Bejelentéspg.5mp.eu
Siklóernyős hírportál

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Üzenőfal


Név:

Üzenet:Külföldi starthelyek-Időjárás előrejelzéssel

Szlovákia:

Chopok (Jasna):

A parkolótól kb.100m-re van a lanovka (sífelvonó), mely -átszállással- felvisz egészen a starthelyig. A lanovka végállomásánál jobbra kell fordulni, majd még felfelé kell menni kb. 200m-t a starthelyre.
A starthely elég köves, de cserébe meseszép táj fogad.
Start után (É-i szélben) balra kell fordulni, majd egészen a csúcsig lehet lejtőzni (2024m), meg termikelni.
Ha a starthely szintje alá kerülünk, érdemes elindulni a leszálló felé, mert nagyon messze van..
A leszálló a parkolótól lejjebb, kb. 500m-re található, egy másik parkoló mellett, az út mentén jobbra.
A leszálló elég nagy, de szétszórtan sok fenyőfa van rajta, ezekre vigyázni kell. A talaj is elég göröngyös, óvatos leszállást igényel.
A lanovka jelenleg (2012.) 10EUR-ba kerül (+2EUR kaució, a kapott plasztikkártya miatt, amit a nap végén le kell adni egy automatába, hogy visszakapjuk a 2EUR-t) és 7:30-17h-ig üzemel.
Szintkülönbség: 550m
Start: K, ÉK, É, ÉNy, Ny
Helyi időjárás-jelentés:


Chopok webkamera

Jasna (Chopok) élménybeszámoló /2012./


Dobsina:

Dobsinára beérve tovább kell menni, a hegyes, szerpentines úton É felé, majd elérve a hegytetőt a nagy útelágazás mellett le tudjuk parkolni a kocsit. Innen a jobbfelé vezető úton az elágazás után egy földút vezet fel a hegytetőre, mely maga a starthely. Innen a fényképen található kép fogad minket.
A leszálló a starthelyről is jól látható, a fényképen pirossal bejelölt terület.
A leszállást nagyon ki kell számítani, hiszen a leszállót jobbról magasfeszültségű vezeték, balról és hátulról magas fenyőfák, elölről pedig maga szerpentines út határolja.
Sajnos maga a leszálló is lejt és a leszállást tovább nehezíti a göröngyös talaj, meg a leszálló közepén található mély lyuk..
A starthely jól lejtőzhető. Ha sikerült kiemelkednünk, megpróbálhatjuk D-i irányban a leszállón túl elterülő füves területeket elérni, de nagyon jól számoljuk ki, hogy elérjük-e, mert közötte nagy erdős területeket kell ellenszélben leküzdeni, vészleszálló pedig nincs!
Szintkülönbség: 140m
Start: DK, D, DNy
Helyi időjárás-jelentés:


Donovaly:

A parkolótól 50m-re van a lanovka (sífelvonó), amely a starthely mellett tesz le. Onnan balra kb. 50m-re van a starthely.
A starthely egy kényelmes füves mező, mely eléggé lejt a könnyű starthoz.
A lejtőzés elég trükkös Donovalyban, vigyázni kell vele. Erős napsütésben Donovaly komoly termiklelőhely, nagy, erős emelésekkel. Maga a hely nem kezdőnek való..
Leszálló a parkoló másik oldalán, az út mentén.
Leszálláskor ügyelni kell a felvonó vezetékeire, a közeli autóútra és magára a turbulenciára hajlamos leszálló kis méretére.
Ha valaki mégsem itt száll le jó hír, hogy jókora leszállásra alkalmas mezők vannak, de ebben az esetben mindenképpen ügyelni kell a lanovkák vezetékeire, mert ezek a mezők jórészt a sípályákhoz tartoznak!!
Gyönyörű hely, jókora repülési lehetőségekkel. A lanovka jelenleg (2013.) 3EUR-ba kerül és 8-16h-ig üzemel.
Szintkülönbség: 450m
Start: K, DK, D, DNy, Ny
Helyi időjárás-jelentés:Donovaly élménybeszámolók /2012./

Donovaly képek 1. /Pongi 2010./

Donovaly képek 2. /Pongi 2010./

Kadlec Tamás -Donovaly /2013. január/


Hronec:

Gyönyörű starthely, főleg télen.
Hronecbe érve keressük a sípályát. Itt Lanovka visz fel, melyet kemény 1EUR-ért (2013.) vehetünk igénybe. Ez a Lanovka az ország legrégebbi felvonója, az 50-es évekből, ezért és a gyönyörű látványért semmi esetre sem érdemes kihagyni ezt az élményt. A lanovka nem visz fel a starthelyre, innen még 120 m-es szintkülönbséget kell legyőznünk a starthelyig. A hegy nem lejtőzésre alkalmas, de nyáron kellemes termikek fogadják a próbálkozót.
Leszálló a lanovka aljában, a jókora réten található. Itt vigyázni kell a keresztbe futó villanyvezetékekre.
A starthely másik nevezetessége, hogy a leszálló melletti első házban lakik Halmos Péter a.Pamír. Érdemes hozzá is benézni ha nem alkalmatlankodunk, mert rengeteg hasznos információval tud ellátni a starthelyről, valamint nála van a lanovka kulcsa.
Szintkülönbség: 360m
Start: K, É, ÉK
Helyi időjárás-jelentés:

A Tátra gyöngyszemei /a Myto és Hronec 2013. február/

Paramánia-túra a Tátrába /a Myto, Hronec és Lipová 2014. február -video/


Lipová:
Ez a starthely is Hronecban található, a sípályától ÉNY-ra.
Egy földút vezet ki a starthely melletti dombgerincre, amire egy magasabb építésű autóval fel lehet menni. Innen jobbra egy turistaút vezet a starthely alá, amit egy szélzsák jelez, balra fent.
A dombgerinc hosszan végiglejtőzhető, élénk szélben elég sokáig fent lehet rajta maradni.
A leszálló egy hatalmas mező a dombgerinc alatt, nem lehet eltéveszteni. A leszállót kettéosztja egy villanyvezeték, azt azért célszerű elkerülni.
Szintkülönbség: 80m
Start: K, DK, ÉK
Helyi időjárás-jelentés:

Paramánia-túra a Tátrába /a Myto, Hronec és Lipová 2014. február -video/


Myto Pod Dumbierom:

Sípálya. Parkolni a sípálya lábánál, a parkolóban lehet. Felszállítás Lanovkával (sífelvonó) történik, ára: 2EUR/menet, vagy 9EUR/5 menet (2014-es ár).
A starthely hatalmas, bár jobbos szélben vigyázni kell a fák által gerjesztett turbulenciára. A starthely a lanovka felső végétől balra, maga a sípálya kezdete. A starthelyet jobbról fák, balról a lanovka vezetékei határolják.
A leszálló a parkoló mellett található oldalt, a hegy lábánál. Jókora mező, melyet elölről-hátulról fák, jobbról balról villanyvezeték(!) és a parkoló határolnak.
Szintkülönbség: 300m
Start: É, ÉK
Helyi időjárás-jelentés:

A Tátra gyöngyszemei /a Myto és Hronec 2013. február/

Paramánia-túra a Tátrába /a Myto, Hronec és Lipová 2014. február -video/

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!