Bejelentés


Igrice


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Hírek
Téli madárgondozás

Ezekben a napokban a vastag hótakaró és a csípős hideg miatt még nehezebb a madaraknak élelmet találni. A gondos természetbarátok gyakorta helyeznek finom falatokat a madáretetőkbe, azonban ilyen időben fontos a megfelelő mennyiségű ivóvízről is gondoskodni. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület azt javasolja, hogy reggelente töltsük fel az éjjel befagyott itatókat "kézmeleg" vízzel. Mivel a madarak a képződő jéghártyát még át tudják törni a csőrükkel, ezzel egész délelőttre elláttuk őket folyadékkal. "A nálunk telelő madarakat váratlanul érte ez a gyorsan jött kemény hideg. Fontos, hogy zsiradékban és nedvességben is gazdag táplálékot helyezzünk ki az etetőkbe. Ilyenek lehetnek a gyümölcsök, különböző olajos magvak, de akár a vaj is. Fontos, hogy csak akkor kezdjük madáretetésbe, ha a táplálék-utánpótlásról egész szezonban gondoskodni tudunk." - mondta Figeczky Gábor a WWF Magyarország igazgatója. Ha az állatokat az etetőkhöz szoktatjuk, de azt üresen hagyjuk, a madaraknak nem lesz idejük új forrásokat találni és legyengült szervezetük a mínuszokban egy éjjelt sem bír ki. A vizek befagyása a vízimadarak életét is befolyásolja, de ezek a fajok nem szorulnak rá a segítségünkre, mert a récék, ludak, sirályok a jégpáncéllal fedett tavakról a folyóvizekre költöznek vagy Európa délebbi és tengerparti régióiba vándorolnak. A meteorológiai jelentések alapján az ország több területén alakulhat ki kritikus hóhelyzet. Ilyenkor a legfontosabb teendő, hogy a feltöltött etetőkről és itatóról - különösen ha ezek nem fedettek - alkalmanként távolítsuk el a havat, hogy a madarak hozzáférjenek az életmentő eleséghez és vízhez.

tovább >>

    

 

 

 

    A nyírség kialakulásában a folyók vándorlásai voltak meghatározóak. A pleisztocénben a Latorca , az Ung és az Ondava, majd később a Tisza. Homokos váztalaj típus a jellemző. A szintkülönbségek ellenére meglehetősen változatos képet mutat a terület talajtani szempontból. A mély fekvésű láp és réti talajok mellett barna erdőtalajjal és ritkán szikfoltokkal is tarkított. A folyók hordalékából alakult ki az itteni homoktalaj, és a rendszeres áradások meghatározták a táj arculatát. A homokbuckák közötti mélyedésekben és az ősfolyómedrekben összefutó talajvíz és a rendszeres árvízi vízpótlás eredményeképpen összefüggő lápos mocsaras élőhelyek alakultak ki. A buckaközökben állandóan képződő párát a mocsarakat határolt erdők nem engedték távozni a mély fekvésű területekről, így a mocsarakban állandóan nedves, hűvös mikroklíma alakult ki. Ennek a fizikai tényezőnek köszönhető a számos ritka reliktum faj megléte. A folyószabályozás és a mezőgazdálkodás kiterjesztésével az ember a legtöbb ilyen nyírvíz lapos élőhelyet kiszárította. Az igrice mocsár is erre a sorsa jutott, de később mégis elindult a roncsolt terület természetes megújulása. Ismét megjelentek ill. megerősödtek a korábban itt élő növénytársulások, és állatok.

    A területen művelési ág szerint, gyepek,nádasok, erdők, vízállások vannak, jelenleg mezőgazdaság nem folyik a területen. A területtel szomszédos gyümölcsösökben intenzív gazdálkodás folyik, ami elsősorban a fokozott vegyszerhasználat miatt jelent veszélyt a a védett területek víz és talajminőségére. A mocsár, nagy kiterjedésű nádasaival és nyílt vízfelületeivel a Nyírségre valaha jellemző élőhelyet őrzi. Elhelyezkedése: Az Igrice mocsár a város északi oldalán, a város - Sóstóhegy – Ilonatanya által határolt háromszögben fekszik. Az 1852-ben kezdődő lecsapolásáig - a Bujtos mocsarával - együtt a város egyik legnagyobb mocsara volt. Értékét a város közelsége, valamint a benne található páratlan flóra- és faunavilág adja. Ezt az értéket a város is felismerte és 1992.-ben védetté nyilvánította. A vadászati hatóság vadászati kíméleti területté nyilvánította a több, mint 70 ha nagyságú mocsarat.

Védelem, kezelés: Kezelője a Felső - Tisza Alapítvány, amely tanösvényt és madárlest létesített. A mocsár a Nyírségre egykor jellemző vizes élőhelyek, a nyírvízlaposok egyik utolsó képviselője. Több mint száz madárfaj és kétszáznál is több növényfaj előfordulása bizonyított. A területet az Igrice csatorna táplálja a felszínről összegyűlő csapadékvízzel. A mocsár közepén két nagyobb, kb. 5 - 5 ha kiterjedésű nyílt vízfelület is van. Külön ritkaság, hogy a város közelsége ellenére a rekettyefüzesben az egyébként igen félénk bakcsó is megtelepedett.

 

Forrás: Felső-Tisza Alapítvány

 

 Üzenetküldés
Észrevételeket, hozzáfűzéseket szívesen fogadunk!

E-mail címed:
Szöveg:Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!