BejelentésErzsébet Hobbynyúl Tenyészet
Magyar óriás , pannon fehér , törpe kosorrú , oroszlánfejű törpe kosorrú , házi nyulak

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Pannon fehérről: http://bantesz.hu/prezentaciok/Kaposvari_Egyetem-Pannon_feher-BANTESZ_20101208.pdf

-A Törpe kosorrú nyúl: Típus: Tömör, erős testfelépítés. Rövid, széles, jól izmolt test, csak kissé látható nyakkal. A jól izmolt far rövid és jól lekerekített. A mellkas széles és mély, ahol a vállakkal találkozik, széles és erős. A mellső lábak rövidek, egyenesek. A hátulsó lábak nagyon erőteljesek, rövidek és párhuzamosak a testtel. A farok egyenes és jól szőrözött. Szőrzet: sűrű, jó hosszúságú, un. "roll back", bőséges fedőszőrzettel. A lábak és a fülek jól szőrözöttek. Fej, korona, és szemek: A fej kerek, széles, erős. A profil erősen kerek (kosorr), jó szélességgel a két szem között. A szemek nagyok, fényesek, kerekek. A korona kifejezett. Fülek: széles, lekerekített végű, jól szőrözött, nem hosszú lógó fülek. A pofák mellett lógnak, kagylójuk befelé néz ( nem látható a fül belseje, semmilyen szögből).a fülek a szemek vonalában erednek a korona folytatásaként, patkó formában fogják körül a fejet. Szín és jegyek: minden elismert nyúlszín, egyszínűek és fehér jegyesek is. Kondíció:jó általános állapot, mentes inden külső-belső fertőzéstől, érdeklődő, élénk. Hibák: minden eltérés a standardtól. Túl hosszú test, jellegtelen fej, álló, vagy időnként álló fül(ek)nem kifejezett korona, túl puha (un. "flyback coat")szőr. Kizárást maguk után vonó hibák: foghibák, a felső határnál nehezebb súly, ill. általános felépítési hibák. (lásd nyúltenyésztéssel foglalkozó szakkönyvek)

-Az Oroszlánfejű törpe kosorrú: Nem sokkal a törpe oroszlánfejű nyulak (állófülűek) létrejötte után ez a változat a törpe kosorrúaknál is megjelent. Alapvetően ők normál törpe kosorrúak, karakterisztikus sörénnyel a fejük körül. Az állófülűekhez képest ez a sörény általában hosszabb és néha nem olyan dús. Standardjuk még elfogadás alatt áll, ami azt jelenti, hogy vihetők kiállításra, és elegendő típusos egyed bemutatása után elismert fajtává válik. Jelenleg az angolok állítják ki őket ennek érdekében. (nálunk még nemigen ismerik őket) Az oroszlánfejűek Európában igen elterjedtek, így hazánkban is. Ez annak köszönhető, (mivel egyébként nem az jellemző, hogy itt jelennek meg először az újdonságok) hogy a mutáció európai. De ez egyben kissé gátja is a gyors terjedésnek, mert pl. Amerikában egy új változat sokkal hamarabb "befut" , végigjárva az elismertséghez szükséges utat. A standard teljesen egyező a törpe kosorrúakéval, így csak a lényeges eltérést a sörényt írom le. A sörény: 5-7,5 cm hosszú, a fej körül körben helyeződik, ráterjed a nyak mögötti "V" részre is. A korona felett frufru van. A sörény génből adódóan (ami az aljszőrzet meghosszabodására hat), a combon is szőrnadrág van. Ez a felnőtt állatok némelyikénél eltűnik, másoknál nem. A standard szerint csak a sörény kívánatos, de ez még változhat a véglegesítésig. Itt kell szóbahozni a sörény gén öröklődését: egyszerű, domináns-recesszív öröklésmenetet mutat, amiből az következik, hogy amelyik nyúl hordozza, az fenotípusosan mutatja is a sörényességet. De: a gén duplázódva (tehát ha mindkét szülőtől örökli a nyúl), a nem tenyészthető, hosszú szőrű változatot eredményezi. Ebből következik, hogy jobb simaszőrű változattal keresztezve tenyészteni, így egygénes, tenyészthető oroszlánfejű, és nem hordozó (normálszőrű) törpe kosorrúakat kapunk. A duplagénes változatnak egyetlen előnye van: ha normálszőrű párt teszünk hozzá, 100% oroszlánfejű utódokat kapunk. Így jó típusú duplagénes nyulakat tenyésztésben lehet tartani. (Hátrányuk, hogy szőrük, mint az angóráké, nehezen karbantartható, gyakran kell kefélni, hogy csomómentes maradjon) Forrás: Vétek Tímea, www.torpenyul.hu
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!