BejelentésHexasakk feladványok
Hexagonal Chess problems
Nem csak az a jó feladvány, amit én is meg tudok oldani! /bosa/

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Sütő Péter 24

24. feladvány: Az uralkodót kimenti szorult helyzetéből a lassú gyalogroham.
24
Bemutatva: 2010, Tamási, 5. Tamási kupán
Világos: Ka6, a5, f5, h3 (4) Sötét: Kc6, g7, f7 (3)
Világos nyer
Megoldás24. feladvány: Az uralkodót kimenti szorult helyzetéből a lassú gyalogroham.
24
Bemutatva: 2010, Tamási, 5. Tamási kupán
Világos: Ka6, a5, f5, h3 (4) Sötét: Kc6, g7, f7 (3)
Világos nyer
Megoldás:
Az állást megpillantva szembetűnik a királyok különös helyzete. Világos király nem tud mozdulni, sötét kartársának pedig nem érdemes, különben veszít. Úgy tűnik tehát, hogy ők nem szólnak bele a játék kimenetelébe, talán el is felejthetjük őket. Ezek szerint a gyalogok párharca fogja eldönteni a csata kimenetelét. Rájuk fókuszálva sem áll túl rózsásan világos, hiszen két egymástól elszakadt gyalogja néz farkasszemet az egymást védő sötét gyalogpárral. Azért ne essünk pánikba, hátha a hátrányból előnyt is lehet kovácsolni, azaz lépéskényszer segítségével a reményvesztett pórból szabadgyalogot lehet képezni. Mindössze három lépésünk (f6, h4, h5) van arra, hogy megkezdjük a győzedelmes áttörést. A leghatásosabbnak az agresszív 1.f6 tűnik, ami beszűkíti az ellenfél lehetőségeit. Sötét kényszerpályán van, ám a hasonlóan agresszív 1.- g5! válasszal ellenesélyt teremt. A 2.fxg6 ep. f5!
(2. ábra) folytatással sötét lemond egy gyalogról (2.- fxg6? 3.h4 nyer), amiért cserébe kiélezett versenyfutásba kezdhet a világos gyalogokkal. Világosnak két szabadgyalogja is képződött, melyből a g lépéselőnyben, míg a h lépéshátrányban van sötét kollégájával szemben. Így az előnyösebb pozícióban álló g-gyalogban bízhatunk. 3.g7 f4 4.g8 f3 5.g9 f2 6.g10V jól számoltunk, hamarabb beért, de korai az öröm, mert 6.– f1V(F)# egy távoli szúrással ledöfi a mozgásképtelen világos királyt. Tehát a kényszerítő erejű, agresszív kezdést keresztülhúzza egy gyalogáldozat. Az 1.h5 lépést azonnal elvethetjük, hiszen 1.– f6 után lépéskényszerbe kerül világos, ami döntetlenhez vezet. Marad tehát a legvisszafogottabb 1.h4! amely kevésbé korlátozza sötét lépéseit, azonban tartalékot hagy (1.– f6-ra 2.h5 nyer). Az 1.– g6 válasz után azonban világos kerül lépéskényszerbe és nem kerülheti el a gyalogvesztést. A 2.f6 fxg6
(3. ábra) utáni állásban újra versenyfutást láthatunk a gyalogok között. Habár most is lépéselőnyben van világos, de ez, királya szorult helyzete miatt, az előbb sem volt elég. Azért ne adjuk fel, hátha a h-gyalog tarsolyában van valami meglepetés. 3.h5 f5 4.h6 f4 5.h7 f3 6.h8 f2 7.h9V+ nyer. Lám ezt a csattanót tartogatta számunkra a h-gyalog.
Érdemes összehasonlítani a 2. ábra vesztes és a 3. ábra nyertes állását. Az első esetben sötét került lépéskényszerbe, amit egy gyalogáldozattal oldott fel. Ezzel előretolt rajtpozíciót tudott felvenni megmaradt gyalogjával a versenyfutás előtt. Míg a második esetben világos került lépéskényszerbe és kellett gyalogot áldoznia. Amivel azonban sötét gyalog starthelyét eggyel hátrább tolta, így az első állásban lépéshátrányban lévő h-gyalog lépéselőnybe került. A versenyfutás során mindkét esetben van lépéselőnyben lévő világos gyalog. Azonban sötét gyalog mattal fenyegető beérkezése miatt döntő különbség van a g és a h gyalogok között, mivel utóbbi sakkra érkezve megelőzi a mattot. A tanulság talán az lehet, hogy a lépéskényszerbe kerülés még nem jelent feltétlenül rosszat, valamint bármily izgalmas versenyfutás is folyik a gyalogok között, ne feledkezzünk meg a látszólag játékon kívül rekedt királyokról sem, mert a legváratlanabb pillanatban kaphatnak főszerepet.
Az oldalt készítette: © BoSa Utolsó módosítás:2010.07.12.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!