskor. A progit egyszerűen telepíteni kell, utánna a gépet újraindítani. Innentől csendben végzi a munkáját, bónuszként a be- és lebootolási idő is másodpercekkel gyorsul. Happy.
Figyelem:a PROCESS EXPLORER átveszi a tálca jobb gombos menüjében a feladatkezelő helyét!


-Torrentezők figyelmébe! Már megint az eseménynapló. Ha torrentezés közben akadozik a le és feltöltés, vagy csak úgy bambul a net, érdemes megnézni az eseménynaplót nincs-e benne figyelmeztetés: eseményazonosító:4226.....A TCP/IP elérte az egyidejű TCP kapcsolatkísérletek számára vonatkozó biztonsági korlátot. Az xp-ben a 2-es szervizcsomagban bevezetett új tcp/ip.sys.rendszer fájl másodpercenként 10 félig nyitott egyidejű kapcsolatot engedélyez, ezt túllépve DoS támadásnak érzékeli és lekorlátozza netet.
Van rá megoldás: a neve a fantáziadúsEVID4226 patch.Legegyszerűbb ha az asztalra mented. Telepítése: A PC-t csökkentett módban kell indítani /bekapcsoláskor F8 gomb nyomogat>a dosos ablakban jelöld a csökkentett mód hálózat nélkül sort / duplakatt az asztalon a patch ikonjára.A telepítés kommunikál veled, először közli hogy az eredeti tcp/ip.sys. fájlról másolatot készített a biztonság kedvéért az eredeti helyén /windows>system32>drivers/ TCPIP.SYS original néven. Majd felajánlja a max 50 egyidejű kapcsolat számát ( lehet több is ).Szerintem ennyi elég. Ezután telepíti az új fájlt. Enter, utánna normál módu indítás. A torrent, a net már folyamatos, hibaüzenet nuku.
Figyelem egyes vírusirtók malware-nek ismerik fel a patch-et, nem az!


-Egy kis emlékeztető:a WINDOWS XP billentyűparancsai


-Itt pedig a WINDOWS XP futtatásba írható parancsai.


-Ha még nem használtad az OPERA böngészőjét, ismerkedj meg vele, a logora kattintva.


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!