Bejelentés
Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.Kárpáti Igaz Szó Online
Magyarságtudat a zene nyelvén
Határokon átívelő Híd Fesztivál

Miközben a kárpátaljai fiatalok még csak készülődnek a várva várt nyári ifjúsági fesztiválokra, a KKKTF-re és az Arénára, a "szomszédban", Romániában már javában tart a fesztiválszezon. Az ukrán határ tőszomszédságában fekvő Kökényesden július 9–13 között rendezték – Mádl Ferenc volt magyar köztársasági elnök és Tőkés László európai parlamenti képviselő fővédnökségével – az I. Partiumi Híd Fesztivált.

Legyőzve teret, időt és bürokráciát, kilátogattunk a kökényesdi határba, ahol a puszta közepén már ott állt a sátortábor. Krakkó Rudolfszervezőnek pedig feltettük az ilyenkor szokásos sablonkérdést: Miről is szólt a feszt?

– Elsősorban a nemzettudat erősítését tűztük ki célul, hiszen lassan felnő egy olyan nemzedék a határon túl, akik azt látják, hogy apáik alaposan megundorodtak a politikától. Kialszik bennük a magyarság lángja, mert azt tapasztalják, hogy a politikusok egymás torkát markolásszák csupán, de érdemben nem történik semmi. Elmegy a kedvük az egésztől és végül asszimilálódnak, hiszen nem látják gyakorlati, kézzelfogható "hasznát" annak, hogy magyarok. Ezeket a fiatalokat szerettük volna megszólítani Vajdaságtól Felvidékig, Muraköztől Kárpátaljáig, hogy jöjjenek el, és amellett, hogy jót buliznak, tanulják meg becsülni és értékelni magyarságukat.

– Szép célok, de miért bújtak el a "világvégére"?

– Ennek több oka volt. Egyrészt szervezetünk, a Szatmári Híd Egyesület tavaly már lebonyolított egy hasonló rendezvényt Tövisháti Hétvége címmel, ám akkor azt kellett tapasztalnunk, hogy több romániai magyar érdekképviseleti szervezet is a saját kampánycéljaira kívánta felhasználni a rendezvényt. Ráadásul a román pártok is elég görbe szemmel nézték, hogy valakik magyar nemzeti célokat tűztek zászlajukra. Nem kívántunk belefolyni a pártérdekek diktálta torzsalkodásokba, ezért kivonultunk ide a világvégére, ahová tényleg csak az jön, aki komolyan gondolja céljainkat, melyek szerint a nemzetpolitikának mindig felette kell állnia a pártpolitikának.

– Kik léptek fel a fesztivál során?

– Ami zenei előadóinkat illeti, igyekeztünk a keresztény-népnemzeti oldalt meghívni. Fellépett itt a Bikinitől a Kalapács Zenekarig, a Kormorántól a Zanzibárig, a nevetleni Aranykalász néptáncegyüttestől a Nagyecsedi Népi Együttesig sokféle műfaj képviselője, de az igazi csemegét az előadósátrunk jelentette. Ott ugyanis a Kárpát-medence olyan aktuális kérdéseivel foglalkoztak, mint a média manipulálhatósága és annak ellenszere, a térség energetikai helyzetképe, vagy, hogy mióta élnek emberek e tájon. A témákban pedig jeles szakértők nyilatkoztak, mint Siklósi Beatrix ésKubinyi Tamás, az Echo TV munkatársai, dr. Lánszki Imre ökológus, Keresztesi Csaba régész vagyHetesi Zsolt fizikus, az ELTE égisze alatt működő Fenntartható Fejlődés és Energia Kutatóintézet munkatársa, de tartott itt előadást Toró T. Tibor, Tőkés László tanácsadója és Mikola István EP-képviselő.

– Nem túl komoly mindez bulizni vágyó fiataloknak?

– Nem hiszem, mert előadóink közérthetően, belemagyarázásoktól mentesen feszegetnek érdekes, szerintem minden magyart "húsbavágóan"érintő témákat. A Híd Fesztivál egy kicsit buli, egy kicsit nyári egyetem.

– Az idei hídfesztről igaz már lemaradtak a kárpátaljaiak, de vajon jövőre is lesz-e ilyen rendhagyó vállalkozás itt a román–ukrán végeken?

– Remélem, hogy igen. Addig is az érdeklődők ellátogathatnak weboldalunkra a www.hidfesztival.eu-ra. Jövőre pedig szeretettel várjuk majd a kárpátaljai fiatalokat és nem annyira fiatalokat is, hogy bebizonyítsuk a világnak Wass Albert tézisét, mely szerint "Együtt erő vagyunk. Szerteszét gyengeség".

Matúz István
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!