Bejelentés


AMC Rajongók Klubja Minket megfőzött!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Rakott kelkáposzta - kicsit másképp

 

Ennél a receptnél a hozzávalók ugyanazok, mint az eddig megszokottnál, az elkészítés módja változik kissé és megpróbálom magát a technikát is több képpel fölrakni, hogy minél érthetőbb legyen.

 

Hozzávalók:

 

- 1/2 kg darált sertéshús

- közepes fej kelkáposzta vagy 8 kelkáposzta levél

- 12,5 dkg rizs

- 1 kis fej hagyma v. hagymakrém

- 1 gerezd fokhagyma v. fokhagymakrém v. szárított fokhagyma

- 1 nagy pohár tejföl

- 10 dkg reszelt sajt

- só, bors, pirospaprika

 

Elkészítés:

 

Előmelegítek egy 3 l-es, 20 cm-es AMC alapelemet az első zöld vastag jelzésig.

A darált húst beleteszem, jól átpirítom, majd hozzáadom a hagymát, fokhagymát és a fűszereket (só, bors, pirospaprika).

Beleöntöm a rizst és kb. 2 dl vízzel fölengedem.

 

 

Lefedem a gyorsfőzőfedővel, a Navigeniót "A" jelzésre állítom, az audiothermet "P" jelzésre (20 másodperces főzési idő), ráteszem a visiothermre, kétszer körbefordítom rajta, majd a harmadik fordításnál a "soft" jelzésre állítom. A kapcsolatot fölvette az audiotherm a Navigenióval (kéken villog), több dolgom egyelőre nincs velük, a főzési folyamat automatikus.

 

Amíg a rizses pörkölt elkészül, előkészítem a kelkáposztát.

8 nagyobb levelet vágok le a fejről. Keményebb fejeknél ezt úgy a legkönnyebb, hogy a torzsánál bevágom a levél tövét és belülről kifelé kezdem lebontani, hogy ne szakadjon szét. Minden levelet jól megmosok, a vastag ereket kivágom, beleteszem egy 20 cm-es párolóbetétbe, azzal együtt pedig egy 3,5 l-es, 20 cm-es AMC Gouline elembe.

 

 

Ahogy a képen is láthatjátok, jól kidudorodik belőle, ami általában a gyorsfőző használatánál probléma lenne, de ebben az esetben nem az, mert a kelkáposzta nagyon gyorsan összeesik a párolás során, és ha középen halmozom fel, akkor oldalt a gőzképződés számára is lesz elegendő hely.

 

 

Tetejét jól megsózom és kb. 1 dl. vizet öntök alá, hogy a gyorsfőzőfedő könnyen le tudjon zárni. Ennyi víz csak a párolóbetét lábait fogja ellepni, a kelkáposztával nem érintkezik.

 

Eközben a rizses pörkölt már elkészült, letelt a 20 másodperces főzési idő, a gyorsfőzőfedő elengedte a nyomást, ezért át tudom tenni a kelkáposztára.

A rizses pörkölthöz hasonlóan programozom automatikus főzésre, de nem "P" jelzésre állítom az audiothermet, hanem adok neki 3 perc főzési időt.

Készíthető 20 másodperces főzési idővel is, de akkor "turbo" fokozatra állítsátok az audiothermet. Kicsit nehezebben fő, mint a rizses pörkölt.

 

 

A gyorsfőzőfedő "lehűtéséhez", pontosabban ahhoz, hogy könnyebben engedje el a nyomást, mutatok egy ötletet: fordítsatok föl az asztalon egy olyan AMC edényt, amelyet nem használtok, arra tegyétek rá az elkészült ételt. A vastag aljzat pillanatok alatt el fogja vonni a főzőedényünktől a hőt, a gyorsfőzőfedő így sokkal hamarabb fog felnyílni. (természetesen csupán percekről beszélünk, de mondjuk 5 perc helyett így 3 perc is elég lesz a felnyitáshoz.)

 

 

 

Amikor a secu kinyílt, leveszem az edény tetejéről, a kelkáposzta leveleket megtöltöm a rizses pörkölttel, föltekerem őket, mint a töltött káposztánál szokás. Jó sok tölteléket teszek bele, nagy gombócokat készítek.

 

 

Szorosan egymás mellé belerakom őket egy 24 cm-es, 5 l-es AMC alapelembe. Ahogy látjátok, ezek nagy levelek voltak, csak 7 fért bele nekem, de általában 8 is elfér.

 

 

Egy nagy pohár tejföllel megkenem a tetejüket, és rászórom a reszelt sajtot.

A tejfölt nem árt halványan megsózni, ha a sajt nem különösebben sós.

 

 

Ráfordítom a Navigeniót és a második jelzés egyes fokozatával szép rózsaszínűre sütöm. Kb. 5-6 perc.

 

 

Ezek után már csak a tálalás marad. Sokkal egyszerűbb és gusztusosabb így, mint a hagyományos rakott kelkáposzta.

 

 

 

 

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!