Bejelentés


Ady Endre Műv. Ház és Könyvtár A kultúra utolsó bástyája!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Dalos-találkozó

 2013. szeptember 20-án kerül megrendezésre Nyugdíjas Klubok Dalos találkozójára.

Dombrádon több évtizedes múltja van a hagyományőrzésnek. A néptánc hagyományait már 1983 óta ápolják. Az akkori kezdeményező Vincze Menyhért, a mai Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója már 27 éve főszervezője a Hagyományőrző Szüreti Mulatságnak.

Az akkori mulatság mára kétnapos rendezvénnyé nőtte ki magát, hiszen az idén már VI. alkalommal rendezték meg a Nyugdíjas Klubok Dalos-találkozóját 2010. szeptember 24-én (pénteken). A rendezvény célja a népdalok megőrzése és átörökítése a fiatal nemzedék számára. A népdal a magyar népzene legősibb formája. Emberi érzelmeket és gondolatok testesít meg, fejez ki. Szerzőiket nem ismerjük, a legtöbbjük nemzedékről-nemzedékre szállva, szájhagyomány útján keresztül maradt ránk Népdalaink a népi kultúra virágai. Zengő ajkakon élő remekművek, melyek a tudatlanok kincsének és tanultak élő csodájának tekinthetők. A népdalok világa évezredes fejlődésben kiérlelt, leszűrődött művészet, amely kis arányaiban olyan tökéletes, akárcsak egy nagyszabású mestermű. Szabályok és rend nélkül virulnak, virágos rétté nyílna. Ennek jegyében fogadták el felkérésüket az alábbi nyugdíjas klubok, illetve népdalkörök:

-          Cédrus Idősek Klubja, Pátroha

Csoportvezető: Konczné Kozák Edit

-          Gyöngykoszorú Népdalkör, Demecser

Csoportvezető: Juhász Jánosné

-          Gyöngyvirág Népdalkör, Szentmária, Szlovákia

Csoportvezető: Battyányi Veronika

-          Őszikék Nyugdíjas Klub, Kékcse

Csoportvezető: Bodnár Imre Béla

-          Tiszakarádi Pávakör, Tiszakarád

Csoportvezető: Bűdi Barna Józsefné

-          és végül, de nem utolsósorban a házigazda „Őszirózsa” Nyugdíjas Klub, Dombrád

Csoportvezető: Vincze Menyhért

A rendezvényt Váradi Evelin a Móra Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjának szavalata nyitotta. Ónadi Boglárka, szintén a Móra Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója alkalomhoz illő népdalcsokrot énekelt. A vendégeket Vincze Menyhért az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, valamint az „Őszirózsa” Nyugdíjas Klub elnöke köszöntötte, majd Kozmáné Kasza Veronika Dombrád Város polgármester asszonyának ünnepi köszöntője következett. A köszöntő után a klubok mutatták be műsorszámaikat.

Az eddigiektől eltérően az idei évben szakértő ének-zene tanárnőt kértek fel a találkozó értékelésére a kisvárdai Petró Márta személyében. A tanárnő minden csoportot jó tanácsokkal látott el a jövőre nézve. Bízunk benne, hogy megfogadják építő jellegű kritikáját.

Az értékelést követően szerény vendéglátásra került sor, melyet közös nótázás és eszmecsere zárt. A rendezvény főszervezője – Vincze Menyhért – ezúton is köszöni a fellépőknek, hogy előadásukkal segítették a VI. Dalos-találkozó sikeres megrendezését.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!