Bejelentés"Pusztai Róka" Nomád Hagyományőrző Egyesület
Karcag

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

 

December elejétől megtekinthető új szálláshelyünk:

www.pusztairoka.hu

 

 

 


Október - Nagykörűi látogatás

Mostmár biztos, hogy megérdemel egy rendes bejegyzést ez a látogatás, amire most derült fény /v. ami most derült fényre. Ugyanis honfoglaláskori magyar, „árpád-népe” sírok kerültek elő Nagykörűben, ily módon elődeink látogattak el hozzánk, ill. mi hozzájuk – hiszen mégis mi voltunk az aktívak és a későbbiek..

Hat napja folyik csak az ásatás (2010.10.14.), eddig 6 sírt találtak, amiből 3 lovas temetkezés, férfi, női vegyesen, íjjal, aranylelettel és általában olyan melléklettel, ami miatt máris a megye egyik leggazdagabb temetőjének mondja az ásatás vezetője Dr. Madaras László, a megyei múzeum régésze (aki 14-én este már előadást is tartott az lelőhelytől 100 méterre lévő Művházban).

Az ásatásról folyamatos beszámoló várható Horváth Feri „szép” honlapján www.magyarorszag-szep.hu .(Vlsz. a  leletek fotói nem lesznek, mert kérte az ásatás vezetője kérte, h. a leleteket ne tegyük a netre, mert Ő akarja szakmai módon publikálni.)

Az aktuális lelőhely: http://www.magyarorszag-szep.hu/Nagykoru%203/index.html 

Az első feltétel: http://www.magyarorszag-szep.hu/Nagykoru%202/index.html

 Az okt. 14-i déli hiradó tudósítása 10:20-nál kezdődik (oda lehet kattintani az időhöz); 11:15-nél, ahogy ráközelít a kép a veretekre kiaranylik az aranyszalag is (minden bizonnyal a ruha része volt); érdemes megnézni:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/10/14/12/Hirado_2010_oktober_14_12_00.aspx

Ugyanez a tudósítás kivágva: http://www.youtube.com/watch?v=OazmJq0v5eU


Szeptember 24-26.

Székelyudvarhelyre, a Szent Mihály napi rendezvényekre hívtak meg bennünket: pénteken a felvonuláson, szombaton és vasárnap bemutatóval vettünk részt.

Különleges csapattal vonultunk fel, hiszen az Egyesület nemrég frissült aktív tagsága szinte teljes számban jelen volt, valamint erősítésként még Bence barátunk, és a Kalotaszegi csapat válogatottja, összesen 10 ló és rengeteg ember. 

Igazán nagyszerű bemutatót tartottunk, bátran mondhatjuk, hogy a 10 lovas jól vizsgázott, pedig így együtt még nem szerepeltünk, a koreográfiában is voltak új elemek és megoldások, és éppen az alakzatok megtartása-egységessége volt az egyik erénye a programunknak.

Rövid tudósítás a rendezvényről.

Bővebb tudósítás (10 perces videó), ami részletesebb képet ad a szereplésünkről, bár nem adja vissza jól a bemutatónkat (de leírás is van a rendezvényről).

Igazán részletgazdag - sok és nagy - fényképek itt láthatóak.

Még több és még részletesebb (de tényleg!:-) kép itt, egy helyi fotóstól!  (A vasárnapi bemutatónkról - a képek jól visszaadják a eső hangulatát! Megérkezett és belinkelve 10.18-án)

A fotós blogja itt (Köszönjük Melinda!)


Augusztus 26. - Szeptember 5.

7 lóval, 5 lovassal (Bene Sándor, Balogh Péter, Könczei Bence, Leidinger Dániel, Lelkes Tamás) vettünk részt a régóta tervezett túránkon. Karcagról a Hortobágyon keresztül 5 nap alatt mentünk fel Sárospatakig. Ambrus Kristófék tanyáján (www.ambrozsoky.hu) tartottunk egy pihenőnapot, majd 4 nap alatt jöttünk vissza az alábbiak szerint, összesen 400 km-t lovagolva 9+1 nap alatt.  

Az út alapelvei a korábbi évek szerintiek voltak:

 

  • A használt felszerelést elvisszük a lovon, kísérőszemélyzetet, autót nem használunk.
  • Igyekszünk a magyar hagyomány szerint megjelenni, a modern kort kerülni.
  • A felfedezés igényével és örömével megyünk, az utat nem járjuk le előre.

Sok szépet láttunk, és sok csúnyaságot, de így lehet megismerni a valódi Országot. A régi ismerősök mellé újakat találtunk, a kultúránknak hála gazdagabbá váltunk.

 


 

Augusztus 21. VI. Kun Hagyományok Napja, Karcag.

Képek és a megyei újság rövid beszámolója a sokféle programról:

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/kun-hagyomanyok-napja-karcagon-323436

A rendezvény plakátja itt megnyitható.

Az Egyesület tagjai 11 részprogramban vettek részt.

171 kép részletes beszámolója a rendezvényről: http://www.karcag.hu/mss01/alpha?do=2&st=1&pg=13&m23_doc=281&m4_act=259

Az összetett lovasversenyen 11 férfi, 5 nő versenyző indult, akik közül a "Karcag Lovasnomád Bajnoka" címet Bene Sándor nyerte el.

1. Bene Sándor (Karcag) 32 p.

2. Balogh Péter (Nagykörű) 32 p.

3. Lelkes Tamás (Budakalász) 30 p.

4. Stefanek Attila (Budakalász) 27 p.

5. Leidinger Dániel (Pomáz) 26 p.

6. Murvai Zsolt (Polgár) - DeMartin Lajos (Sztána) - Pap Norbert (Budakalász) 24 p.

 

Nők között:

1. Lajtos Katica (Karcag)

2. Tóth Lívia (Budakalász)

3. Bolgovics Ágnes (Kisújszállás)

 

A Köböre bajnokságban 6 csapat vett részt (4-4 lovassal) - óriás csaták közepette Egyesületünk karcagi válogatottja nyert.

1. karcagi PR csapat: Bene Sándor, Balogh Péter, Mészáros László, Őri Balázs Hunor
2. budakalászi csapat: Ambrus Balázs, Leidinger Dániel, Stefanek Attila, Tóth Lívia
3. erdélyi csapat: Dr. DeMartin Lajos, Edelmayer Zsolt, Lázár Botond, Wágner Richárd

A lovasbirkózó bajnokság 8 versenyzőjéből Leidinger Dániel lett a veretlen bajnok (megint:-).

1. Leidinger Dániel

2. Bene Sándor

3. Stefanek Attila

VI. Karcagi Talpas Íjászverseny eredményei:
 
férfi kategória:
1. Id. Kovács Imre
2. Karas Lajos
3. Potornai Gábor (Tiszafüred) - Csízi Sándor
 
gyermek kategória:
1. ifj. Karas Lajos
2. Kovács Péter
3. Karas Ákos
 
Az íjászpárbaj győztese:
Fekete György

 


 

 

 

Augusztus 15.

Kenderesi bemutató és lovastúra.

A Néplap képei: http://www.szoljon.hu/galerialp/41767


 

Nem vettünk részt az országos gyűléseken (Kurultaj, MOGY), mert Országgyűlésből kettő kevesebb, mint egy.

Egyesületünk támogatja a magyarok szövetségét, és/de nem a széthúzását. Elvárjuk azoktól, akik országos vezetői szerepet vállaltak, h. egyéni sérelmeiket és érdekeiket félretéve szolgálják a magyarok szövetségét.

Úgy gondoljuk, hogy a hagyomány- és értékőrző embereknek, közösségeknek jár egy évenkénti nagy ünnep, ahol megélhetjük a magyarok szövetségét, ezért támogatjuk az évenkénti rendszeres ország(os) gyűlést, és reméljük jövőre ott tudunk lenni szövetségben a többiekkel.

(ld még: http://www.magyarokszovetsege.hu/content/mogy-tul-kurultajon-tul-megbekeles-es-az-oesszefogas-fele-0)


Július 3-4.

Csapatunk egyik tagja, Leidinger Dániel a Budakalászi csapat három tagjával és további két lovassal a németországi Gelsenkirchenben vett részt a július első hétvégéjén megrendezett török kulturális fesztiválon, ahol egy dzsirit mérkőzésen való részvétel mellett, önálló bemutatót is tartottak.

A csapat Grózer Csaba meghívására állt össze, akit a török szervezők kértek fel - szinte az utolsó pillanatban - hogy szervezzen egy lovascsapatot
Magyarországról. Sajnos a szervezés körüli kapkodás a helyszínen sem szűnt meg. Török vendéglátóink finoman szólva nem voltak a szervezés mesterei, de végül minden tervezett eseményt sikerült megtartani.

A rendezvényre vendéglátóink a legjobbjaikat, a török nemzeti válogatott dzsirit-játékosait hozták el. A rendezvényen résztvevő lovak közül hat Magyarországról (egy Ópusztaszerről, egy Hédervárról, négy Budakalászról), négy pedig a közeli Frankfurtból érkezett.  

A szombati nap gyakorlással, ill. a lovak felkészítésével telt. Az este nem maradt el az ilyenkor szokásos nótázós mulatozás sem. A vasárnap lezajló dzsirit-mérkőzéssel a szervezők szándéka a játék ismertetése, ill. népszerűsítése volt. Éppen ezért mérkőzés maga is inkább bemutató jellegű volt. Az első félidőben a két ötfős csapat a török nemzeti válogatott tagjaiból állt fel, akik bizonyították, hogy nem csak a saját lovaikon képesek arra a lovas teljesítményre, amelyet októberben láthattunk tőlük odahaza, a törökországi Sivasban. A játék második félidejében a magyar küldöttséggel kiegészülve vegyes csapatok alakultak, és bár a mieink a dzsirit terén még nem rendelkeztek túl sok tapasztalattal, lovas tudásuknak és küzdőszellemüknek köszönhetően derekasan helytálltak. A mérkőzést követően a magyar küldöttség öt tagja önálló bemutatót tartott, amelynek keretében bemutatásra került az íj és a karikás ostor használata lóhátról, továbbá a trükk-lovaglás néhány eleme és egy köböre-mérkőzés.

Lovaink - akárcsak lovasaink - derekasan helytálltak. A négy helyi - feltehetőleg western - lónál sokkal kiegyensúlyozottabbnak és kezelhetőbbnek bizonyultak.

A küldöttség tagjai voltak Varga Noémi (Grózer művek), továbbá a hat lovas Cseppentő Zsombor (Ópusztaszer), Szabó Csaba (Hédervár), Lelkes Tamás (Budakalász), Istók Csanád (Budakalász), Stefanek Attila (Budakalász), Leidinger Dániel (Pusztai Róka NHE) 


Július 2-3.

4 lovas lábon érkezett a mezőtúri programunk helyszínére, nagyon szép, hosszú, forró úton nagyobbrészt a Berettyó partján.  Az 55 km a nemkorai indulás után kitartott egész nap, úgyhogy éjfélkor vert tábort a Sanyi vezette csapat a mezőtúri szélkerék alatt; így nem kellett sokat várniuk, h. megérkezzen a nagykörűi különítmény lószállítóval, 2 lóval.

A rendezvényen zivatarok és kánikulák között állatsimogatót üzemeltettünk, kis vetélkedőben segítettünk, és a bemutató után lovagoltattunk, fegyverkeztünk. Munkás nap volt, de szerettünk ott lenni és szerették, hogy ott vagyunk, és végül is nem lett baj abból sem, hogy a nagykörűi alternatív tenyészheréltek tisztára nyaltak egy rágcsálóírtó idegméreggel kitett dobozt.


 Június 25-26.

Cseppentő Attila - az ópusztaszeri akhal ménes vezetője - felkért bennünket, hogy  vegyünk részt csapatukkal a Nyílzápor 2010 rendezvényen (jún. 26). A portyára jelentkező személyek alapján a Pusztai Róka ifjúsági tagozattal érkeztünk. Katica, Ági, Hunor, s két kissé idősebb - ez mondjuk nem jó szó, inkább tapasztaltabb - tagtársunk Dani, Sanyi jelenlétével. Nóri szintén jelen volt, hogy még színvonalasabb legyen csapatunk. :-) Felemelő érzés volt elvágtázni az 1600 íjász résztvevő mellett, akik csatakiáltásokkal köszöntötték egymást, a lovasokat, s tisztelegtek eleink előtt. Csapatunk jól helytállt, az alkalom adta nehézségekhez pedig jól alkalmazkodtunk (Hunor-Szellő kapcsolata). A közös vágta után (Kassai Lajos csapatának lovasíjászata, a Cseppentő csapat kíséretében) repült a több ezer nyíl a nyugatiak várára és hadára.

 

 

 

 

 

 

 

Május 26.

Szerdán, két eső között, kis csapat, 6 lóval átlovagolt Berekfürdőre, ahol egy nemzetközi környezetvédelmi tábor megnyitóján adtunk jól sikerült bemutatót. Az örömünk különösen szólt annak, hogy a bemutatón szereplő 4 lóból 3 tartalékosként "ugrott be", különböző sérülések miatt. Különösen jól szerepelt az első bemutatós Gülszári Sanyival a nyergében - jót tett az arabos vérének a 15 km-es bemelegítő túra. 

Képeket a tábor (IMSEP) hivatalosan is csinált, íme néhány: http://www.szoljon.hu/galerialp/39511


Május 23.

Pünkösd vasárnapján, két eső között sikerült végre megtartanunk kis helyi íjászversenyünket, a felázott talajt lóval nem járattuk, úgyhogy csak a talpasan versenyeztünk. Az Egyesület 4 hadtestben vett részt az eseményen, az indulók mellett, többen segédkeztek, néhányan az eredményhírdetésre érkeztek meg (de még a rackapörkölt előtt:) és voltak akik távolról szurkoltak..

Mindenesetre a Karcagi Íjász Kör nagyszerű erősödését rögzítette az eredmény:

gyermek kategória:
I. ifj. Karas Lajos
II. Kovács Péter
 
felnőtt kategória:
I. Kovács Imre
II. Szemerányi Attila
III. Csízi Sándor
 
íjászpárbaj:
I. Kovács Sándor
II. Karas Lajos
III. Kovács Imre

Képek is innen: http://www.karcagiijaszkor.eoldal.hu/fotoalbum/versenyek_rendezvenyek-kepei/hazi-ijaszverseny-a-bene-tanyan 

 

A díjakat Szentimrey Gábor (www.magyarekszer.hu), Csízi Sándor, id. Kovács Imre és Bene Sándor ajánlották fel.


 

Március 27-28.

 

 

 

 

 

 

 

Nagyszerűen sikeredett látogatásunk Cseppentő Attilánál Ópusztaszeren. 10 fővel utaztunk Attilához, h. fejlesszük lovastudásunkat. Szombat és vasárnap 3 szakaszban 5 - a helyi ménesből való - lóval foglalkoztak velünk Attila, Regő és Réka. Vendéglátóink lovastudása rendkívűl meggyőző volt. A másfél napos képzés során tartalmas oktatásban részesülhettünk, sokmindent megtudtunk a klasszikus lovaglásról, ami csapatunk valamennyi tagjának adott valami újat és előre mutatót. A Cseppentő-műhely munkájáról (az akhal teke fajta tenyésztése, lovasoktatás, túrák, stb.) a honlapjuk tájékoztat:
 
http://www.opusztaszerimenes.hu/hu

Íme néhány fénykép Katicától. Ha valakinek hiányérzete lenne, h. csak a tanulásról vannak képek, ne legyen - ez egy igazi böjti program volt (bár a borjúgulyásról csak meg kell emlékeznünk).


 

 

 

Március 19.  

Egyesületünk ismét (már decemberben voltunk itt hasonló programmal) a Csokonai úti óvodában járt. Negyedévente a lelkes óvónők szerveznek egy-egy fotókiállítást, melynek megnyitójára meghívják a képek készítőit egy kis ismertetővel, előadással, hogy az esemény emlékezetes maradjon a gyerekeknek.

A márciusi fotógaléria Katica lovas képeiből állt össze. A szerzőt Bene Sándor, Györfi Sándor, Tóth Krisztián kísérte el a programra, és a közönséghez igazított tartalmas előadásban nyújtott színes képet a fiataloknak a lovakról, s nomád eleink életmódjáról.

Előkerült minden mi szem, szájnak ingere! Még egy élő ló is besétált a terembe a gyerekek legnagyobb örömére. Volt ám örömujjongás, az egyetlen ló viszont kevésnek bizonyult - természetesen minden gyermek szeretett volna felpattanni a hátára! A program citerázással, közös énekkel, tánccal, majd karikás csergetéssel zárult.

Képek a megyei újság honlapjáról: http://www.szoljon.hu/galeria/37488

 

Csendben megjegyzem, h. amikor az Egyesület az Óvodában építi a jövöt, éppen 66 éve, h. az Ország elvesztette függetlenségét. Sealed

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Március 8.  

Csízi Sanyi kiállításának volt ekkor a megnyitója, és volt is erről itt egy jó kis beszámoló, de nem tudom hová tűnt. Megjegyzem, nem először tréfálkozik velem ez a honlapszerkesztő program... (10.09.11-én, amikor üresen találtam a dátum után a helyet)

 


 

 

Március 5-7.

Éves rendetlen közgyűlésünket tartottuk ezen a szép téli hétvégén a tanyán.

A péntek-szombati tartalmas megbeszélések mellett jól sikerült a fürdőzés is - idén az ABSZ tavalyi műsorát alulmúló antikulturális zenezajszolgáltatásával a Fürdő járult hozzá az élmények (és a vendégsereg) színesítéséhez.  Az estét a nagyböjti időszak üzenetei közül a KÖZÖSSÉGi élmény megélésének szenteltük, melyhez közegül és keretül Győrfi Sanyi töltöttkáposztája, Mészáros Laci kakaspörköltje és eleink nótái szolgáltak, minthogy a böjt szerepe igazából nem az ételekben való válogatás, hanem az Isten(i)re figyelés. Nagy dolognak tartjuk, h. budakalászi és kalotaszegi barátainkkal együtt több mint harmincan vettünk részt az áhitatból. Ezek a nagyszerű esték Egyesületünk egész-ségét mutatják, például (a)hogy egész estét betöltően tudunk dalolni, vagy (a)hogy a fehérnép egészen gyorsan és ügyesen pakolt és elpakolt a hagyományos eszközökkel ellátott házban(!).  Vasárnap kis lovaglással és nagy beteglátogatásokkal telt, ugyanis a Kalotaszegi csapat vezetője, DeMartin Lajos, mint állatorvos is segítségünkre volt. 

Illusztrációk a Közgyűlés munkájából:

 

 

 


 

 

 

 

Február 27.

Ezen a szombaton Molnár Géza fenntarthatósági szemináriumán tartottunk gyakorlati kulturális bemutatót Nagykörűben (Sanyi, Katica, Lackó, Bence, Karcagról és Péter mint házigazda-féle). A Péter juhából Laci által készített Rackapörkölt nagy sikerrel szerepelt a sok szellemi rágcsálnivaló után. A vacsora aztán a "Pusztai Róka" minőséghez méltó HANGulatban folytatódott: Sanyi és Bence citerázott, eldaloltuk kedvenc nótáinkat, így illeszkedtünk és illesztettünk a Természet adottságaihoz - például a Géza által hozott gyönyörű tokaji borhoz...  

 


Február 6-7.

Kalotaszegi barátaink meghívására az Egyesület szerencsés válogatottja vett részt a híres Sztánai Farsangon. A rendezvényről sokminden található a neten, pl.  a Szentimrei Alapítvány honlapján.

És egy részletes beszámoló egy korábbi farsangról - a Kalotaszegi csapattal egyesült Egyesületünk is KÉPviselve van: itt.


 

 

 

 

 

 

 

 

Január 23.

 

Január 23-án zajlott le Ambrus Balázs barátunk esküvője és lakodalma Békásmegyeren. Az eseményen csapatunk tagjai is részt vettek, sőt Kovács Bence karcagi tagtársunk – Ambrus Balázs felkérésének eleget téve – a vőfély szerepében tündökölt.

Az egyházi szertartás a Békásmegyeren újonnan épített református templomban zajlott, ahol a helyi lovasok – köztük Ambrus Balázs szabadcsapata és Leidinger Dani, pomázi tagtársunk – lóháton üdvözölték az ifjú párt.

A szertartást követően Ambrus Balázs, és újdonsült felesége Balázs Bori lóhátra ültek, és – a helyszínen megjelent lovasok által kísérve – átlovagoltak a lakodalom helyszínére, a békásmegyeri Szent József Házban.

A násznép élelmezéséhez nagyban hozzájárult a csapatunk által készített juhpörkölt (természetesen karcagi módra), ill. az Ambrus Balázs Szabadcsapata által készített őzpörkölt is. A hangulatot, a finom étel és ital mellett hagyományos magyar zene és tánc alapozta meg, ill. egy kis szódavízzel való csata színesítette.  


 

 

 

Január 16.

A karcagi huszárok megbeszélésének adott helyt a Bene-tanya. Malacsütés, citerázás... 

 

 

 


 

 

Szeptember 24-26.

Székelyudvarhelyre, a Szent Mihály napi rendezvényekre hívtak meg bennünket: pénteken a felvonuláson, szombaton és vasárnap bemutatóval vettünk részt.

Különleges csapattal vonultunk fel, hiszen az Egyesület nemrég frissült aktív tagsága teljes számban jelen volt, ehhez csatlakozott Bence barátunk, és a Kalotaszegi csapat válogatottja, összesen 10 ló és rengeteg ember, az alábbiak szerint:

Az Egyesülettől:

Balogh Péter

- Sólyom

Bene Sándor

- Gülszári

Lajtos Katalin

- Borus

Leidinger Dániel

- Kara

Lelkes Tamás / Stefanek Attila

- Leila

Mészáros László

- Bogár

és

 

Könczei Bence

- Agbas

 

 

A Kalotaszegi Turul csapattól:

 

DeMartin Lajos

- Vajk

Kelemen Ádám     

- Iván

Péter Árpád / Szarka Krisztián

- Rita

 

 

S a gyalogos hadtest:

 

Bolgovics Ágnes

 

Kovács Bence

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő