Bejelentés


Cactusi infloriti ...pentru toti cei care isi doresc









 

 

Pe aceasta pagina doresc sa prezint cateva aspecte legate de cultivarea si ingrijirea plantelor suculente in general , a cactusilor in special.

 

 

 


Mammillaria înflorită iarna….

 

 

 

Câteva specii de Mammillaria înfloresc iarna la noi , incepănd chiar la debutul sezonului rece. Asta pentru că sunt plante de zi scurtă. Alternanta zilelor scurte cu nopțile tot mai lungi induc în planta respectivă apariția bobocilor florali, deși aparent planta este în repaus .

Mammillaria plumosa

 


Cel mai cunoscut cactus de zi scurtă este Schlumbergera truncata (Zygocactus truncatus -Craciunelul) care se poate întâlni chiar și la cei care nu sunt colecționari de cactuși sau alte plante suculente. Când toamna începe să scadă durata zilei și ajunge sub 12 ore mai multe plante reacționează prin apariția bobocului floral și înfloresc. Majoritatea plantelor de zi scurta s-au acomodat cu conditiile de la noi și se comportă ca plante de zi lungă insă au rămas căteva specii care se incăpățănează să înflorească iarna. Cactușii care înfloresc iarna la noi, provin din Mexic, la sud de latitudinea de 30 de grade, unde lungimea maximă a unei zile nu depășește 14 ore. Cu căt mergem mai spre nord, lungimea zilei pe timpul verii crește tot mai mult. Cactușii de zi scurtă atunci primesc iluminare maximă de 14 ore, când la noi se apropie iarna și atât intensitatea luminii solare căt și temperatura încep să scadă. De aceea multe specii de zi scurtă nu înfloresc, numai dacă avem condițiile unei sere încălzite și bine iluminate.


Mammillaria hernandezii

În general plantele care înfloresc în aceasta perioada sunt mai greu de polenizat pentru că din cauza iluminatului insuficient, floarea nu se dezvoltă corespunzător, de exemplu lipsește polenul din floare.


Mammillaria (Mamilopsis) senilis v. albiflora

 

Mammillaria sanchez-mejoradae

 

Mammillaria solisioides

 

Sunt specii de cactusi care înfloresc  la  sfârșitul  perioadei de repaus ,  primăvara devreme , din genul  Glandulicactus, Ancistrocactus.  Bobocii pot să  avorteze dacă sunt udate în acesta perioada deoarece  aparitia bobocului  floral  este  indusă de conditiile de seceta,  iar daca udăm planta, acesta preferă  să intre în vegetație în detrimentul  înfloririi.

Mammillaria aureilanata

 

Alte specii care infloresc iarna la noi se pot vedea mai jos in galerie.Se va complecta treptat si cu alte poze...

 

 

Coastele cactusilor si rolul lor


Caracteristic la foarte multe specii de cactusi sunt coastele. Sunt relativ putine specii care nu mai au coaste, care sunt  sp. mai evoluate, deseori plante rare si in general de dimensiuni reduse (plante pitice). Coastele  au aparut in decurs de milioane de ani ca si o aparare a plantei impotriva conditiilor in care vegeteaza. Conditiile speciale cu care  lupta plantele in mediul in care traiesc sunt: diferentele mari de temperatura intre zi si noapte, ziua poate sa se incalzeasca pana la 40-50 grade C ,iar noaptea se raceste pana la in jur de 0 grade C. In aceste conditii fotosinteza la plante este mult ingreunata, automat cresterea si inmultirea lor. Cand nu sunt conditii optime pentru fotosinteza , plantele reduc evaporarea la un minim posibil prin inchiderea porilor de pe suprafata corpului. Coastele cactusilor sunt ca si niste radiatoare (de incalzire si de racire) la care circumferinta este un cerc-cilindru  care este dat de varfurile coastelor, dar circumferinta reala si automat suprafata reala este de 2-3 ori mai mare. Cu ajutorul acestui artificiu plantele reusesc sa prelungeasca timpul optim pentru crestere, care se situeaza intre +10 si ~ 28 grade. Dimineata plantele reusesc sa se incalzeasca mai repede la temperatura optima, iar seara sa se raceasca cat mai repede, astfel prelungind timpul optim pentru crestere. Asa suprafata plantei este mai mare avand un randament mai mare,fara sa fi crescut masa plantei  substantial.In partea interioara a coastelor si in apropierea spinilor datorita evaporarii se formeaza o zona de microclima,unde are loc si o circulatie a aerului ziua,care toate la un loc racesc suprafata plantei.Un alt amanunt interesant este si suprafata activa marita care ia parte la fotosinteza care  la plantele cu coaste ajunge la 60%( suprafata activa care este atinsa  direct sau indirect de razele soarelui).Plantele sunt acoperite cu un strat transparent pentru radiatiile solare ultraviolete,iar partea activa se gaseste in interiorul plantei,spre margine lumina ajunge si pe partea opusa interioara a plantei activand si stratul activ de acolo (care vazut din exterior nu mai este iluminat)

Coastele nu in ultimul rand dau si o rezistenta marita a plantelor fara o crestere exagerata a masei.

 

 

Lastar sau boboc floral  ?

 

Cateva cuvinte despre formarea bobocului floral la cactusi. Originea bobocului floral si a lastarului este comuna ,ambele sunt organe de inmultire(generativ si celalat vegetativ)si numai raportul celulelor apartinand celor doua organe de inmultire,in urma conditiilor de pastrare(la uscat,udare,lumina,umiditate,temperatura etc.)face ca sa fie boboc sau lastar.Bineinteles pe langa factori exterior sunt si multi factori interiori.Se intampla des ca un inceput de boboc fl. sa se transforme in lastar sau lastarul sa redevina boboc si sa infloreasca.Se mai intampla ca lastarul sa se transforme in boboc si dupa inflorire sa devina  lastar.Bobocul este un organ de inmultire cu crestera ingradita a celulelor care il compun iar lastarul este un organ cu cresterea neingradita a celulelor.In cazul genului Astrophytum transformarile se intampla mult mai rar,deobicei 90%  bobocul nedeschis se usuca si cade,dar sunt si sp. de Astrophytum care lastaresc de ex. A. myriostigma v. mahoreus(care lastareste abundent si infloreste mai greu si mai putin daca nu se indeplinesc conditiile amintite. Foarte multe specii care infloresc primavara devreme(si nu numai)Echinofossulocactus,Glandulicactus(care primavara nu se uda pana nu se deschid fl. complect) etc. nu mai infloresc daca nu sunt conditiile indeplinite.Alte genuri de ex. Escobaria , diferite sp.Echinocereus trebuie iarna sa primeasca portia de frig ca sa infloreasca.Si tot asa se pot da exemple f. multe.

 

 

Plante cristate

 

Plantele cristate desi se gasesc si in natura ,apar  si in colectiile noastre dupa semanaturi mai mari.Sunt dupa parerea noastra plante f. frumoase, cateodata cu o geometrie f. interesanta.Se pot creste pe radacina proprie, cand dupa observatia mea este bine ca contactul cu solul sa fie cat mai mare,astfel radacina plantei este mai extinsa. Observatia este valabila pentru plante cu radacini ramuroase ,fibroase,cele cu radacina pivotanta deocamdata le pastrez altoite. Se altoiesc plantele si cand dorim o inmultire mai rapida sau avem de a face cu o planta mai rara. Cactusii cristati cateodata mai si infloresc,dar mai rar. Prezint in continuare cateva plante din colectia noastra,poate reusesc sa atrag putin atentia colectionarilor.

 

http://cactus2009.5mp.eu/web.php?a=cactus2009&o=ZeXc8Y7fhS

 

 


Képgaléria










Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!