Bejelentés


Vasi Múzeumbarát Egylet Természetjáró Szakosztály


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

 

Névnap és dátum script Látogatók száma :

 

 

 

 

 

 

 

A szakosztály története

 

Magyarországon a Szent István vándorlást 1938-ban, első királyunk halálának 900. évfordulóján 910 km-es útvonalon kezdték el, amelyet dr. Cholnoky Jenő, a Magyar Turista Egyesület elnöke kezdeményezésére kék jelzéssel, Sümegtől a Nagy-Milicig festettek fel. Az útvonalat a nyitótúrán Szent István turistavándorlásnak nevezték el. A második világháborút követően 1952-ben új életre keltették a mozgalmat, a Budapesti Lokomotív Sportkör Természetjáró Szakosztálya (Bokody József, Forgó János, Thuróczy Lajos és dr. Vizkelety László) kezdeményezésére.

A vasutas természetjárásnak Szombathelyen is voltak hagyományai. Kőhalmi Vilmos és a vele lépést tartó természetjárók a Kőszegi-hegységet is újból a túra részévé tették, ezzel a velemi Szent Vidtől Sümegig kialakított útvonalon is elindulhattak a kék túrázók. Kőhalmi Vilmos kezdeményezésére 1977. szeptember 19-én 34 fővel megalakult a Szombathelyi Vasutas Természetjárók Sportegyesülete. „Vili bácsi” kezdeményezésére 1978-ban Velemben, a Szent Vid közelében Országos Kéktúra emlékművet avattak. A MÁV Szombathelyi Igazgatóságától 1979. október 10-től bérbe vették a Gór határában lévő 45. számú vasúti őrházat szálláshely céljára. A Balaton környéki túrázás segítésére 1982. november 4-én, a zánkai vasútállomáson lévő 43. számú vasúti őrházra, szálláshely céljára, bérleti szerződést kötöttek. A vasutas természetjárás ezzel újra életre keltette a Kéktúra mozgalmat Nyugat-Dunántúlon is.

Kőhalmi Vilmos aktív szervező tevékenységével összetartotta és vezette a vasutas természetjárókat. A Vasutas Természetjáró Szövetség (VTSZ) vezetőségi tagja volt 1993-ban bekövetkezett haláláig. Vili bácsi halála törést jelentett a szombathelyi vasutas turizmusban. 1994-ben az egyesület szüneteltette a működését. 1995-től Karádi Lászlóné vezetésével, 23 fővel tovább működött a természetjáró sportegyesület.

A túrázásra nagy igény jelentkezett, így a Tájak Korok Múzeumok Egyesület Tóth Béla vezetésével a kulturális programok mellett gyalogtúrákat is szervezett. Szervező, irányító munkáját Vas megyében 1980–1998 között végezte. A természetjárók így megismerték a vasi tájak szépségeit. A vasfüggöny megszűnése után bejárták az Őrséget és az addig tiltott útvonalakat a Kőszegi-hegységben. Tóth Béla az országhatáron elindította a Pinka-szurdok túrákat is. Sajnálatos, 1998-ben történt balesete után már nem tudott szervezni és túrázni.

A munkákat Rábai Péter vette át, aki a kulturális rendezvényeken túl havi két gyalogtúrát is szervezett. Mivel a túrázás egyre népszerűbb szabadidős tevékenységgé vált, ezért a Szombathelyi Vasutas Természetjárók Sportegyesülettel közös programok is megvalósultak. Hagyományos túraként 1990-től minden évben megrendezésre került a „Téli gerinctúra” a Kőszegi-hegységben, a Pinka-szurdok túra az országhatáron. Rendszeres lett decemberben a Mikulás túra, amelynek résztvevőit szaloncukorral ajándékozza meg az éppen arra járó Mikulás.

A Vasutas Természetjáró Szövetség (VTSZ) megkeresésére a 2002. évben a Szombathelyi Haladás VSE Rábai Péter vezetésével Természetjáró Szakosztályt alakított, 92 fővel. A szakosztály egyesítette a Szombathelyi Vasutas Természetjárók Sportegyesülete és a Tájak Korok Múzeumok Egyesület természetjáróit, akik kéthetente szervezett egynapos túrákon vehettek részt. A rendszeresen túrázók a 2008. évre teljesítették a Rockenbauer Kéktúrát. Az Országos Kéktúra útvonalát is időről időre járják, a Szent Márton útvonal magyar szakaszán szintén gyakran zarándokolnak. Lelkes résztvevői a VTSZ programjainak, így a Tavaszi csillagtúráknak, az Országos Vasutas Természetjáró találkozóknak, a Forrástalálkozóknak, az Őszi csillagtúráknak. A gyalogtúrákon kívül a 2002. évtől nyaranta egy hetes kerékpártúra került megrendezésre.

A rossz gazdasági körülmények miatt a HVSE nem tudta fenntartani a Természetjáró Szakosztályt, azt teljesen szabálytalanul, az érintettek értesítése nélkül, a 2011. év végével megszüntette. Ám a túrázás iránti igény ezzel nem szűnt meg! A népes természetjáró csoport „gazdát” cserélt: a Vasi Múzeumbarát Egylet örömmel fogadta be őket. A váltás jól sikerült, hiszen a 2012. évtől tevékenységét továbbra is a VTSZ tagjaként folytathatta a szakosztály. A természetjárás és a kulturális programok remekül kiegészítik egymást. A korábban kialakított túrázási szokások változatlanul folytatódtak, kiegészülve az egylet programjaival. Túrázóink teljesítésük alapján rendszeresen aranyjelvényes, ezüstjelvényes, vagy bronzjelvényes vasutas természetjáró minősítést érnek el.

Rábai Péter

Szakosztályunk korábbi vezetője Rábai Péter már több elismerésben részesült. 2014-ben a Vasutas Természetjáró Szövetség az Érdemes vasutas természetjáró díj arany fokozatával, 2020-ban a legmagasabb VTSZ kitüntetéssel, a Vasutas természetjárásért díjjal ismerte el tevékenységét. A 2019. évi közgyűlésen a Vasi Múzeumbarát Egyesületünk tiszteletbeli tagjává választottuk.

2018 júniusában a Szakosztály vezetését az egészségi okok miatt lemondott Rábai Pétertől Urbán László vette át.

Urbán László

 

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!