Bejelentés


Ady Endre Műv. Ház és Könyvtár A kultúra utolsó bástyája!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Hírek
TINI_KIFUTÓ

2012. március 24-én 17.00-órától tartják a XII. tehetségkutató versenyt. A rendezvényre lehet jelentkezni a következő e-mail címen: muvhaz.dombrad@gmail.com

Farsang

2012. február 24-én 15.00-órától "Beszélgetés a Könyvtárban" című előadásra kerül sor. Az előadás a farsangi népszokásokról és farsangi ételekről szól. Előadók: Róka Gézáné ny. pedagógus és Csáki István Gyuláné "Kicsi" konyha vezető. A rendezvényt megnyítja Vincze Menyhért igazgató. Minden érdeklődőt várnak a szevezők.

Helytörténeti kutatások című konferencia

2011.november 30-án 14,00-órától a művelődési ház nagytermében Konferencia megtartására kerül sor. A Konferencia a TÁMOP-3.2.3-09/2-2010-0024. sz. projekt keretén belül vaósul meg Előadók: Dr. Sipos József történész, Néző István Könyvtáros, helytörténeti kutató, Vincze Menyhért projektmenedzser

Helytörténeti kutatások című konferencia

2011.november 30-án 14,00-órától a művelődési ház nagytermében Konferencia megtartására kerül sor. A Konferencia a TÁMOP-3.2.3-09/2-2010-0024. sz. projekt keretén belül vaósul meg Előadók: Dr. Sipos József történész, Néző István Könyvtáros, helytörténeti kutató, Vincze Menyhért projektmenedzser

Karácsonyi készülődés

Képek a Karácsonyi készülődés menüpont alatt

tovább >>

Kirándultak a Dombrádi Városvédő és Városszépítő Egyesület tagjai

 

 

2010. augusztus 7-én (szombaton) kirándulást szervezett a Dombrádi Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke Vincze Menyhért.

Az úti cél Eger városa és Szilvásvárad volt.

A csaknem 40 főből álló „kis” csapat már 6 órakor elindult Dombrádról. Eger városába érkezve először egy városi sétát tettünk. Így érkeztünk meg a Bazilikához, amelynek lépcsőfokait megmászva egy csodálatos freskójú templomba érkeztünk. Belső terének kialakítása ma is folyik. 1832-ben a bécsi Josef Danhauser festette a Szent János olajba főzését ábrázoló oltárképet. Az orgonát 1864-ben építették, majd 1912-ben, 64-ben és 2000-ben korszerűsítették. Nagyság, hangzás és technika tekintetében is az ország legjelentősebb orgonái közé tartozik. A kereszthajó két üvegablaka közül az egyik a Szentlélek eljövetelét, a másik a közelmúltban boldoggá-szentté avatottakat ábrázolja. A főszékesegyház 1970-ben nyerte el a Bazilika címet. Jellemző méretei: A hossza 90 m, a kupola 40 a torony 55 m magas.

Ezt követően elsétáltunk a faragott homokkőből épült torony, a Minaret tizennégyszög alaprajzú és 40 m magas építményéhez. Ez Európa legészakibb török kori emléke. Magas törzsén belül 97 csigalépcsőfok vezet fel a körerkélyre, amelyet vaskorlát övez, a kősüveg hegyét félhold és kereszt díszíti. Érdemes felmenni a körerkélyre, hiszen csodálatos kilátás nyílik Eger városára.

A következő állomás természetesen az egri vár volt. A vár falain belül nagyon sok kiállítás és látnivaló fogadja az érdeklődő turistákat. A „kis” csapat úgy döntött, hogy szabad foglalkozás keretén belül tekinti meg a várat. A több mint egy órás idő alatt, mindenki eldönthette mit szeretne megnézni. Ezt követően a buszon Szilvásvárad felé arról folyt az eszmecsere, ki mit látott, ki melyik kiállításon volt, és aki esetleg lemaradt valamiről a többiek részletes beszámolója és fotók alapján, akár ott is érezhette magát, ahol esetleg nem járt.

Délután érkeztünk meg Szilvásváradra, ahol egy ebéddel készültünk fel a következő programokra.

A szilvásváradi kirándulás elengedhetetlen része az erdei kisvasúttal történő kirándulás. Az Egyesület tagjai is kipróbálták (nosztalgiáztak, mivel a dombrádi kisvasúton megszűnt a közlekedés) a nyitott vagonú kisvasúton. A végállomás pedig a Gloriett tisztás. Ahonnan már könnyen megközelíthető az Istállóskői Ősember barlang, a Fátyol-vízesés, a Szabadtéri Erdei Múzeum. Majd a séta vissza Szilvásváradra a festői szépségű, tiszta, friss levegőjű úton. Az sem unatkozott, aki nem vállalkozott a csaknem másfél órás programra, hiszen Szilvásvárad felnőtteknek és gyerekeknek is nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Látogatható a Kerektemplom, a Lipicai ménes, a Lovasmúzeum, a Panoptikum, és nem utolsósorban a rengeteg bazáros és kirakodó árus, valamint a különböző kalandparkok ígérnek igényes szórakozási lehetőséget.

Késő délután indultunk haza, de korántsem ért még véget a kirándulás. Tolcsván álltunk meg, ahol híresen finom borokat termelnek. A kellemes kóstoló után kinek-kinek választása szerint palackoztak.

A kirándulást hazáig már énekszóval kísértük.

Még ha fáradtan is érkeztünk Dombrádra, de azt hiszem mindenki számára felejthetetlen élmény volt ez a nap.

 

Vincze Menyhért

az Egyesület elnöke

 

 

 

Mulattak a Városvédők!

  

A Dombrádi Városvédő és Városszépítő Egyesület tagjai, illetve a hozzájuk csatlakozók disznótorost rendeztek 2010. február 20-án a Művelődési Ház udvarán.

A 120 k-os sertést (nem mangalica) a szúrást követően szalmával perzselték nagy hozzáállással a jelenlévő férfiak.

A perzselést már palackos gázzal fejezték be, hisz a jószágnak olyan vékony volt a bőre, mint a papír. (Régen egy, másfél éves disznókat vágtak, ma már a 6-8 hónapos hízlalásúakat)

A tisztítást követően bontás, darabolás, feldolgozás volt, melyből mindenki kivette a részét. Az asszonyok nagy szakértelemmel készítették el reggelire a hagymásvért, tokaalja szalonnát sütöttek, melyhez házi pálinkát és házi kenyeret tálaltak.

A nap folyamán elkészült a toroskáposzta, a májas, illetve a véres hurka és a kolbász.

A vacsora fő étele a húsleves volt, házi csigatésztával. A főtt hús, sárgarépa, karalábé és a levében főtt burgonya sem maradt el a terített asztalról.

Baráti, családi hangulat volt a disznóvágáson, hiszen minden korosztály képviselte magát 25 és 75 év között.

A helyben el nem fogyasztott ételekből mindenki lesit is vitt haza (kolbászt, hurkát, toroskáposztát, tepertőt). A disznóvágásból megmaradt húsokból az egyesület már a következő eseményt tervezi.

 

Vincze Menyhért

az Egyesület elnöke

 


Képgaléria


Üzenőfal


Név:

Üzenet:Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!