Bejelentés


Drégelyvár Alapítvány Apródok nyomában

WEBSHOP:

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Keresés a honlaponÜzenőfal


Név:

Üzenet:Szavazás
Tisztelt Látogató! Kedves Honfitársam!

Kérlek kapcsold le a rádiót, fogd csendesebbre hangod.

 

Hazánk történelmének egyik legszentebb emlékhelyére érkeztél…Hajts fejet a hősök – Szondi és vitézeinek – nyughelye előtt. Emlékezzél… Idézd fel a közel félezredes múlt vészterhes napjait, a török megszállás 150 esztendejét.

 

Emlékezz azokra, kik példamutatásának köszönhető, hogy nemzetünk fennmaradt.

 

Elmélkedj az 1552 július 6 – július 9 közötti négy nap történésein. Kezd az előzményeknél…

 

Nógrád várának 1544-i eleste után már csak Drégely, e sziklacsúcson álló parányi váracska állt őrt a gazdag Felső-Magyarországi bányavárosokhoz vezető út Ipoly völgyi bejáratánál.

 

1552 nyarán a török megindul, hogy uralma alá hajtsa e régen áhított területrészeket. Július 6-án megérkezik és letelepszik a várhoz közeli u.n. Tábortetőre. Az akkori világ legjobban felszerelt – és a várostromhoz különösen értő 12.000 harcosával még aznap körbezárja a várat, elfoglalja a védhetetlenül gyenge külső-várat és a kicsiny sziklavárba szorítja Szondit, ki alig 150 – hiányos fegyverzetű – védőjével áll a létszámában 80-szoros túlerővel szemben. Július 7-én megkezdődik, 8-án folytatódik az ágyúzás, a falak lerombolása. Leomlik a kaputorony, a szétlőtt falak már alig nyújtanak védelmet, de a védők – jelentős vesztességeket okozva az ostromlóknak – újból és újból visszaverik a támadásokat.

 

Közben persze egyre fogynak…

 

Tudják, hogy jön a vég, hiszen harchoz értő katonák, de helyt állnak,mert számukra az életüknél is fontosabb a haza, a példamutató katonabecsület.

 

Szondi nemet mond Mártonnak, az Oroszi papnak, ki a várvédők szabad elvonulását ígérő török üzenetet hozta.

 

1552 július 9. Már csak pár – több sebből vérző – védő áll a falmaradványokra rohanó túlerővel szemben.

 

Szondi maga is megsebesül, féltérdre hullva küzd tovább, majd elesik. Katonáit a török mind egy szálig felkoncolja. Még Alit – a kegyetlen hódítót – is megindítja Szondi és vitézeinek hősiessége, s katonai tisztességgel temetteti el elesett ellenfelét:

„A bég noha vad, s dühe Szondira fúlt A hűlt erű bajnokon elszomorult A hegyre temette a hős tetemet S dárdát maga tűze le sírja felett…” (Czuczor G.)

 

Nem tudjuk a letűzött dárda helyét és lehet, sohasem derül fény arra sem, hol nyugszanak hős vitézei.

 

Tekintsük hát a vérük áztatta várat jelképes síremléküknek.

 

E képletes temetőben – még e racionális világban is merjünk ünnepélyesek lenni, méltón tisztelegni Szondiék tettéhez és méltón a helyhez.

 

Hazaérve idézzük fel, olvassuk el gyermekeinknek, unokáinknak Arany János „Szondi két apródja” c. halhatatlan balladáját, s tegyünk meg mindent azért, hogy nemzedékről nemzedékre tovább adva maradjon fenn örökre múltunk e dicső fejezete, Szondi és hős vitézeinek emléke, emlékhelye.


Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Terényi Adrienne [ 2012-07-27 14:47 ]

2012.07.27.
A fidesz.hu-n a mai cikkek között van egy/2012.07.26.18.06/, amely szerint a Csókakői vár felújítására uniós pályázaton nyertek komolyabb összeget. .....folytatás....
Mivel gyerekkoromban itt éltem Drégelypalánkon szeretném javasolni, hogy próbálkozzonak meg hasonlóval. Esetleg a várhoz tartozó csitári kápolna melletti vár alagút felújítására is..folytatás....Édesapám gyerekkorában járt ott. Elmondása szerint több teremig be tudtak akkoriban jutni.
.Szerintem érdemes lenne megpróbálni...A vár és a hozzá tartozó alagút jóval több érdeklődőt és turistát vonzhatna...A településnek nagyobb forgalmat és bevételt, az ott élőknek több munkát adhatna.... T.Adrienne
sajnos a cikket nem tudtam az e-mail címre átküldeni, mert visszadobta./dregelyivar@gmail.hu/sajci [ 2012-01-02 13:08 ]

"...Hazaérve idézzük fel, olvassuk el gyermekeinknek, unokáinknak Arany János „Szondi két apródja” c. hallhatatlan balladáját..."

hallhatatlan (nem hallható)
halhatatlan (örökérvényű) egy L-el
hallatlan (hihetetlen)
Hírek
Keressenek bennünket a Facebook-on is!

Drégelyvár Alapítvány https://www.facebook.com/pages/Dr%C3%A9gelyv%C3%A1r-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/509485642465773

tovább >>


DRÉGELYVÁR ALAPÍTVÁNY

A DRÉGELYVÁR ALAPÍTVÁNY kuratóriuma megköszöni mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk 1%-át a vár felújítására ajánlják fel. Adószám: 19667410 – 1 - 12


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!