BejelentésŠkoda történelem
Simply Clever

MENÜ


Škoda Octavia

Az Octavia nem 1996-ban született. Eredetileg az 1959-ben bemutatott kisméretű, orrmotoros családi autó kapta a nevet. Azért épp az "Octavia"-t, mert ez volt a nyolcadik modell és a latin `octavus` szó azt jelenti, `a nyolcadik`.
A típusszámokat teljes egészében a név szerinti modelljelölés váltotta fel. A Škoda 440 ekkortól Octavia, a Škoda 445 már Octavia Super, majd a Škoda 450 a Felicia elnevezéssel került a piacra. A fejlesztés azonban korántsem korlátozódott csupán az új nevekre és a némileg átdolgozott hűtőrácsra. A Mladá Boleslav-i gyár konstruktőrei 1959-ben minden Škoda személyautó első felfüggesztését is áttervezték, s a laprugók helyett teleszkópos lengéscsillapítókkal kiegészített spirálrugókat alkalmaztak. Mindez alapvető változásnak számított. „A hátsó felfüggesztésekbe is terveztek spirálrugókat, ám e megoldás nem igazolta magát, így ott megmaradtak a laprugók“ – tette hozzá Lukáš Nachtmann, a Škoda Auto archívumának igazgatója. 1960. Octavia Touring Sport bemutatása, 1089 ccm dupla karburátoros motorral. Az autó később 2x nyerte meg a Monte Carlo Rally-t.
1961. Megjelenik a Combi változat. Az 1365 kg (3009 font) önsúlyú autót csak 1.2 literes motorral gyártják. Modellfrissítés.
1962. Octavia Touring Sport 1200 bemutatása 1221 ccm 55 LE motorral. 1963. Modelfrissítés. 1964. A sedan kivitel gyártása befejeződik, a farmotoros Škoda 1000MB/1100 az utód. A Combi kivitelt Kvasiny-ben tovább gyártják. 1965. Octavia Combi ráncfelvarrás. 1969. Combi modellfrissítés. 1971. A Combi gyártása is befejeződik. A farmotoros koncepcióra való áttérés miatt ezután hosszú ideig nincs kombi kivitelű Skoda, a prototípusok csomagtér alá rejtett motorjának megfelelő hűtésére nem találtak megoldást. Az első koncepció autó 1992-ben készült el. Amikor a VW konszernhez történő csatlakozása után 1996-ban a Skoda bemutatta legelső, teljesen új tervezésű modelljét, egy korábbi, sikeres modell nevét adta az autónak. Az Octavia a köztudatba megbízható, masszív autóként került be. Ez az első Skoda modell, amely elérte az 1 milliós darabszámot. Hozzájárult a Skoda márka megítélésének forradalmi változásához és a márka imidzsének jelentős növeléséhez. A modell frissítésen esett át a 2001-es modellévben (amely 2000. augusztusában kezdődött), de ez csak kisebb változásokkal járt. Készült belőle Combi, 4x4, csúcs felszereltségű Laurin & Klement kivitel, sportos változat Octavia RS néven (modell frissítéssel egy időben). Az RS-ből készült egy limitált, WRC Edition változat is. Egyedi kivitelezésben készült páncélozott változat és a Superb érkezése előtt a cseh kormány is használt egy 80 cm-rel megnyújtott, egyedi építésű Laurin & Klement felszereltségű autót. Az autó óriási siker lett, a mai napig gyártják. A második generáció érkezésekor, 2004-ben Octavia Tour nevet kapott, utalva arra, hogy a Skoda autógyár a Tour de France verseny hivatalos szponzora lett abban az évben. A 2004-ben bemutatott második generáció (valójában a harmadik) a VW csoport "A" jelölésű padlólemezén alapul, az "A5"-ösön. A konszernen belül az Audi A3 II, a VW Golf V, a SEAT León II, a SEAT Altea, a VW Golf Plus, a VW Touran és a VW Passat VI is erre épül. Jelentős változáson esett át a modell, melyek közül a legfontosabbak: a megnövelt tengelytáv miatt megnövekedett a hátsó lábtér; megnövelt hasmagasság, mivel az előző modell gyakran felakadt parkolók szegélykövein vagy meredek emelkedőkön; csatolt lengőkaros (multi link) hátsó futómű, CAN-BUS elektromos rendszer, tisztán elektromos szervokormány, tovább növelt csomagtér. Forrás : skoda.hu vissza


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!