Bejelentés


Ady Endre Műv. Ház és Könyvtár A kultúra utolsó bástyája!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


XXVII. Hagyományőrző Szüreti Mulatság

 

Dombrádon több évtizedes múltja van a hagyományőrzésnek. A néptánc hagyományait már 1983 óta ápolják. Az akkori kezdeményező Vincze Menyhért, a mai Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója már 27 éve főszervezője a Hagyományőrző Szüreti Mulatságnak.

2010. szeptember 25-én (szombaton) az idei évben XXVII. alkalommal került megrendezésre a Hagyományőrző Szüreti Mulatság.

 A rendezvény célja nemzeti értékeink egyik legnagyobb kincsének a magyar néptáncnak a megőrzése, ápolása. A magyar néptánc, azon hagyományaink egyike, melyet szerencsére nem veszítettünk el. Sőt! A fiatalok egyre jobban érdeklőnek iránta, melyet ez a rendezvény is bizonyít.

Ennek jegyében az idei évben az alábbi mazsorett-, moderntánc- és néptánccsoportok fogadták el Vincze Menyhért igazgató meghívását és léptek fel a rendezvényen.

-          Rétköz Gyermektáncegyüttes, Kisvárda

Csoportvezető: Nagy István

-          Eötövös József Általános Iskola és AMI, Vásárosnamény

Csoportvezető: Babinecz Sándor

-          Napsugár Táncegyüttes, Tornyospálca

Csoportvezető: Móré Gáborné

-          Botorka Néptánccsoport, Ricse

Csoportvezető: Linknerné Lippai Katalin

Felkészítő tanár: Horváth Csaba

-          a Dr. Bereczky Zsigmond Református Általános Iskola Aerobic csoportja

Csoportvezető: Szűcsné Kovács Anikó

-          a Dr. Bereczky Zsigmond Református Általános Iskola néptánccsoportja

Csoportvezető: Kiss Lászlóné

-          a Móra Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Fantasy mazsorett csoportja

Csoportvezető: Pellei Zoltánné

-          a Móra Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola néptánccsoportjai

Csoportvezetők: Csákiné Szanyi Julianna

Szalkayné Szénégető Krisztina

A rendezvényt Vincze Menyhért az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója nyitotta meg a vendégek, fellépő csoportok köszöntésével, majd Kozmáné Kasza Veronika Dombrád Város polgármester asszonyának ünnepi köszöntőjét hallgathatták meg a jelenlévő érdeklődők.

Ezt követően a hagyományos menet következett végig a város utcáin lovasokkal, fogatosokkal, a szőlőkoszorúval, a szüreti körrel, a szüreti hordóval és természetesen a fellépő csoportokkal. A fontosabb csomópontokon a kisbíró kiabálta ki a szüret fontosságát, majd egy-egy csoport adott ízelítőt repertoárjából. A felvonulást követően a Művelődés Házban egy adag ízletes töltött káposzta várta a fellépőket.

A város főterén felállított sátrakban megtekinthették a szőlődarálás, szőlőpréselés hagyományait, valamint must kóstolására is lehetőség nyílt. Ízelítőt kaphattak az érdeklődők a házi szalonna és kolbász hagyományos ízeiből is.

A főtéren felállított színpadon 13:00 órától kezdődtek a programok. Az „Őszirózsa” Nyugdíjas Klub nyitotta meg a rendezvényt hagyományos népdalcsokorral, majd Ónadi Boglárka a Móra Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója szintén népdalokat énekelt. Ezt követően a Gombóc együttes a gyerekek számára összeállított zenés, interaktív műsorral kedveskedett. 14:00 órától a táncé volt a főszerep. A fent említett csoportok szűnni nem akaró programjukkal mulattatták a nagyszámú érdeklődő közönséget egészen 17:00 óráig.

A Szüreti Mulatság hagyományos mozzanata a „Legvirágosabb lakóház” elnevezésű verseny díjainak átadása a Dombrádi Városvédő és Városszépítő Egyesület részéről. Vincze Menyhért az Egyesület elnöke beszédében kiemelte, hogy soha ennyi virágos porta nem volt a városban, mint az idén. Örömmel töltötte el, hogy az idei évben 134 oklevelet és a hozzá tartozó virágot, dombrádi képeslapot nyújtott át a verseny díjazottainak. Rendhagyó módon az idén kiállítás is nyílt a díjazott lakóházak fotóiból az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár előterében, mely minden nap nyitvatartási időben látogatható.

A főszervező Vincze Menyhért ezúton köszöni a támogatók felajánlásait, a segítők munkáját, valamint azon városlakók érdeklődését, akik a kétnapos rendezvényt látogatták.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!