Bejelentés"Pusztai Róka" Nomád Hagyományőrző Egyesület
Karcag

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Egyesületünk története

a Honfoglalásig nyúlik vissza, amikoris az ifjú Bene Sándor az ifjú Árpád szerepéből visszatérve elkezdett lovasíjász bemutatókat tartani. E bemutatók kapcsán szerveződött a csapat. Bejelentett egyesületté 2004 elején alakultunk; akkor választottuk a "pusztai róka" nevet, ami székvárosunk, Karcag nevének jelentése a kun, ill. a mai kazak nyelvben.

A róka

a honfoglaló magyaroknak is óvó-védő szerepű totemállata volt - erről tanúskodik pl. egy bodrogkeresztúri honfoglaláskori övveret.

(forrás: Hoppál-Jankovics-Nagy-Szemadám: Jelképtár Bp. 1997 A róka jelkép tartalmairól bővebben: 181-182. o.) A pusztai róka mint állatfaj (más átírásban: korzak - tudományos nevén vulpes corsac) manapság is él Belső-Ázsia füves pusztáin - bár ők is veszélyeztetve vannak a modernitás által... (ld. még a baloldalt hivatkozott oldalakat).

Egyesületünk célja,

hogy őseink nagyszerű lovasnomád kultúráját felelevenítsük, ezzel gyarapítva magunk, honfitársaink és - a nagy karcagi néprajzkutató Györffy Istvánnal is szólva - Európa művelődését (újra).

"Európa nem arra kíváncsi, hogy átvettünk-e mindent, amit az európai művelődés nyújthat, hanem arra, hogy a magunkéból mivel gyarapítottuk az európai művelődést."

Ennek érdekében

a honfoglaláskori hagyományőrző mozgalomba illeszkedve igyekszünk megtanulni őseink hadikultúráját, és maradék lehetőségeinkkel minél teljesebben megélni, újratanulni a lovasnomád életmódot, hogy valamit visszahozzunk és átmentsünk e mai műanyag valóságba - hiszen nagy szükség lenne erre az elveszett tudásra helyes utunk megtalálásához.

Egyesületünk külön súlyt helyez a kun hagyomány ápolására, egyesületünk székhelyeként egy hagyományos nagykun tanya szolgál Karcag határában a Kecskeri pusztában, ahol lovakat, marhákat és rackajuhot legeltetünk.

   A tanya dísze a Mongóliából hozott eredeti kazak jurta, ami a táborok idején szolgál, illetve szívesen bemutatjuk külső hagyományőrző rendezvényeken is.

Egyesületünk tevékenysége az alábbiak szerint foglalható össze (részletesebben lásd az eseményekről tájékoztató oldalt): 

  • lovasnomád harci bemutatók (lovasíjászat, egyéb fegyverek használata lóról - kopja, kelevéz, karikásostor, fokos, szablya)
  • honfoglaláskori tábor (lovaglás, természet- és kultúraismeret, kézműves foglalkozások, stb.)
  • versenyek (lovasíjászat, kunviadal)
  • lovasoktatás, lovastúrák, (pl. Kalotaszeg, Hortobágy) 
  •  hagyományőrző rendezvények (pl. Kun Hagyományok Napja)

Képek az Egyesület tagjairól.

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!