Bejelentés


Szökendi méhészet


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
a propolisz tinktúra (Egy természetes gyógyszer receptje)

A propolisz a népi gyógyászatban mindig helyet kapott, de nyilvánosságra nem kerültek adatok, minthogy a recepteket féltve őrzött titokként kezelték. Az utóbbi időben sok tudományos intézetben foglalkoztak a kémiai összetételének felderítésé- vel, a betegségek elleni hatásának vizsgálatával. Legtöbb és legsikeresebb gyógyulást a gyulladásos megbetege-déseknél tapasztaltak. Gyomor-bélhurut, torokgyulladás, légcsőhurut, fogíny betegségek, reumatikus fájdalmak és rákos megbetegedések. Vírusos gyomorbetegségnél, gyomor- és nyombélfekélynél, gombás szájüreg betegségeknél, tályogok, lábgombásodás és bőrkeményedések gyógyításánál nagyon hatékony. Jelzések érkeztek arról is, hogy a propolisz migrén, Parkinson-kór, vérkeringési zavarok, ideggyulladás, bőrbántalmak, gyulladásos fájdalmak csillapítására is jól használható.

Propolisz tinktúra elkészítése: 100 g 80-90 %-os alkoholhoz, jégszekrényben tartott „dermedt” propoliszból 20 g-ot reszelünk. Az alkoholt a propolisszal együtt 30-40 °C-ra felmelegítjük és jól összerázzuk. Ezt a műveletet egy héten át többször (6-7-szer) megismételjük. Végül az oldatot állni, ülepedni hagyjuk, majd óvatosan leöntjük a tiszta részt. A tinktúra alkalmazása eddig az alábbi megbetegedések gyógyításában bizonyult jónak:

 1. Az összes belgyógyászati inflamidoknál, melyek lázas állapotokat idéznek elő a pácienseknél 3X naponta 30 cseppel.
 2. A nők átmeneteknél (klimakteriumnál) egy éven keresztül az elvárt átmenet előtt 1X naponta 10 cseppet.
 3. Prosztata gyulladásoknál bevált gyógyszer 1X naponta 30 cseppet.
 4. Magas várnyomásnál (hypertonia) 1X naponta 30 cseppet gyógyulásig.
 5. Vese- és májgyulladásnál jó eredménnyel használható, 2X naponta 40 cseppet, 1 dl meleg vízben. Minden második nap kihagyandó. Gyógyulásig használjuk.
 6. Anginánál vagy katerális anginánál, továbbá torokgyulladásnál, meghűlésnél szövődmények elkerülése céljából naponta 40 cseppet 2 dl meleg vízben megisszuk és többször naponta gargalizálunk.
 7. Gyomor- és nyombélfekélyeknél 1 dl meleg tejben 40 csepp propolisz tinktúrát adunk és éhgyomorra megisszuk.
 8. Tyúkszemek és bőrkeményedéseknél tinktúrába mártott vattacsomót a fájós helyre helyezünk lehetőleg alvás előtt. Többször ismételjük. – Nappal szappanos szaliciles propoliszkenőcs alkalmazható. (Vigyázat: napokig a bőrkeményedés fáj.)
 9. 1 dl meleg vízbe 40-50 csepp propolisz tinktúrát csepegtetünk és ezzel az oldattal borotválás után arcunkat megmossuk.
 10. Tüdő TBC-nél 3X naponta 30 cseppet beveszünk és 2X hetenként inhalálunk gőz fölött. Az inhaláláshoz ¼ liter forró vízbe 100 csepp tinktúrát csepegtetünk.
 11. Lerészegedett embert úgy józanítunk ki, hogy megitatjuk 1 dl hideg vízzel, melybe 50 csepp tinktúrát teszünk.
 12. Ujjak közötti penészmegbetegedéseknél tinktúrával bekenjük a megtámadt helyeket.
 13. Gyomorfájdalmaknál megiszunk 1 dl meleg vizet, melybe 50 csepp tinktúrát csepegtetünk. A fájdalmak gyorsan elmúlnak. Ez az oldat bélparaziták ellen is eredményes, ha 2X naponta éhgyomorra megisszuk.
 14. Fogfájdalmaknál egy kis vattacsomócskát tinktúrába mártunk és a fájós fogra helyezzük. (Tiszta propolisz beteg fogínyre, fájós, odvas fogra helyezve gyulladást gátló és fájdalomcsillapító hatást fejt ki.)
 15. A tinktúra öreg sebre, felfekvéseknél használható, ha a helyet először megmossuk apróbojtorján főzettel és azután többször propolisz-tinktúrával bekenjük. Rövid idő után megszűnik a vizenyősség, amikor a fájdalmas felfekvéseket és sebeket meggyógyítja.
 16. A tinktúra 1. fokú égési sebekre is használható. A sebhelyeket mindjárt többször bekenjük tinktúrával. Ilyen esetben nem képződnek vízhólyagok.
 17. A tinktúra használható, ahol növényeredetű és szintetikus gyógyszerek nem érnek el eredményt. Használata csak az arra allergiásokra veszélyes. Propolisz-érzékenyek nem fogyaszthatják.

Propolisz itóka készítésének receptje: Főleg betegségeket megelőző hatása miatt javallott! 1 liter 40-50 fokos bármilyen minőségű pálinkába 15-20 g propoliszt reszelünk. Az oldatot lezárjuk és 40 °C fokon többször összerázzuk. Egy-két hét után kellemes kesernyés ízű itókát nyerünk. Este lefekvés előtt többszöri kortyolgatással 3-4 centet elfogyasztunk. Propolisz más oldószerben is oldható, és sok formában lehet gyógyszerként elké-szíteni.

Dr. Gubica András

Külföldi irodalom

Dr. Yves Donadieu: La propolis (Párizs 1979)

A propolisz gyantás, viaszszerű, balzsamos, ragacsos anyagok gyűjteménye, amelyet a méhek bizonyos fákról, azok rügyeiről és sebeiről gyűjtenek, azt hazaszállítva mirigy-váladékaikkal dúsítva használnak fel. A nálunk leggyakoribb fák a fenyők, a nyárfák (ez a legfőbb forrás), fűzek, a gesztenyék, a tölgy, a csonthéjasok stb. A régiek is…

Bár a propoliszról nincsen annyi régi adatunk, mint a mézről, ismerete több ezer éves. Valószínű, hogy már az egyiptomi papok is hasz- nálták. A görögök pedig minden bizonnyal, a név görög. Arisztotelész „Az állatok története” munkájában úgy emlékezik meg róla, mint a bőr betegségeinek gyógysze-réről. Varro, Vergilius, Pilnius még vitát is indítanak a propolisz eredetéről. A híres ókori orvos Gallenus és Avicenna a 11. században megemlíti a propoliszról, hogy jól gyógyítja a nyíl és tövis ütötte sebeket. Tisztít és puhít. Az inkák is ismerték. A francia irodalom legtöbbször a búr háború példáját említi, amikor 1900 körül sebkötözőként használ-ták. Napjainkban újra felfedeztük. A biztosan állított igazságok a propoliszról:

Egyrészről… - állatkísérletekben a szájon át beadott bármilyen erős adagú propolisz sem okoz mérgezést vagy kóros elváltozást, sem rövid, sem hosszú távon.


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!