Pagina este in constructie si va fi modificata.... Ultima modificare: 7.01.2013
Cateva randuri despre Sclerocactus si Pedicactus
In randurile urmatoare prezint cateva plante mai interesante in general rezistente la frig.Este vorba de Sclerocactus si Pediocactus,unde regasim de exemplu si genurile Utahia,Navajoa si Toumeya. Semintele din genurile respective pe langa Sclerocactus,Toumeya si alte sp. rezistente la frig necesita un tratament la rece.Pe scurt , oarecum trebuie reprodus cum se intampla si in natura.Daca nu procedam asa procentajul de incoltire este f. mic.Vasul cu semintele puse in sol se scot afara iarna , pentru cate 2 saptamani dupa care se tine in sera(la 5-10 grade) 2 saptamani si asta tot asa pana in primavara.Afara sa fie ferit de ploaie dar este bine daca ajunge putina zapada peste sol (care se topeste inauntru sau daca se incalzeste afara).Primavara cand pornim semanaturile de la celalalte sp., acoperim si ghivecele tinute afara si oferim conditii asemanatoare,preferabil ziua 30-35 de grade C ,noaptea 15-20 grade C,deci cu variatie mai mare intre zi si noapte.Cand nu este afara suficient de rece se foloseste frigiderul. In continuare cateva imagini cu semanaturi de Sclero si Pediocactus.Primele doua imagini sunt facute cu plante din semanatura de anul trecut (au 1 an) si din aproximativ 160 de seminte am obtinut 20 de plante .
Utahia sileri
Deci fara tratatmentul la rece a semintelor au rasarit cam 10-15 %.Aceasi tava cu seminte toata iarna a fost afara alternand cu perioade cand a fost introdus in sera. La mijlocul lunii februarie tava cu seminte a fost repornita , de data aceasta am obtinut aproximativ 40 de plante deci din sa zicem 130 de seminte ramase au rasarit 30 %.
O parte din plante le-am transplantat in ghivece dupa 3 saptamani pentru ca cateva din aceste sp. au prostul obicei sa iasa cu radacinile pe deasupra solului dar a fost o greseala.Deci nu trebuie sa ne grabim cu transplantarea plantulelor.Dupa aparitia spinilor si cand plantulele s-au intarit suficient putem trece la transplantare si dupa o perioada de odihna tava cu semanaturi va fi repornita din nou si anul viitor din nou.Este un lucru migalos dar merita fiindca este vorba de niste plante valoroase. Plantele odata rasarite au nevoie de foarte mult aer deci dupa 2-3 saptamani nu mai are rost sa asteptam incoltirea restului de seminte si incepem aerisirea.Dupa 3 saptamani lasam tavile in care am semanat complect descoperite in cursul zilei si acoperim numai noaptea.De acum tava cu semanaturi cat si plantele eventual transplantate pot suporta temperaturi mult mai mici deocamdata pana la 5 grade C.
Pediocactus despainii
Sclerocactus spinosior-1 an
Vara trebuie sa avem grija de plantutele mici pentru ca le pierdem foarte repede daca le udam cand temperatura medie este mai ridicata.Ca si la plantele mari trebuie sa oprim udatul daca media temperaturii nocturne depaseste 14 grade,deci se uda numai primavara si toamna.Temperaturi ideale pentru vegetatie sunt de 5-10 grade noaptea si 25-30 grade ziua. Rezistenta la temperaturi negative a genurilor respective,cu conditia ca plantele iarna sa fie pastrate cu solul complect uscat si ferit de umezeala intr-un loc bine aerisit.
Pediocactus(Navajoa) peeblesianus fa. menzelii -12 grade C
Pediocactus(Navajoa) peeblesianus var. fickeiseni -14 grade C
Pediocactus simpsonii -23 grade C
Pediocactus simpsonii var. minor -23 grade C
Pediocactus winkleri -23grade C
Sclerocactus pubispinus -12/ -20 grade C
Sclerocactus spinosior ssp. blainei -12 grade C
Sclerocactus wetlandicus ssp. ilesae -12/-20 grade C
Sclerocactus whipplei -15 grade C
Sclerocactus wrightiae -12 / -18 grade C
Sclerocactus(Coloradoa) mesae-verdae - 20 grade C
Sclerocactus wetlandicus - 20 grade C
Sclerocactus parviflorus - 18 grade C
Sclerocactus parviflorus havasupaiensis - 16 grade C
Sclerocactus parviflorus ssp. terrae-canyonae - 20 grade C
Sclerocactus parviflorus ssp. macrospermus - 18 grade C
Sclerocactus parviflorus ssp. variiflorus - 18 grade C
Sclerocactus whipplei - 18 grade C
Sclerocactus whipplei ssp. busekii - 18 grade C
Sclerocactus whipplei subv. aztecia - 20 grade C
Sclerocactus glaucus - 18 grade C
Sclerocactus polyancistrus - 18 grade C
Sclerocactus nyensis - 18 grade C
Sclerocactus spinosior - 20 grade C
Sclero spinosior ssp.blainei -18 grade C
Sclerocactus glaucus
Udatul plantelor mari
Pedio si Sclerocactus trebuie udati incepand cu a doua jumatate a lunii februarie pana la sfarsitul lui aprilie daca avem o temperatura ziua de minim 16 grade C si noaptea nu scade sub 8-10 grade C.Nu mai udam numai ocazional putin (eventual pulverizam) daca scade temperatura pentru cateva zile si foarte rar pana la sfarsitul lunii august,dupa care putem reincepe udatul moderat pana la sfarsitul lunii octombrie .Din noiembrie pana la sf.lui februarie nu udam.Cand udam trebuie sa avem in vedere vremea in zilele respective si starea solului (complect uscat).Plantele trebuie sa fie permanent ventilate in tot timpul anului,din primavara pana toamna tarziu afara protejat de ploaie.Aici mentionez ca pe langa Pedio,Sclero si urmatoarele genuri/sp. trebuie tratati asemanator:
-Echinomastus
-Mammillaria(Phellosperma) tetrancistra
-Echinocactus polycephalus
-Escobaria (cateva sp. mai sensibile)
-Glandulicactus
si in general tot ce este din Baja California.
Apa cu care udam trebuie sa fie preferabil apa de ploaie eventual acidifiata cu otet sau sare de lamaie.(pH 6)