Bejelentés


Házi praktikák, fortélyok Jól bevált háziszerek, praktikus tippek


Fémtisztítás


 -A króm felületek fényezésére szolgál az almaecetes bedörzsölés.

-A krómozott mosogatót kicsavart citrom héjával tisztítsuk. Ha nagyon csúnya a mosogató, kevés alkoholt öntsünk egy tiszta rongyra, és dörgöljük át a felületet. Utána öblítsük tiszta vízzel és töröljük szárazra.

-Az óntárgyakat dörzsöljük be nyers káposztalevéllel, vagy zöld hagymaszárral. Öblítés és szárazra törlés után kitűnően megtisztulnak.

-Ezüst tisztításához tegyünk egy edény aljára alufóliát, és egy marék mosószódát. Helyezzük a tárgyakat az edénybe, és öntsük rá annyi vizet, hogy ellepje. Ezután öblítsük le őket forró vízzel, és szárítsuk meg.

-Ha a gáztűzhelyen erős a lerakódás, szórjunk sót a tűzhely lapjára, és öntsük le ecettel, hogy ellepje a ráégett ételfoltokat. A legmakacsabb szennyeződést is oldja.

-Sárgaréz tisztításához használjunk sóba mártott citromot, vagy készítsünk egyforma mennyiségű ecetből, sóból és citromból pasztát, és ezzel kezeljük az elszennyeződött felületet.

-Vasból készült tárgyakat étolajjal kenjük be, és puha ronggyal dörgöljük szárazra. Ez megfelelő ápolást biztosít.

-Ha a vörösréz felületek rozsdásodni kezdenek, jó megoldást jelent az aludttejjel történő bedörzsölés. Természetesen a kezelés után öblítés és szárazra törlés következzen.

-Ezüst tisztítását, illetve fényezését liszttel is megoldhatjuk. Nincs más dolgunk, mint lisztezett kendővel dörzsöljük be az elszíneződött felületet, majd egy másik tiszta ruhával fényesítsük ki.

-Ha a megfeketedett alumíniumot félbevágott citrommal jól bedörzsöljük, majd egy tiszta puha ronggyal szárazra töröljük, visszanyeri eredeti fényét.

-A fémen lévő savfoltot egy félbevágott nyers burgonyával távolítsuk el.

-A réztárgyakat a nyers savanyúkáposzta leve is remekül tisztítja.

-Óntárgyakat néhány csepp kávéval eredményesen tisztíthatunk.


Nikkelezett tárgyakról, például kerékpáralkatrészről egyszerűen eltüntethetjük a rozsdát, mindössze olajjal kell bekenni, és néhány nap múltán ammóniákkal nedvesített ronggyal áttöröljük.

Az oxidálódott ezüsttárgyak, ékszerek tisztításához nem kell vegyszer. Megfőzünk néhány darab burgonyát, és langyosra hűlt vizébe beletesszük a tisztítandó ezüstöt. Ha az oxidréteg eltűnt, leöblítjük, és szárazra töröljük.

Régi konyhai tárgyakat, szerszámokat úgy szabadíthat meg hatékonyan a rozsdától, ha éjszakára szénsavas üdítőitallal teli edénybe áztatja azokat. Reggelre olyanok lesznek, mint új korukban.Cipők, ruhák és kiegészítőik


-Ha elpiszkolódott a szalmakalap, keféljük le száraz, puha kefével, majd 3 deciliter meleg víz, és 2 evőkanál konyhasó keverékével tisztítsuk meg.

-Téli sózott utakon kifehéredett foltokat ecetes vízbe mártott ruhával távolíthatjuk el a cipőről. Lehetőség szerint a sózás helyett más, környezetbarát csúszásgátlót használjunk.

Büdös cipőbe öntsünk este egy csomag sütőport este, majd reggel porszívózzuk ki.

Ha cipőnket télen kimarja a só, tejbe áztatott ronggyal töröljük át, majd nedves ruhával menjünk végig rajta. Száradás után fényesítsük. Ha bőrcipő, kenjük át hagymával, és fényesítsük ki, lakkcipőnket ápoljuk lenolajjal.

-Lakkcipőt legegyszerűbben a következőképpen ápolhatjuk, illetve tisztíthatjuk: száraz ronggyal letöröljük, majd bekenjük lenolajjal. Ezt követően egy száraz puha ruhával gondosan áttörölgetjük.

-Könnyedén megakadályozhatjuk a lakkcipő kirepedezését, ha rendszeresen bekenjük glicerinnel.


A sportcipőknek és a vászoncipőknek idővel igen kellemetlen szaguk lehet, különösen, ha nyáron zokni nélkül hordod őket. Ha viszont időnként egy kis sót szórsz a lábbelidbe, eltüntetheted a szagot, és a nedvességet is felitathatod.
A szemetes vödör szagával is könnyedén leszámolhatsz: önts bele egy pohár sót, engedj rá hideg vizet, és hagyd állni fél órát. A só fellazítja a leragadt hulladékot, és semlegesíti a szagokat.

A fogkrémet a fogaid és a cipőid védelmében is használhatod. A bőrcipőkön keletkezett kopásfoltokat könnyen eltüntetheted vele: nyomj egy borsónyi mennyiséget az érintett területre, dörzsöld meg egy puha ronggyal, végül nedves ruhával töröld tisztára a cipőt. A kopásfoltnak nyoma sem lesz. A sportcipők gumirészét is kifehérítheted vele: egy régi fogkefére nyomj egy kevés fogkrémet, és jól súrold át a gumicsíkot.


-A fehér alsónemű ismét hófehér színűvé válik, ha egy felszeletelt citrom héjával együtt mossuk ki.

-A szennyezett inggallért ecet és szódabikarbóna keverékéből készült péppel kenjük be. Ha ezt elvégezzük mosás előtt, megszabadulunk a legmakacsabb szennyeződésektől is.

-Nem lesz szöszös a ruha, ha a mosóvízbe egy csésze ecetet teszünk.

-Ha a gyapjúpulóver öblítővizébe néhány kanál glicerint teszünk, puha lesz, és nem irritálja a bőrt.

-Ha a fehér zokni megsárgult, tegyünk a mosóvízbe néhány szelet citromot.

-Ha a vasaló egy kicsit megsütötte a ruhát, nedvesítsük be a foltot vöröshagyma levével, és hagyjuk hatni pár órán keresztül. Utána mossuk ki, és a foltnak hűlt helye.


Szőnyegtisztítás-Ha közönséges konyhasóval alaposan átkeféljük a szőnyeget, visszanyeri eredeti színét.

-A szőnyegre cseppent gyertyafoltot könnyen ki tudjuk venni, ha itatóspapírt teszünk rá, és meleg vasalóval átvasaljuk.

-Piszkos szőnyeg tisztítására kitűnően megfelel a növényi alapú, biológiailag könnyen lebomló sampon.

-Elpiszkolódott szőnyegbe dörzsöljünk teafüvet, majd alaposan porszívózzuk ki.

-Ha vörösbor ömlött a szőnyegre, spricceljük be többször szódavízzel vagy ásványvízzel, szórjuk be sóval, és itassuk fel nedvszívó ronggyal.

-Ha szőnyegünkbe rágógumi tapadt, addig dörzsöljük folyamatosan egy jégkockával, amíg leszedhető nem lesz.

-A ragasztófoltot ecetbe mártott kendővel tüntethetjük el a szőnyegről.

Minden bizonnyal előfordult már, hogy akarva-akaratlanul is belekent valamit autója ülésébe. Erre is van megoldás: szórjon sütőport az ülésre került maszatra! Ha 20 percig hagyja hatni, majd letakarítja, a kosz eltűnik, autója pedig kellemes illatú lesz.


Padlóápolás


-A palafelületek finom, tompa fényt kapnak, ha egy kis tejjel bedörzsöljük.

-A szennyezett PVC, csempe vagy linóleum padlót remekül tisztíthatjuk, ha egy liter meleg víz és egy evőkanál mosószóda keverékével mossuk fel. Makacsabb szennyeződések esetében oldjunk fel növényi szappant is a felmosóvízben.

-Padlófényhez negyed deciliter paraffint olvasszunk meg vízfürdőn. Keverjünk hozzá egy liter lenolajat, néhány csepp citromesszenciát. Ronggyal vigyük fel a padlóra, hagyjuk megszáradni, majd fényezzük.

-A viaszos padlót legeredményesebben hideg teafőzettel tisztíthatjuk.

-Ha a linóleumra tintafolt cseppent, tegyünk rá kevés citromlevet. Néhány percig hagyjuk rajta, majd töröljük fel.

-Általános folttisztítóként linóleumhoz használjunk néhány csepp növényi olajat.

A téglapadló esetében keverj el egy pohár ecetet 3,5 liter vízben, márts bele egy felmosórongyot, és egyszerűen töröld át a felületet, ami ezután ragyogni fog.


A fafelületet úgy varázsolhatod újjá, ha fél liter meleg vizet, négy evőkanál háztartási ecetet és két evőkanál olívaolajat összekeversz, és egy tiszta ronggyal felviszed a keveréket a felületre. Hagyd megszáradni az oldatot, majd egy tiszta ruhával fényezd át a fát.


Bútorápolás-A penészes bútort alkoholba mártott ronggyal töröljük át.

-A régi, nemes fából készült bútorok tisztítására és fényesítésére alkalmas a tejjel megnedvesített vászondarab.

-Egyszerű bútorfényezőt készíthetünk 1 rész citromfű-olaj, és 3 rész olívaolaj keverékéből.

-Fa bútor fényezésére és ápolására használhatunk méhviaszt, növényi olajokat, citromot is. Hatásos keverék készíthető 2 rész olívaolajból és 1 rész citromléből. Olívaolaj helyett használhatunk méhviaszt, ami kellemes illatot is ad bútorunknak.

-Étkezőasztalról só és étolaj keverékével, vagy citromlével dörzsölve tüntethetjük el a foltokat. Bármelyik lehetőséget választjuk is, befejezésként száraz ronggyal töröljük át a bútor felületét.

-A régi, kopott konyhabútort szebbé és tisztává tehetjük, ha lemossuk szappanos, szódás oldattal, majd tiszta vízzel átmossuk, és szárazra töröljük.

-Tejfoltot világos tölgyfa bútorból gyenge bóraxoldatba mártott tiszta ruhával vehetünk ki. A foltot többször át kell dörzsölni, végül pár csepp méhviasszal fényesítsük ki a helyét.

-Tölgy és mahagónibútor ápolására jól bevált módszer, ha langyos sörrel töröljük le.

-Ha a bőrbútoron zsíros folt keletkezett, mossuk le szódabikarbónás vízzel.

-Ha a fa asztalra kiborult a tinta, ecetes törlőronggyal eltüntethetjük róla.

-Ha a faburkolaton foltot hagyott az enyv, itassunk át egy törlőruhát kevés étolajjal, és ezzel dörzsöljük ki a foltot.

-Bútorkárpit friss foltjait érdemes először szódavízzel kezelni. Ha ez önmagában nem elegendő, akkor a folttisztítás címszó alatti javaslatokból válasszuk ki a megfelelőt.

-Üveg asztallapra kenjünk puha papírral citromlevet. Szárítsuk meg, utána újságpapírral fényesítsük.

-Nem sárgul meg a nádbútor, ha időnként átmossuk langyos sós vízzel.

-Tölgyfabútort meleg sörrel frissíthetünk fel. Dörzsöljük be vele egy szivacs segítségével, utána azonnal töröljük szárazra.

Csillogó bútorok

Kiváló bútorfényezőre tehet szert, ha egy pohár ecetben összekever két evőkanál olajat. Ecsettel vigye fel az öntetet a fabútoraira. Hagyja megszáradni, majd ronggyal polírozza tükörfényesre, hogy visszakapja eredeti patináját!Fürdőszoba, WC, csempe


 -Ha piszkos a kádunk,

készítsünk bóraxból és citromléből kenhető pépet. Ezzel súroljuk ki. A fürdőkádat fényessé varázsolhatjuk 2 evőkanál szóda és öt liter víz keverékével is. Természetesen mindkét esetben alaposan öblítsük ki tiszta vízzel a kádat a tisztítás végeztével.

-Nem fog a fürdőszobatükör párásodni, ha 5 deciliter glicerint 0,25 liter alkoholban feloldunk, és bekenjük vele a felületét. Ezután egy puha száraz nedvszívó ruhával fényesítsük ki.

-A padlócsempét vagy járólapot mossuk fel rendszeresen mosószappanos vizes ruhával, majd langyos vizes szivaccsal, utána pedig töröljük szárazra. Ha nem oldódik megfelelően a szappan a vízben, tegyünk hozzá mosószódát.

-Gyakran penészedik a fürdőszoba csempéi közötti fúga. Ez ellen azt tehetjük, hogy feloldunk fél liter vízben ugyanilyen mennyiségű nagy koncentrációjú ecetet, és ezzel minden második nap átdörzsöljük a problémás felületet.

-Nincs szükség a WC-ben sem légfrissítőre, ha a helyiségben tartjuk az egy csészényi sót, ugyanannyi szárított citromhéjat és mentalevelet tartalmazó keveréket.

-Mielőtt a csempe tisztításához hozzálátnánk, meleg víz párologtatásával gőzöljünk a helyiségben. Feloldja a szennyeződést, így könnyebb lesz a takarítás. Forró vízben oldott ecettel mossuk át a csempét, majd puha ruhával töröljük szárazra.

-Réz csaptelep tisztítását elvégzi az aludttej vagy az író. Tegyünk bele csipetnyi sót is. Ha ezzel átdörzsöljük, majd leöblítjük, és szépen áttöröljük, a várt eredmény nem marad el. Hatásos szer az ecet és só keveréke is. Ilyenkor is szárazra kell utána a felületet törölni.

-Szórjunk időnként a lefolyóba maréknyi háztartási szódát, majd öntsük le forrásban lévő vízzel. A lefolyó így mindig tiszta marad, nem dugul el, és nem áraszt kellemetlen szagokat.

-Hetenként egyszer mossuk ki a fogmosópoharat konyhasó melegvizes oldatával, így nem képződik rajta fehér lerakódás.

-A világos zuhanyfüggönyön keletkezett penészfoltokat mossuk le szódabikarbónás vízzel, utána pedig ecettel vagy citromlével.

-Nedvesítsük be a WC-t, és kenjük be a lerakódást bórax és citromlé keverékével. Hagyjuk rajta 2 órán keresztül, majd alaposan keféljük ki.


ismét csillogó lesz a fényét vesztett fürdőszobai hidegburkolat, ha alaposan átkeni szalmiákoldatba mártott újságpapírral. Ezután körkörös mozdulatokkal távolítsa el róla a szalmiákot, egy éppen csak benedvesített szivacsot használva.

Ha egy fél pohár ecetet fél pohár vízzel összekeverünk és felforralunk, majd 1/4 teáskanál sót teszünk hozzá, kiváló vízkőoldót kapunk: igaz, lassabban hat, mint a márkás szerek, a kádra, csapra öntve egy órán át kell hagyni, hogy hasson, de addig sem kell tétlenül várakozni. A fürdőszoba csempéjét ezalatt át lehet dörzsölni egy tiszta ruhára csepegtetett lenolaj-terpentin keverékkel (3 rész lenolajhoz 1 rész terpentin), jobban fog csillogni, mint újkorában!

Vízkő háború


Konyhai eszközök


-Ha beszennyeződött a mikrohullámú sütő belseje, egy tál forró vízbe belekarikázott citromot helyezzünk a tálcájára. Addig melegítsük, amíg elegendő gőz képződik, és fellazul a szennyeződés. Ezután könnyedén tisztára törölhetjük a sütő belsejét egy puha, nedvszívó ruhával.


Ha a hűtőszekrény áraszt kellemetlen szagot, cseppents citromlevet egy vattalabdára vagy szivacsra, és tedd a hűtőbe néhány órára. Ha a bűzt okozó romlott ételeket már kidobtad, a kellemetlen szag is hamarosan eltűnik a citromlének köszönhetően.


Sütőpor a mosogatógépben és a mikróban

Bár a mosogatógépekhez kifejlesztett speciális tabletták, mosogatószerek megteszik a maguk hatását, és mosogatás után nemcsak az edények, de a gép is csillog-villog, mégis gyakori a panasz, hogy a gép belsejéből kellemetlen szag árad. Sok háziasszony ilyenkor a méregdrága kemikáliák helyett olcsóbb megoldások mellett dönt, és ecetet, szódabikarbónát vagy sütőport tesz a gépbe, és ezzel indít el egy üres programot. Sokan hasonlóképp járnak el a "szagos" mikró esetében is, egy pohár vízben sütőport - vagy szódabikarbónát - oldanak fel, majd pár percre elindítják a gépet, a sütőporos víz forrásnak indul, a pára a gép oldalán lecsapódik, amit eztán csak egy törlőkendővel kell áttörölni. 


-Ha a tűzhelyre kifutott az étel, tegyünk rá szódabikarbónát, amíg még meleg, várjunk, míg magába szívja, és töröljük tisztára.


-Gyakran okoz problémát, hogy a konyhai eszközök hagymaszagot árasztanak. Ezt megszüntethetjük, ha közvetlenül a felületüket bekenjük citromlével, vagy citrommal, vagy a mosogatóvízbe teszünk néhány csepp ecetet.


-Ha a hűtő belsejét ecetes ruhával időnként áttöröljük, nem penészedik be.


-A megfeketedett kések szépek lesznek, ha homokos burgonyaszelettel dörgöljük át.


-Ha egy őrlőt több fűszerhez is használunk, könnyen átvehetik egymás illatát. Ennek megakadályozására két darálás között engedjünk át rajta 1-2 evőkanál sót. Ez közömbösíteni fogja a szagokat.


-Ha a termosz szagtalanítani szeretnénk, mossuk ki szódabikarbónás vízzel, majd alaposan öblítsük tiszta vízzel. A dugóját sós vízben forraljuk át a szagtalanításhoz.


Ha kistányéron szódabikarbónát teszünk a hűtőbe, "összegyűjti" a különböző szagokat.


Az ajtó nyikorgása vazelinnel megszüntethető.Edények, palackok, porcelánok


-Ha az edény átvette a halszagot, forró ecetes vízzel mosogassuk el.

Az ecet az eldugult lefolyókat is megmenti. Fél liter ecetben oldj fel egy vagy két tasak szódabikarbónát, majd öntsd a lefolyóba. Így a dugulást is elháríthatod, és a lefolyó kellemetlen szagát is eltüntetheted.


 

-Ha a műanyag edény rossz szagú lett, tömény kávézaccos vízzel töltsük fel, és meleg helyen hagyjuk állni egy ideig. Ha kimostuk, törlés nélkül hagyjuk megszáradni.


-Azokat a díszüvegeket, illetve szűk nyakú palackokat, amelyhez nem férünk a tisztítás során, töltsük fel nyers rizzsel és ecettel. Erősen rázzuk össze. Így leszedi a belső falakra tapadt szennyeződést.


 

-A rozsdamentes acélból készült edényeket meleg vízzel mossuk el, majd citromlével vagy ecettel dörzsöljük be, végezetül alaposan öblítsük el.


 

-Az edények odaégett alját sózzuk be, és hagyjuk állni. Ezután hirtelen forraljuk fel a vizet, majd öblítsük ki. Sokkal könnyebb lehet tisztítani.


-Bórax és víz keverékével remekül kimoshatjuk az elszíneződött tűzálló sütőedényeket.


-Az üvegedény mosásánál mosószer helyett sütőport használhatunk, az öblítővízbe pedig tegyünk ecetet vagy citromlevet.


 

-A megfakult porcelánt citromsavba mártott ruhával fényesítsük ki.

 


 

-Ha az alumíniumedény a használat során megfeketedett, főzzünk benne friss almahéjat. A külsejét is dörgöljük át az almahéj forró főzetével.


 

-Só és ecet keverékével jól tisztíthatjuk az üveget és a kristályt. 

-A kristályváza újra csillogó lesz, ha ecetet, kávézaccot és vizet összekeverünk, beletöltjük, és állni hagyjuk. Ezután alaposan mossuk ki vízzel.


 

-A váza belsejében a növények szára miatt képződött lerakódást úgy tüntethetjük el, hogy tealevelet szórunk bele, feltöltjük ecettel, és alaposan összerázzuk.


 

-Ha zománcedényeink súrolásához csak sót használunk, nem veszítik el fényüket.

 


 

-A bográcsot fahamu és olaj keverékének dörzsölésével varázsolhatjuk széppé.


Bogrács tisztítása: Kenje be zsírral a kormos, elszíneződött bogrács alját, aztán pedig alaposan dörzsölje át. A zsiradék feloldja majd a szennyeződést, és ismét fényessé teszi az edényt. A tisztítás utolsó fázisaként meleg, mosogatószeres vízzel öblítse el a bográcsot.


Mosogatás előtt szórj a leragadt maradékra sót, majd nedvesítsd meg a területet, és hagyd állni rajta a vizet és a sót addig, amíg a lerakódás fel nem puhul. Végül mosd el az edényt mosogatószeres vízzel.
Az odakozmált tej eltávolításához vizezd be az edényt, majd szórd meg az odaégett részt sóval. Várj körülbelül 10 percig, majd súrold ki az edényt.

Egyéb


 

-Lefolyótisztításhoz a marónátron helyett ecetet vagy mosószódát öntsünk a lefolyóba, majd forrázzuk le vízzel.

-Folyékony vegytisztítószerek helyett használjunk ecetet, citromot, növényi alapú szappanokat. Az esetek többségében kiválóan helyettesítik.

-Molyirtásra keverjünk össze szegfűszeget, fekete borsot, fahéjat, nőszirom gyökértörzsét. Ezt egy gézzsákba téve helyezzük el a szekrényben a ruhák között.

-Ha szagtalanítani és fertőtleníteni szeretnénk a szeméttároló edényt, öblítsük ki bórax-szal.

-Súrolóporként használjunk ecetet, mosószódát, szódabikarbónát vagy bóraxot.

-A könyvek elpiszkolódott vászonkötését dörzsöljük át puha kenyérbéllel.

-Ha megkeményedett a fonal, oldjunk fel 6 dkg bóraxot 1 liter meleg vízben. Öntsünk hozzá 4 liter langyos vizet, és tegyünk bele egy kávéskanál ecetet. Öt percig áztassuk ebben a keverékben. Száradás után ismét használhatóvá válik.

-A szemüveget ecetbe mártott puha, szöszmentes ruhával tisztítsuk.

-A körömkefét könnyen megszabadíthatjuk a bele rakódott szappandaraboktól, ha rövid időre ecetes vízbe áztatjuk.

-Ha megpenészedett a tapéta, keverjünk össze egy rész befőzési szalicilt öt rész alkohollal, és ezzel mossuk le a penészes részeket.

-Ha le szeretnénk szedni a régi matricát, kenjük át többször ecettel. Hagyjuk rajta addig az ecetet, amíg felázik, utána egy puha ronggyal dörzsöljük le.

-Időnként tisztítsuk ki a mosógépet! Töltsük fel langyos vízzel, és öntsünk bele négy liter ecetet. Járassuk végig az egyik programot. Így feloldódik a vízkő és a mosópormaradék egyaránt.

Hypó a fehér falfestékbe keverve fillérekből hoz ki penészgátlót. És persze nagyanyám ecetes seprűjénél semmi sem adta vissza jobban a szőnyegek fényét...

Összetekeredett és eldeformálódott szőnyegsarkok balesetveszélyesek lehetnek. Ilyenkor egyszerűen nedvesítse be az anyagot, és a fonákján kenjen be olvasztott bútorenyvvel. Száradás után a szélek kiegyenesednek majd.

Lap tetejére
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!