Bejelentés
Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.kronika.ro - Színes világ

Hétfő éjjel ért véget a Partiumi Híd Fesztivál Kökényesden

A magyarságtudat erősítésével híd szeretne lenni az anyaország és az elszakított országrészek között a Partiumi Híd Fesztivál, amelyet első ízben szerveztek meg a Szatmár megyei Kökényesden.
Hagyományőrzés és buli. Első ízben szervezték meg
a Partiumi Híd Fesztivált Fotó: Végh Balázs
Hiánypótló rendezvénynek bizonyult az idén első ízben megszervezett Partiumi Híd Fesztivál, amelyet a Szatmár megyei Kökényesden tartottak július 9. és 13. között. Az ötnapos hagyományőrző táborban a magyar rockzene legendái koncerteztek, és nem volt hiány a tartalmas előadásokból, gyermek- és szabadidős programokból sem. A Híd Egyesület szervezte program nem titkolt szándéka volt, hogy a környék magyarságát összehozza öt napra. A szervezők elmondása szerint a fesztivál a magyarságtudat erősítésével híd szeretne lenni Magyarország és az elcsatolt területek között. Az elmúlt hét végén ez a cél megvalósulni látszott, ugyanis több mint 3 ezer látogató fordult meg a kökényesdi halastó mellett kialakított fesztiválhelyszínen.

Tartalmas szabadidő

Krakkó Rudolf fesztiváligazgató szerint a hármashatár minden oldaláról érkeztek kikapcsolódni vágyó táborozók. „Felvidék, Kárpátalja, Magyarország, Erdély és a Partium különböző településeiről voltak látogatóink. Annak ellenére, hogy a határ túloldalán nem népszerűsítettük a rendezvényt, viszonylag sokan érkeztek” – fogalmazott a Krónikának a programfelelős. Hozzátette: a legnagyobb innovációnak a gyermeksátor bizonyult, ugyanis itt a kicsiknek egész napos programokat szerveztek, így biztosítva a szülők felhőtlen kikapcsolódását is.

„Alapvetően családos rendezvénynek szántuk a Híd Fesztivált. Úgy gondoltuk, sokan vannak a környéken olyanok, akik hosszabb útra nem tudnak elmenni nyaralni, mert a gyerekeket megviselné a távolság. Ezért megpróbáltunk tartalmas családi programokat összeállítani” – nyilatkozta Krakkó. A közeli halastónál horgászversenyt is rendeztek, továbbá mindennap lehetett kirándulni a környéken, és vasárnap gyalogtúrát szerveztek Kárpátaljára.

Színes programok

Esténként a magyar rockzenei színtér legendás együttesei szórakoztatták a koncertkedvelő közönséget. Többek között a Beatrice, az Ossian, a Tűzmadár, az Invader, Kalapács Józsi és zenekara, a Bikini, a Kormorán és a Zanzibar csapott a húrok közé. A kemény műfajok mellett a népi dallamok is központba kerültek, hiszen néptáncoktatás és népdaléneklés is szerepelt a rendezvény programjai között. Ugyanakkor az érdeklődők találkozhattak a magyar sportélet csillagaival, hiszen jelen volt Buzánszky Jenő a legendás Aranycsapatból és Fekete Attila többszörös vívó világbajnok. A kultúra kedvelői könyvbemutatókra és Bú József fafaragó tárlatára látogathattak el.

Kisebb hiányérzet

A szombati napon kevés érdeklődő, táborozó sétálgatott a fesztivál területén. Kisebb csalódást okozott, hogy a délután egyik legjobban várt előadója, Tőkés László leköszönő református püspök, EMNT-elnök nem jelent meg az előadósátorban, helyette Toró T. Tibor alelnök tartott előadást az európai autonómiaformákról. Mikola István, a Fidesz-kormány volt egészségügyi minisztere szintén ebben a témában szólt az érdeklődőkhöz. Bár az időjárás kellemes volt, az erős szélben a fesztiválozók, úgy tűnik, nem szívesen álltak ki a színpad elé, hogy a Kárpátaljáról érkezett Aranykalász néptáncegyüttes műsorát megnézzék – inkább a sörsátrakban mulatták az időt.

A H599 zenekar késve érkezett, így nekik már csak három dalra jutott idejük. A Kalapács tagjai azonban a programnak megfelelően megtartották közönségtalálkozójukat, majd az Invaders fellépése után koncertjüket is.

A sok népszerű együttes mellett igen népszerűnek bizonyult Vona Gábor vasárnap délutáni előadása, a Jobbik elnöke A nemzettudat újjáépítése címmel tartott előadást. Rá voltak talán a legtöbben kíváncsiak, így az előadósátor helyett a nagyszínpadon beszélt. Előadása után közönsége átkísérte az előadóba, ahol késő estig folyt az eszmecsere.

„Anyagilag veszteségesen zárt a fesztivál, de a programok szempontjából sokat nyertünk. Színvonalas, interaktív előadásokat és koncerteket nézhettünk végig, és a szabadidős programok is népszerűek voltak. Jövőre szeretnénk folytatni a rendezvényt, amely megszervezéséhez reményeink szerint több támogató is csatlakozik majd” – összegzett Krakkó Rudolf fesztiváligazgató.

Szerző(k): Nagy Orsolya, Végh Balázs
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!