Bejelentés


Vasi Múzeumbarát Egylet Természetjáró Szakosztály


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


 

A régi térképek digitálisan hozzáférhető változatairól és a számítógépes túratervező programokról rendeztek szerdán fórumot A földabrosztól a MapSource-ig címmel a Savaria Múzeumban Karáth László vezetésével.

Az aznap pont hét esztendeje, 2012. január 16-án az etió­piai Erta Ale nevű vulkánnál terroristák által lelőtt magyar geográfus és utazó, Fábián Tamás emlékének szentelte előadását Karáth László, a premontrei gimnázium nyugalmazott igazgatója, aki ezt megelőzően a Nagy Lajos Gimnáziumot is igazgatta: a vasvári származású, tragikus sorsú kutató az NLG-ben egykor a tanítványa volt. Magyarországon 4500, apró ajándékokat is tartalmazó ládát rejtettek el olyan helyeken, amelyeket érdemesnek tartanak arra, hogy túrázók felfedezzék, megismerjék. Karáth László is eldugott egy dobozt a kiránduló kincsvadászoknak Kőszegen, a Gyilkos-sziklánál, Fábián Tamás tiszteletére.

Az előadót a geocaching vezette oda, hogy elkezdett elektronikus térképekkel foglalkozni. Nézegette a turistautakat bemutató honlapot, és látta, hogy lehet a térképeket építeni, pontosítani, részletezni saját bejárt utak, szerzett adatok, tapasztalatok alapján. A GPS-szel rögzített koordinátákat felviszik egy adatbázisba, és egy program a pontokat összekötve megrajzolja az utat. Így Karáth László 2006-tól 2010-ig 73 térképen javított, berajzolta a turistaútvonalakat. Majd megismerkedett a digitális térképekkel. Bemutatott egy netes „forrást”, amely tartalmaz Európa-térképeket, várostérképeket, országtérképeket, valamint kataszteri térképeket, ezeken bárki megtalálhatja felmenői birtokát, ő is meglelte a dédapja földjét Csehimindszenten.

Érdekességként hozta a Szombathelyt ábrázoló 1941-es katonai térképet, amelyet párba lehet állítani egy maival – a domborzati viszonyok nem változnak meg 60–80 év alatt. A fórumon – amelyen nagyon sok „kéktúrázó” vett részt – megtudtuk, honnan lehet letölteni jó minőségű térképeket, hogy ne kelljen több ezer forintért vásárolni, hogyan használhatók jól a világtérképek akár biciklis útvonalak tervezéséhez, milyen kedvezmények és javaslatok találhatók a geoinformatikai portálon. A program a Vasi Múzeumbarát Egylet rendezvénye volt. /Vas Népe 2019.01.17./

Az előadás bemutatója /katt ide/

További segítség képek felhasználásával /katt ide/


 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!