Bejelentés


Házi praktikák, fortélyok Jól bevált háziszerek, praktikus tippek
Kávé, zsír, vörösbor: a legrémesebb foltok! 


Alkoholfolt

Azonnal kezdjük meg a folt eltávolítását. Glicerines hideg vízzel itassuk át a foltot. Ecetes vízzel öblítsük ki. (Hamar megbarnul a folt, ezért szükséges az azonnali beavatkozás!)Fűfolt


A friss foltok denaturált szeszben oldódnak. A régebbi foltokat először benzinnel vagy folttisztító oldattal zsírtalanítani kell. A fehér anyagot az oldószer elpárolgása után nátrium-hipoklorittal vagy kevés híg ammónium-hidroxidot tartalmazó hígított hidrogén-peroxiddal lehet fehéríteni. Végül az anyagot jól ki kell mosni.


A fűfoltokat nem szabad pusztán vízzel kezelni, mert még tovább hatolnak a szövetbe.denaturált szeszszappanos víz

A foltot denaturált szesszel vagy tiszta alkohollal végignyomkodjuk, azután szappanos vízben kimossuk.


Selymen lévő fűfoltokat mosóbenzinnel távolítunk el.


Golyóstoll-folt


Ha nincs kéznél speciális tisztítószer, szórjunk a foltra bőségesen hajlakkot. Száraz ruhával töröljük át. Többnyire eltűnik a szennyeződés. Ez különösen poliészter anyagoknál hatásos. Mosás előtt dörzsöljük ki a golyóstoll foltját alkohollal vagy ecettel. A fehér, mosható anyagokból a régi foltokat is ki tudjuk venni hypóval.


Denaturált szesszel távolítsuk el a foltot, majd az anyagot mossuk ki alaposan.


Ennél a foltfajtánál segít a megmelegített citromlé vagy a következő keverék.
1 teáskanál ecet
1 teáskanál denaturált szesz
Az ecetet és a denaturált szeszt elkeverjük. Az oldattal átitatunk egy ruhát, és bedörzsöljük a foltot. Tiszta vízzel átöblítjük.


Elszürkült ruhák


A hagyományos, klóros fehérítő hatására a vízben lévő vas kicsapódhat, és a szöveteken mosás közben makacs foltok jelenthetnek meg, melyek elcsúfítják aruhákat. Ha lágy fehérítőt szeretnél használni, mely nem hagy foltot maga után, vegyél néhány citromot - ez még olcsóbb is, mint a vegyszeres fehérítők.

Mosás előtt legalább fél órára áztasd be a textileketcitromlé és szódabikarbóna keverékébe. Ha ezután kimosod, a ruhák vakítóan


Egy kisebb adag fehér ruhát egyetlen pohár ecettel ki tudsz mosni. A szürkeségükből is sokat veszítenek az ecet által, ráadásul puhák és friss illatúak lesznek - amennyiben nem ragaszkodsz az erőteljes parfümillatot árasztó ruhákhoz, akár búcsút is mondhatsz az öblítőnek.fehérek lesznek.


A nagyon sárga ruhákat a legegyszerűbben úgy fehérítheted ki, hogy egy éjszakára beáztatod 12 rész víz és egy rész ecet keverékébe. Másnap mosd ki őket. Ezzel a módszerrel a foltokat is eltüntetheted.

Egyszerűen önts a mosógépbe a mosóprogram előtt fél pohár ecetet, majd mosd ki a ruhákat 40°C-on. Szép fehérek lesznek. Ha már nagyon elszürkültek a textilek, először egy nagy lábasban keverj össze egy pohár ecetet és másfél liter vizet. Az egészet forrald fel, majd öntsd át egy lavórba, és ebben áztasd a ruhákat egy éjszakán át, másnap pedig mosd ki őket.


Izzadságfolt

Az izzadságfoltot ammóniás szappanos mosással távolíthatjuk el. Selyemből bórax oldattal tisztíthatjuk ki az izzadság foltját, majd a teljes anyagot langyos vízzel kiöblítjük. Gyapjú anyagnál 10:1 arányban hígított szalmiákos vízzel tűntethetjük el az izzadság nyomát. Mosás után ecetes vízzel öblítsünk, hogy a gyapjú visszakapja színét. (De, ha az izzadság kifakította az anyagot, nem lehet mit tenni!)


Kevésbé érzékeny anyagokat langyos, ecetes vízbe tehetünk. Kényes szöveteknél segít ez a recept.
1 evőkanál denaturált szesz
1/4 teáskanál szalicilsav
A hozzávalókat összekeverjük, és ezzel dörzsöljük be a foltot. Fehér anyagoknál a gyógyszertárban kapható bóraxoldat ajánlatos. Kezelés után hideg vízzel alaposan öblítsük ki.


Olaj-Zsír

Aszfalt-, kátrány-  korom és motorolajfoltok eltávolítása

Szükséges: alkohol vagy folttisztító, étolaj, törlőrongy.

Az aszfalt-, kátrány- és motorolajfoltokat úgy távolítjuk el a textíliákról,

ha előbb étolajjal bekenjük, majd kevés alkohollal vagy folttisztítóval kezeljük.

Az olajfesték gyorsan megköt, ezért minél hamarabb fel kell oldani. A hozzávalókat elkeverjük, és átitatjuk vele a foltot, míg fel nem puhul. Ledörzsöljük, a maradékot itatóspapírral felszívjuk. Tiszta vízzel kiöblítjük, végül a ruhadarabot a szokásos módon kimossuk.

1 teáskanál terpentinolaj
1 teáskanál szalmiákszesz
1 teáskanál szappanos denaturált szesz

Zsír- és olajfoltoknál segít a burgonya-, rozs- vagy kukoricaliszt. Szórjuk rá, hagyjuk rajta fél napig, és hidegen öblítsük ki. Ezután a lehető legmelegebb vízben kell kimosni.

 • A tapétán lévő zsírfoltot úgy tüntethetjük el, ha az érintett
 •  felületet többször bedörzsöljük sütőporral.
 • Ha egy ruhadarab kifényesedik pl. táskánk állandó dörzsöléstől vagy a nadrágunkba fényes csíkot vasalunk véltlenül, egy ősrégi praktika szerint nem kell mást tenni, mint egy félbevágott krumplival bedörzsölni a kifényesedett területet, megvárni, amíg megszárad, majd gondosan átkefélni egy puha ruhakefével. Nem tudjuk, hogy mi a titok nyitja, de működik.

 •  Kávé,  kakaó 


  A megszokott reggeli italok által okozott szennyeződések eltávolítása sokszor nem kis fejtörést okoz. Ha a kakaó-foltos ruhát forró tejbe áztatjuk, majd hagyományos módon kimossuk, garantáltan nem hagy nyomot!


  A friss kávéfoltot hideg tejbe mártjuk, aztán mosószerrel kimossuk a kelmét.

  A friss foltot - többször cserélt - langyos vízbe mártott vattával (papírzsebkendővel) dörzsöljük meg. Nagyobb terjedelmű, de friss kávéfoltot jól tisztít a tejbe áztatás. Utána rendesen kimossuk az anyagot. A makacsabb kávéfoltokat meleg sós vízben mossuk ki, majd langyos vízben többször öblítsük át. A régi kávéfoltokat gyengéden dörzsöljük be tiszta glicerinnel. Hagyjuk rajt néhány percig, majd langyos vízzel öblítsük ki, és száraz ruhán vasalóval szárítsuk meg.


  Kakaófolt
  A friss kakaófoltot meleg sós vízzel mossunk át, majd langyos vízzel öblítsük. Régi kakaófoltot - a kávéfolthoz hasonlóan - meleg glicerinnel gyengéden dörzsöljük át, hagyjuk rajt néhány percig, majd alaposan, öblítsük ki.


  A kávéfoltokat lehetőleg rögtön dörzsöljük be háztartási bóraxoldattal. Régebbi foltoknál segít a glicerin.


  Gyümölcsfoltok


  A rettegett gyümölcsfoltokat meleg, enyhe szalmiákos oldattal előkezelheti, és egy éjszakára íróba és citromlébe áztathatja. Gyakran segít, ha a gyümölcsfoltokat denaturált szesszel dörzsöljük át. Ha ily módon nem tüntethetők el, próbáljuk ki az alábbi eljárást. A szalmiákot kevés vízzel felmelegítjük, és a foltot előkezeljük. Ezután összekeverjük az írót néhány spriccelésnyi citromlével, és a foltot egy éjszakán át ebben áztatjuk. Másnap kimossuk.szalmiákszesz író citromlé.


  Ha friss a folt pamut, illetve vászonneműből kb. egy méter magasból lobogó, forró vízzel leforrázva, eltűnik. Keményebb, nem formázható textíliák gyors tisztításához használjuk citromlevet vagy ecetet, nedvesítsük meg a foltot, és egy rövid idő múlva öblítsük át langyos vízzel. A világos ruhákból a fű- és gyümölcsfoltokat eltűntethetjük, ha azokat 12 órán át aludttejben áztatjuk, utána meleg vízben kimossuk. A régebbi gyümölcsfoltoknál erős hígítású szalmiákos vízzel (10 rész víz, 1 rész szalmiák) kísérletezhetünk.

  Málna és ribizli foltok

   Sokszor előfordul, hogy aprógyümölcseink makacs foltot hagynak ruhánkon. Eltávolításukhoz csupán egy kevés citromra van szükségünk. Miután a citrom levével lekezeltük a foltot, langyos szappan vízzel kimoshatjuk a ruhát.

  Ha gyümölcs pottyan a ruhánkra, a friss foltot azonnal nedvesítsük be citromlével vagy áztassuk tejbe. 15-20 perc elteltével pedig szappanos oldatban mossuk ki az egész ruhát.

   szalmiákos vízzel (10 rész víz, 1 rész szalmiák) kísérletezhetünk.  Penészfolt


  A penészfoltos vásznat konyhasó és szalmiákoldatos vízben mossuk ki és tűző napon szárítsuk meg. Ha csak néhány apró penészfolt keletkezett a vásznon, azokat nedvesítsük be sóval és egy csepp szalmiákszesszel, hagyjuk állni 10-12 órán át, tegyük a napra, s ezután mossuk ki rendesen az anyagot. (Ha kell ismételjük meg!)


  Ha a szer első alkalommal nem vezetne a kívánt eredményhez, többször is alkalmazhatjuk. A szalmiákot és a sót a vízbe tesszük, jól felkeverjük, és ezzel az oldattal kezeljük a foltot. A ruhadarabot száradni hagyjuk, azután kimossuk.

  200 ml víz1 evőkanál szalmiák1 evőkanál só


  A foltot először meleg vízzel beáztatjuk és híg ammónium-hidroxidot csepegtetünk rá. A szálas anyagtól függően hidrogén-peroxiddal vagy nátrium-hipoklorittal lehet fehéríteni. Végül a tisztítószer maradványokat jól ki kell mosni.

  A régen használt ruhákon megjelent penészfoltok eltávolításához citromlé és só keverékével dörzsöld be az érintett területet, majd szárítsd meg a ruhát a napon - addig ismételd a műveletet, amíg a folt el nem tűnik. A módszer a rozsdafoltok esetében is hatékony.


  Hypó a fehér falfestékbe keverve fillérekből hoz ki penészgátlót. És persze nagyanyám ecetes seprűjénél semmi sem adta vissza jobban a szőnyegek fényét...


   Rágógumi Ragasztó anyag

  Az anyagot tegyük mélyhűtőbe. A hideg rágógumi megkeményedik és a felületről leválasztható. A visszamaradt maradékot denaturált szesszel távolítsuk el.


  A rágógumi eltávolítható, ha a ruhadarabot 1 órára a mélyhűtőbe tesszük. Ezután a rágógumi könnyűszerrel lefejthető.


  Ragasztóanyagot vagy enyvfoltot meleg vízben áztathatunk fel, ecettel letöröljük, azután kiöblítjük.


  Rozsdafolt


  Sós citromlevet csöpögtessünk a rozsdafoltra - áztassuk át vele -, és tegyük ki a tűző napra.
  Az ágyneműre és egyéb fehérneműre került rozsdafoltokat borkőporral kenjük be, és úgy hajtogassuk össze, hogy a por a folton maradjon. Így összehajtogatva, 5 percre forró vízbe áztatjuk. Utána rendesen kimossuk. Gőz fölött kifeszíthetjük az anyagot, a rozsdafoltot benedvesítjük és beszórjuk oxálsav és heresó kristályokkal. Rövid idő múlva tiszta vízben kimossuk. Az öblítővízben a sav maradékát néhány csepp szalmiákszesszel közömbösítsük. A kereskedelemben kapható rozsdafolt eltávolítható is megfelel a célnak.


  Az anyagot citromsavval kell átitatni. Ha a folt nem tűnik el, meg kell próbálni kálium-hidrogén-oxaláttal és oxálsavval eltávolítani a foltot.


  Tea folt

  Néhány csepp citromlé kiveszi az abroszból a teafoltot. Színes anyagból teafoltokat 10%-os meleg bóraxoldattal távolíthatunk el. Kiöblítjük, majd citromlevet csepegtetünk a foltra. Néhány perc után ismét kiöblítjük.


  Tojásfehérje folt
  Gyenge szalmiákszeszes vizes oldatba áztatjuk az anyagot. Ha a folt kifakult, azonnal átmossuk, öblítjük.

  Tojásfehérjét hideg vízzel mossunk ki. A tojássárgája hagyta foltot áztassuk glicerinbe, utána kézmeleg vízzel mossuk ki.

  Spenótfolt
  A friss spenótfoltot reszelt nyers burgonyapéppel kenjük be, hagyjuk rajta 4-5 percig, majd mossuk ki az anyagot, és alaposan öblítsük ki.
  A régebbi spenótfoltot is megkísérelhetjük eltüntetni a fenti módon. Ha a folt nem tűnik el, egy pálcára csavart vattát mártsunk be 3% - osra hígított hidrogénperoxidba, melyet néhány csepp szalmiákszesszel vegyíthetünk. Színes anyagnál szalmiákszeszt ne alkalmazzunk, a peroxidot pedig gyengébbre hígitsuk! A megszívott foltokat mossuk és öblítsük át.


  Vízhatlan esőköpenyek
  Anorákok, síkesztyűk, sőt még hátizsákok mosását is végezhetjük a gyógyszertárban kapható ecetsavas aluminiumoxid oldattal (1:9 arányban keverendő vízzel). Két órára áztassuk az oldatba, majd csavarás nélkül, felakasztva szárítsuk.

  Színes ruhaneműk mosásánál a mosóvízbe öntött ecettel megakadályozhatjuk a színek összefolyását.


    
  Vörösborfolt
   Ősidők óta a háziasszonyok réme.


  Azonnal hintsük meg sóval, kevés citromlevet csepegtessünk rá, majd langyos vízzel mossuk ki. Ha a folt még látszik, áztassuk nyers tejbe és langyos vízzel mossuk ki.
  Fehér abroszból (ágyneműből) hypóval vehetjük ki a vörösbor foltját. Ha kissé meglátszik, erős napon szárítsuk meg a ruhaneműt. (Az öblítést, szárítást ismételhetjük, ha szükséges!)

  Ha már megszáradt, rendkívül nehéz eltávolítani. A frissen keletkezett foltra szórjunk azonnal konyhasót, vagy áztassuk egy kevés ásványvízbe, majd hagyományos módon mossuk ki! Fehér anyag esetén használjunk a mosáshoz fehérítő mosóport, mely még inkább segíti a folt teljes eltávolítását.


  vörösborfoltokat rögtön szórjuk be konyhasóval, és csöpögtessünk rá citromlét, végül pedig mossuk ki a megszokott mosószerünkkel.

  Makacs foltok – tinta, vörösbor, gyümölcslé – ellen hatékony lehet az ecet, a tiszta szivacsot ecettel át kell itatni, majd a foltot átdörzsölni vele. Téli időszakban, a felsózott utak miatt a csizmákon keletkező sófoltok eltávolítására is kiváló szer az ecet, ráadásul a bőr színét is felfrissíti - ugyanúgy kell eljárni, mint folttisztításkor. 

  Vérfolt

  Forró, mosóporos vízzel mossuk ki, amelybe néhány csepp szalmiákot tettünk. Ha friss a vérfolt, sós vízzel moshatjuk ki. Ha régi a folt, fele víz, fele denaturált szesz keverékével távolíthatjuk el. Szódabikarbónával szórjuk be, majd cseppenként annyi hideg vizet adjuk hozzá, hogy egy jól kenhető kenőcs legyen. Hagyjuk a folton néhány percig, majd szivaccsal töröljük le. Öntsünk langyos vízbe kevés szalmiákszeszt. Ebben az oldatban dörgöljük át a vérfoltokat. Régi vérfoltot - gyapjúholminál - iszapolt krétával húzogatunk át, majd sós vízbe áztatjuk. Szintetikus mosószeres, langyos vízzel kimossuk.

  Hideg sós vízzel tüntethetjük el. Utána öblítsük ki a textíliát. 


  Vérfoltokat bő, hideg vízzel kell kiöblíteni és beáztatni. Makacs esetekben tegyünk hozzá egy kevés sót. Végül epeszappannal mossuk ki.


  Ha már beszáradt a folt,éjszakára áztassuk be sima hideg vízbe és másnap mossuk ki.


  Rémületben a foltok


  További kitűnő szer a különböző foltok eltávolítására ez a „nagyszeszű” keverék. A hozzávalókat jól elkeverjük, és ezzel látunk hozzá a foltnak.
  4 evőkanál szalmiákszesz
  4 evőkanál borszesz
  1 evőkanál só

  „Gyors erőbevetés”

  Mivel denaturált szesz csaknem minden háztartásban van, gyorsan elővehetjük – nagy előny, mert minél frissebb egy folt, annál könnyebben el lehet távolítani. A vizet és a denaturált szeszt összekeverjük, és a foltra dörzsöljük.
  2 evőkanál víz
  1 evőkanál denaturált szesz

  Recept régi foltokra

  Amennyiben nem tudjuk rögtön kezelni a foltokat, meg kellene próbálnunk egyszer a következő eljárást. A hozzávalókat egy kis vödörben jól összekeverjük. A foltokat bedörzsöljük a keverékkel, és utána amilyen jól csak lehet, megszárítjuk. Szükség esetén ismételjük meg.
  2 evőkanál mosószer
  3 evőkanál ecet
  1 l meleg víz

  Segítség égésfoltoknál

  Ha vasaláskor kicsit megperzselődik az anyag, egy hagymadarabbal dörzsöljük át. A többi égésfoltot is megszüntethetjük. A bóraxot feloldjuk a vízben. Belemártunk egy tiszta ruhát, a foltot bedörzsöljük, és tiszta vízzel leöblítjük.
  kevés bórax
  100 ml víz

  Jó tanács

  Ha lágy fehérítőt keresel, mely nem hagy foltot maga után, a mosás előtt legalább fél órára áztasd be a textíliát citromlé és szódabikarbóna keverékébe. Foltnak nyoma sem marad, a ruha mégis patyolattiszta lesz.

  Gyertyafoltok

  Az érintett textíliát kezelés előtt ajánlatos hideg vízbe tenni, és utána lehetőség szerint minél több viaszt óvatosan lefejteni róla. A foltot két ív itatóspapír közé helyezzük, és mérsékelten meleg vasalóval átvasaljuk. A maradék viasznyomokat mosóbenzinnel ledörzsöljük.
  itatóspapír,mosóbenzin 

  Olcsón rendben tarthatjuk a gyapjúpulóvert, a gyapjúkardigánt, ha a mosóvízbe nyers burgonyát reszelünk, és ebben - szappan és mosószer nélkül - átmossuk azokat. Ezután hideg vízben kiöblítjük és megszárítjuk a ruhaneműt. Aki pedig felfejtett gyapjúfonálból köt vagy horgol ajándék sálat, kesztyűt, annak ajánlható, hogy falapra csavarja fel a fonalat, mártsa forró vízbe és száradás után könnyedén felgombolyíthatja a szálat és ismét felhasználhatja. A kinyúlt kötött holmit sem kell eldobni: először nagyon forró, majd rögtön utána jéghideg ecetes vízbe tesszük a pulóvert, hogy visszanyerje a formáját.

  A gyanta eltávolítása

  A kapargatás vagy dörzsölés helyett kenjünk a gyantára némi mar­garint. A margarin fellazítja és könnyen eltávolíthatóvá teszi a gyantát.

  Lap tetejére
  Ingyenes honlapkészítő
  Profi, üzleti honlapkészítő
  Hirdetés   10
  Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

  KÖSZÖNÖM NOÉMI!