Bejelentés


Vasi Múzeumbarát Egylet Természetjáró Szakosztály


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Vicinális túra egy megszüntetett vasútvonal mentén 2014. március 22-én

Bajti elágazás

Egykor innen ágazott ki a Szombathely-Celldömölk vonalból az észak-déli irányú Sárvár - Zalabér-Batyk (928 vonal). Az elágazáshoz állomás is tartozott. Volt mellette erdészeti telep nagy farakodásokkal, meg különleges, földbe telepített bortárolók is, ahol a borkereskedők tárolták a bort. Idősebb vasutasok mesélték, hogy régen a bort fa tartályokba szállították és a megszomjazó vasutasok megfúrták azokat, majd a kívánt mennyiség vételezése után fából faragott dugóval - aminek a hosszúsága általában nagyobb volt a hordó falvastagságánál - betömték a lyukat. Egy-egy öregebb tartály a végén belülről már úgy nézett ki mint egy fordított sündisznó a sok vételezéstől.
Az állomáson a zalabéri személyvonatok is megálltak, de személyforgalom nem volt nagy, csak egy-két major volt a közelben, meg a fatelep és a borraktár. (szöveg: Baranyai Dezső)
Az 1967/1968-as menetrendben szerepel néhány Celldömölk-Sárvár között közlekedő személyvonat, amely szintén megállt itt.

Sitke

Sitke állomás Bajti Kitérő,6 ezrelékes emelkedő után következett. Sárvár felől közlekedő tehervonatok sok esetben az emelkedőn kikötöttek. Az emelkedő felén vonat megosztás történt és két részben lett továbbítva, a vonat Sitke állomásra. Gérce felől úgyszintén 5 ezrelékes emelkedő volt. Őszi időszakban főleg esőben EMBERT gépet próbáló volt a tehervonat továbbítása. Újság hír valamikor 1981-ben Sitkén a vasút mellet égett az avar, melyet MOZDONY SZIKRA okozott. Megkívánom jegyezni hogy a vasút már hat éve megszűnt. Valószínű egy alattomos téli-nyári álomból ébredő mozdonyszikra lehetett.

Gérce

Gérce az egykori felvételi épület ma lakott. Ennek köszönheti, hogy ilyen jó állapotban maradt a mai napig. A nyílászárók korszerű, hőszigetelt kivitelűre cserélve. Műholdvevő antenna. Mindez azt mutatja, hogy az épület tulajdonosa hosszú távra gondolkodik. A pince szellőzőablaka még az eredeti.

Bár a kéményeket átrakták, s a tető is megrövidült kicsit, a palafedés még az eredetihez hasonló.

Vásárosmiske mrh.

Vásárosmiske mrh. teljesen érintetlenül áll (a pályát kivéve).

Rendkívül hangulatos helyen található ez a kis állomás, jó állapotban van, ahogy elnézem, és igen megőrizte vasúti jellegét. Fénykorában idilli vicinális állomás lehetett.

Kis érdekesség: Az ajtó felett még halványan látszik a "VÁRÓ" felirat. Talán le sem szedték, csak lekopott?

Káld

Káld állomás három forgalmi és egy az első vágányból (pusztalánci oldalon) kiágazó erdészeti rakodóvágánnyal rendelkezett. A vágányok 400 méter hosszúak voltak. Ezen a vonalon Káld állomás előtt, (Vásárosmiske felől) ahol a 84 számú főútvonali útkereszteződés volt, az egyetlen fénysorompós útátjáró. Akkor még a fénysorompók a közút felé zöld fény jelzést adtak.

Vásárosmiske- Káld között volt egy homokbánya, iparvágány kiágazással. Tehervonati tolatás alkalmával gyakran hangzott el, a tolatásban részt vevő személyzet között, hogy "lök a bánya visszajár" rövidített, de a vasutasok között egy értelmű kifejezés. A tolatásban résztvevő személyek nagyon jól tudták, hogy milyen tolatási műveletet kell elvégezni.

Pusztalánc

Pusztalánc. Sajnos az állomásépületet teljesen benőtte a növényzet. Mára az erdő már szinte teljesen eltüntette az épületet. Csak az találja meg aki tudja eredetileg hol volt. Az épület belsejét alaposan szétverték, elkezdték átalakítani majd sorsára hagyták. A pinceablak eredeti. A tető egy része hiányzik. Az épület sorsa megpecsételődni látszik. Az egykor volt WC épület romos.

Pusztalánc és Káld között a vasúti töltés nagy részét beszántották, ami megmaradt az szinte teljesen járhatatlan. Van pár méteres tiszta szakasz, ahol a gázvezeték keresztezi a töltést.

Vashosszúfalu

Vashosszúfalu. Az épület az önkormányzat tulajdona, így állaga talán nem romlik le. Az épületben laknak. A kút még ma is vizet ad.

A mellékhelyiségek épülete még ma is meg van, bár erősen átalakítva. Az egykori végponti őrház ma vegyesboltként működik.

Elmondások alapján a vasút tervezése, illetve a nyomvonal kijelölésekor nagy volt a tiltakozás (helyiek részéről). Egy módosabb bögötei földbirtokos a saját birtokából adományozott területet a vasút részére és így épült meg az állomás, amely Hosszúpereszteg nevét kapta.
Hosszúperesztegről Vashosszúfalu felé haladva a töltéstől jobbra kb. 50 méterre a Kódó patak és Tacskánd patak összefolyása mellett található egy elfeledett Árpád-kori földvár /Dénesdi vár/.

Hosszúpereszteg

Az állomás Hosszúpereszteg és Bögöte között kb. félúton található. Az állomás és környezete borzasztóan elhanyagolt, megdöbbentő, hogy ezt a szép épületet így itthagyták az enyészetnek. Bent lakott egy bagoly, akit felriasztottunk álmából, mikor bementünk. Van komplett pince-padlás, minden. Nagyon stramm kis épület lehetett egykor. Az állomást nem rossz szándékból vagy igénytelenségből, hanem források híján nem újítják fel. Romjaiban is gyönyörű és (sajnos) eladó!


Szajki erdő

Szajki erdő A megállóhely az erdő közepén található csodálatos környezetben.

A pálya mellet egy halastó látható, amelyet még a háború előtt építettek.
Télen az erdő szélén, a szél gyakran emelt hófúvásokat, amelyen a Ganz motorkocsik 40 cm magasságig még aránylag megbízhatóan közlekedtek.

Épületét jelenleg az erdőgazdálkodás kezeli. Rendkívül jó állapotban van, udvara rendezett, új kerítéssel vették körbe. Az épület ma kulcsosház. Az udvaron még ma is megtalálható a kút.

Mikosdpuszta

Mikosdpuszta Zalavég között volt a lengyári nyílt vonali iparvágány kiágazás. Egykor végeztek itt olyan tolatási műveletet, vontatással történő szalasztás vasutas kifejezéssel ANGOLOZÁS, amit nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező vasutas kollégák végezhettek el. A 928-as vonal legnagyobb teherforgalmú állomása volt, köszönhetően a fonalgyárnak, valamint a helyi gazdaságnak.
Az 1974-ben úgy tűnt, hogy a Zalabér-Batyk - Mikosdpuszta kb. 6 kilométeres szakasz megmenekülhet. További használatát és kezelését felajánlották a helyi állami üzemeknek. Ők azonban ezt egyből elvetették.

Zalavég

Zalavég A megállóhely a falu szélén található.
Az épület ma is lakott, ennek ellenére elég rossz állapotban találtuk. Bár az épületet körbekerítették sajnos az udvar sem mutat túl rendezett képet.
Az állomás előtt - az egykori peronon - még állnak a villanyoszlopok.

A fák rejtekében az egykori megállóhely épülete.

Egy kis emlékhely a település központjában az egykori vasútvonalra emlékezve.

Batyk-kitérő

Annak ellenére hogy a megálló lakott területektől távol volt és emiatt személyforgalommal nem rendelkezett, mégis fontos szerepe volt. Egy deltavágány egyik végpontja volt.
Az állomás déli kijáratánál kettéágazó sínpárok közül az egyik egyenesen Zalabér-Batyk állomás felé haladt és ott érte el a 25-ös vonalat, míg a másik sínpár enyhén jobbra térve 2-3 kilométer után a RÉGI Zalabér állomásnál csatlakozott a 25-ös vonalhoz. Ily módon Sárvár felől közvetlenül -Zalabér-Batyk- érintése nélkül tudtak tovább haladni a vonatok Zalaegerszeg felé.
Nem volt szükség sem tolatásra, sem pedig átszállásra.

A batyki deltavágány még a II. világháború után szűnt meg, így semmi köze nem volt az 1960-as évek végén létesített Zalabér-Batyk állomáshoz. Elsősorban arra szolgált, hogy a Türje felől Sárvárra közlekedő répavonatoknak nem kellett bemenniük Zalabér állomásra , így gép körüljárás nélkül közvetlenül mehettek Sárvár felé, illetve Szombathely-Sárvár felől ezen a deltavágányon át volt a legrövidebb az út a Balaton déli partja felé.

1921-as menetrendben (Balla László-féle menetrendek) szerepel Batyk kitérő, 2-2 km-re Zalavég mh. és Zalabér között. 1931: a menetrendben csak Batyk, bár a névmutatóban Batykkitérő (így). Az 1941-esben és 44-esben Batyk kitérő szerepel (a vonal keleti oldalán).
Így gyanítom, nem csak egy ideiglenes elágazás volt, sem utasforgalom nélküli forgalmi kitérő. (Ez a Zalabér még a Türje állomással együtt a mai Zalabér-Batykká való összeépítés előtti.

Források:

Miden irodalom az internetről letöltve!

Magyarország vasútállomásai és vasúti megállóhelyei oldalról és

Lovas Gyula: A nyugat-magyarországi kérdés vasúti vonatkozásai

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!