BejelentésÜdvözöljük Olvasóinkat a Zebegény Turizmusáért Egyesület (ZTE) hírmagazinjában!
Egyedül a szellem szabadsága teszi lehetővé a gondolat fejlődését. (Antoine de Saint-Exupéry )

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

TURIZMUS kétkeréken vidékenErdei utakon, ösvényeken és kiépített kerékpárutakon kellemes kirándulást, felfedezést tehet a Börzsöny -hegység lankáin, de kipróbálhatja fizikai teljesítőképességét is. Figyelmébe ajánljuk a Budapest -Zebegény maratoni Dunakanyar bringautat, melynek zebegényi szakaszán a Kenderes hotelben friss ételek között válogathat, úszhat , szaunázhat. Az út végén Zebegényben várja a Galéria cukrászda , ahol megpihenhetünk egy üdítő fagyira és apróbb javításokat is elvégezhetünk a kerékpárokon. Az időponttól függetlenül az éves programlehetőséghez biciklit a helyi "COOP élelmiszer" üzlet mellett működő kerékpárkölcsönző biztosít Zebegényben.Nagymaros és Zebegény között a "Beatrix királynő" kerékpárút várja a kerékpáros turizmus szerelmeseit. Győnyörű kilátással a Dunára, a környező településeket is érintő túraútvonalon gyönyörködhet a Dunakanyar panorámájában és a környék páratlan természeti szépségeiben. Ne hagyja ki a lehetőséget, túrázzon kerékpárral!
60 km-t a Dunakanyar mentén: Kismaros-Nagymaros-Dömös-Zebegény-Dömös-Nagymaros-Kismaros-Verőce-Vác útvonalon. Kismarosig vonattal mentem a Nyugatiból, a zónázó vonatokon általában két kocsiban van bringaszállítási lehetőség. Az útvonal csodaszép. A bringaút remek.

I. Nagymaros-Szokolya-Királyrét-Diósjenő-Závoz-Királyháza- Kemence-Vámosmikola-Nagybörzsöny-Szob-Zebegény-Nagymaros

Nagymarost komppal érhetjük el Visegrád felől, ahová Budapestről már kiépített kerékpárútszakaszok vezetnek a 11-es úttal párhuzamosan. A 12-es főúton Vác felé, a vasútvonal mellett kerekezzünk Kismarosig. Itt a vasúti aluljáróba fordulva Szokolya - Királyrét felé induljunk tovább. (Ha vasúttal érkezünk, Kismaroson bekapcsolódhatunk a túrába.) A Morgó-patak völgyében Börzsönyligeten át, a kisvasút vágányával párhuzamosan, gondozott hétvégi házak, kertek, majd rétek mellett Szokolyára érünk. Előbb jobbra, majd balra kanyarodva (Mányoki Ádám Emlékház) hagyjuk el a községet. A pap-hegyi fatelep után keresztezzük a kisvasút pályáját, majd a Kóspallagra átvezető rossz állapotú erdészeti út elágazását érintjük. A völgyben maradva néhány kanyarral Királyrét üdülőtelep központjába érünk, ahol étkezési lehetőségek között válogathatunk. Az út az ön-kormányzati üdülő sarkán kettéágazik.
A baloldali ágon a vasfazék-völgyi parkolóig juthatunk a Nagy-Vasfazék-patak mentén, ahonnan (inkább gyalogosan) a Magas-taxi és a Nagy-hideg-hegyi turistaház is elérhető.

A jobboldali ág a Szén-patak völgyét kíséri mérsékelt emelkedőn, bájos réteken keresztül. (Letérhetünk a Bajdázói-tóhoz is.) Mintegy 2,5 km után jobbra ágazik el egy erdészeti út, melyen befordulva utunk legnehezebb részéhez érünk. Az út kőzúzalékkal hengerelt, kátyús és emelkedik is. Keresztezzük az országos K jelzést, melyen felfelé a Saj-kút olthatja szomjunkat. A makadámút végtelennek tűnő kanyargással kerülgeti a Boros-hegy, majd a Bárány-bérc lefutó bordáit, oldalvölgyeit. Mintegy 6 km fokozatosan szintbe térő nehéz útszakasz után végre kiérünk az aszfaltos Diósjenő - Kemence erdőgazdasági útra. Ezen felfelé fordulva erősebb emelkedővel elérjük a Závoznak nevezett nyerget.


Tovább az út Kemencéig - a Kemence-patak völgyét követve - egyfolytában lejt. Erdők-mezők, patakhidakon való többszöri áthaladás teszi változatossá az utat. Közben Királyházán meg is pihenhetünk, hogy aztán a kiszélesedő völgyben érjük el a Kemence határában épült ifjúsági tábort, majd a strandot. Kemencéről a közforgalmú út szántók, gyümölcsösök között előbb hullámosan, majd hosszú lejtővel -a perőcsényi elágazás mellőzésével - Vámosmikolára vezet. Útközben a Jancsi-hegy - Holló-kő - Várbükk - Magyar-hegy gerince kíséri utunkat délkelet felől, mely "alá" az Orzsán-patak völgyében létesített szép fekvésű horgásztóhoz tehetünk kitérőt.
Vámosmikolát elhagyva az egyenessé váló úton, már az Ipoly völgyében érjük el a nagybörzsönyi bekötő út torkolatát. Ezen befordulva, folyamatos emelkedőn, két éles kanyarral dombhátra jutunk. Szép kilátás a Börzsöny központi része felé. Először a Szent István-templom fogad, majd az egykori bányavároska főterén leparkolva felkereshetjük a Bányásztemplomot, a vízimalmot és a pincesort is. A település széléről remélhetőleg hamarosan újraindul a kisvasút a Hosszú-völgyön át Kisirtásra, hogy onnan tolatós szerpentinekkel kapaszkodjon fel a 400 m magas Vízválasztó kicsiny fennsíkján épült Nagyirtáspusztára, ahol a Szent Orbán Fogadó úszó-medencével is várja a kirándulókat. (Amennyiben a Nagybörzsöny - Nagyirtás erdei kisvasút helyreállításra kerül, úgy Nagyirtásig vonattal utazva, tovább Kóspallag felé kerekezve módosíthatjuk a útvonalunkat.)


Nagybörzsönyből visszatérve az Ipoly völgye országútjára hatalmas réteken, szántókon keresztül előbb Ipolytölgyest, majd Letkést (határátlépő) hagyjuk magunk mögött. Délkelet felé a Nagy-Galla csúcsa tűnik fel. Összeszűkül az Ipoly völgye, a Helembai (Burda)-hegység erdős oldala már Szlovákia. Az Ipoly partja letáborozásra csábít. A völgy újra kitágul és máris Ipolydamásdon vagyunk. Gyepes árterület mentén utunk a Szob - Márianosztra közútba torkollik, melyen jobbra, lefelé rövidesen Szobra, a 12-es út végére érkezünk. Az egykor Szobról induló, Márianosztrán át Nagyírtásra kapaszkodó, majd Nagybörzsönybe leereszkedő kisvasút helyreállítása, turisztikai hasznosítása 40 éve (!) a korábbi útikalauzok álma.
Szobról a 12-es út mellett fokozatosan kiépülő kerékpárúton Zebegényen, Nagymaroson, Kismaroson, Verőcén át kerekezhetünk Vác - Budapest felé, de Szobnál vagy Nagymarosnál komppal a Duna túloldalára is átkelhetünk.

II. Nagymaros - Köves-mező - Törökmező - Kóspallag - (Nagyirtáspuszta - Nagybörzsöny -Zebegény) - Márianosztra - Zebegény - Nagymaros

Nagymarost Visegrádról komppal vagy Bp. Nyugati pu.-ról vonattal érhetjükel. A kompállomástól a K jelzésen - Nagymaros-Visegrád v. m. alatt (!) - kerekezzünk el, majd az erős emelkedő miatt leszállva és tolva a K+ jelzésen sétáljunk fel a Köves-mezőre, ahol elérjük a panoráma út végén lévő parkolót. Innen megkapó kilátás nyílik a Szentendrei-sziget csúcsára, a Nagy-Villámra, a Fellegvárra és Visegrádra. Irányunkat tartva kényelmes betonúton, két éles kanyar után, majd kisebb völgyecskék kerülgetésével kiérünk a tölgyesből Törökmező hatalmas fennsíkjára. A közeli turistaház, sportpálya, a fehér-kúti forráscsoport kedvelt pihenőhellyé teszi a környéket. A műút tovább szintben, majd enyhén lejtve a Szent Gál földre vezet, ahol beletorkollik a kóspallagi országútba. Ezen jobbra visszagurulhatunk a Dunához, balra pedig szintben, majd egy hegyoldali kanyargós szakasz után (jobbra a kóspallagi víztároló) enyhén emelkedve, fenyvesek és tölgyesek közt érjük el a márianosztrai elágazást.Tovább az út két kanyarral Kóspallagra, majd a településen átvezetve a Kisinóci turistaházhoz vezet. (Kóspallag után jobbról csatlakozik a Szokolya-Királyrét műútról átvezető erdőgazdasági út). A turistaház után az út erdőgazdasági műútként kanyarog fiatal és idősebb tölgyesek között felfelé. Később szintbe tér, majd az Érsek-tisztást átszelve a Nagy-Sas-hegy északi mellékkúpjának oldalában fut tovább. A kanyarok Nagyirtáspuszta vendéglátó turistaközpontjába vezetnek (Szent Orbán Fogadó). A továbbvezető úton érhetjük el a remélhetőleg felújításra kerülő nagybörzsönyi kisvasút állomását, mely valaha Márianosztra-Szob felé is folytatódott. A jövőben talán ezt is igénybevehetjük, de a szép kilátásokkal tarkított, a Farkas-völgybe szerpentinező műúton Nagybörzsöny felé is folytathatjuk utunkat a felújított műúton. Ezt csak száraz időben tegyük, mert az út a végén földútra vált. Nagybörzsönyt a pincesornál érjük el, majd a K jelzés mentén a Bányásztemplom mellett gurulunk a község központjába. Tovább az I. kerékpártúra szerint jutunk vissza a Duna mellé.

Ha a Kóspallag - Márianosztra elágazásban balra, Márianosztra felé fordulunk, erdei műútunk enyhén emelkedve mezőgazdasági területre ér, ahol szintben hullámosan vezet. Márianosztra széle előtt balra (jobbra a szépen helyreállított Kálvária), majd újra balra térve Bőszobon keresztül "forgalommentesen" juthatunk le a 12-es útra, melyen rövidesen a látnivalókban bővelkedő Zebegénybe érünk. Tovább vonattal, vagy kerékpárral kerékpárúton is haladva a Dömösi-szoros partján jutunk vissza Nagymarosra.


A DUNKESZI-ZEBEGÉNY TÚRA EGY RÉSZÉNEK VIDEÓJA


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!